Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBARN:2009:BI1390

Instantie
Rechtbank Arnhem
Datum uitspraak
09-04-2009
Datum publicatie
16-04-2009
Zaaknummer
183251 HA RK 09-139
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Wraking. Wraking van alle rechters en alle rechtbanken in Nederland. Een wrakingsverzoek moet gericht zijn tegen de rechter die de zaak behandelt. Verzoeker geeft niet aan tegen welke rechter het wrakingsverzoek is gericht. Een wrakingsverzoek moet gebaseerd zijn op concrete feiten en omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden. Verzoeker is niet-ontvankelijk in zijn verzoek. Geen mondelinge behandeling van het verzoek.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK ARNHEM

Wrakingskamer

zaaknummer / rolnummer: 183251 / HA RK 09-139

Beschikking van 9 april 2009

in de zaak van

[verzoeker],

wonende te Arnhem,

verzoeker,

tot wraking van alle rechters en alle rechtbanken in Nederland.

De procedure

Voor de rechtbank Arnhem, Sector kanton, Locatie Arnhem, is onder nummer [nummer] aanhangig de procedure tussen de maatschap [X] te Arnhem als eisende partij en verzoeker als gedaagde partij. Nadat in die procedure op 23 maart 2009 de dagvaarding is uitgebracht voor de zitting van 6 april 2009, heeft verzoeker als gedaagde partij een op 2 april 2009 gedateerd schriftelijk stuk ingediend en daarin onder meer verzocht tot wraking van alle rechters en alle rechtbanken in Nederland. Bij brief van 5 april 2009 heeft verzoeker nog stukken ter staving van zijn verzoek ingediend. Op de zitting van 6 april 2009 is de behandeling van de zaak geschorst.

De beoordeling van het verzoek

Verzoeker schrijft in zijn verzoek alle rechters en alle rechtbanken in Nederland te wraken. Hij voegt daaraan toe dat dit in de lijn is van de lopende procedures bij het strafhof te Den Haag, de lopende WOB-verzoeken en de verschillende klachtenprocedures die voortdurend worden gefrustreerd van de kant van de overheid.

De rechtbank overweegt dat, wil een wrakingsverzoek ontvankelijk zijn, dit moet zijn gericht tegen de rechter die de zaak behandelt, dat wil zeggen de rechter die bemoeienis heeft met de zaak (artikel 38 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering). Verzoeker geeft niet aan welke rechter dat is en kan dit ook niet, omdat op het moment van het indienen van het verzoek hem niet bekend was wie de behandelend rechter in zijn zaak zou zijn. Met de wraking van alle rechters en alle rechtbanken in Nederland, voldoet verzoeker ook overigens niet aan de wet, nu daarmee niet de rechter die de zaak behandelt wordt aangeduid.

Voorts overweegt de rechtbank dat het verzoek alleen gebaseerd kan worden op concrete feiten en omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden. Zodanige feiten en omstandigheden zijn niet aangevoerd.

Bij deze stand van zaken moet verzoeker niet-ontvankelijk worden verklaard in zijn verzoek.

Nu aanstonds duidelijk is dat verzoeker niet-ontvankelijk is in zijn wrakingsverzoek, zal worden afgezien van een mondelinge behandeling van het verzoek.

De beslissing

De rechtbank, beschikkende,

verklaart verzoeker niet ontvankelijk in zijn wrakingsverzoek.

Deze beschikking is gegeven door mrs. M.C.G.J. van Well, E.A.A.M. Pfeil en

C.M.E. Lagarde en in het openbaar uitgesproken op 9 april 2009.

coll.: JO