Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBARN:2009:BH5071

Instantie
Rechtbank Arnhem
Datum uitspraak
11-02-2009
Datum publicatie
06-03-2009
Zaaknummer
173574
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Eiseres heeft de verkeerde partij gedagvaard, erkent dit ook en verzoekt rectificatie van de naamsvermelding.

Naar het oordeel van de rechtbank kan bij dagvaarding van een verkeerde partij niet door een rectificatie waarbij de naam in de stukken wordt gewijzigd, de door eiser gemaakte fout hersteld worden, ook niet als deze wijziging aan de wél bedoelde partij betekend wordt. Het systeem van de wet, dat voorziet in strenge waarborgen rond het in een procedure betrekken van partijen, laat geen ruimte hiervoor.

De vordering moet dan ook worden afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK ARNHEM

Sector civiel recht

zaaknummer / rolnummer: 173574 / HA ZA 08-1317

Vonnis in vrijwaring van 11 februari 2009

in de zaak van

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

TOP-SILO CONSTRUCTIONS B.V.,

gevestigd te Tubbergen,

eiseres,

advocaat mr. A.T. Bolt te Arnhem,

tegen

de vennootschap naar Duits recht

STEROS GMBH,

gevestigd te Templin, Duitsland,

gedaagde,

advocaat mr. A.G.W. Leysen te Nijmegen.

Partijen zullen hierna Top-Silo en Steros GmbH genoemd worden.

1. De procedure

1.1. Het verloop van de procedure blijkt uit:

- het tussenvonnis van 12 november 2008

- het proces-verbaal van comparitie van 28 januari 2009

- de akte rectificatie naamsvermelding tevens wijziging van eis van Top-Silo

- de akte houdende voorwaardelijke conclusie van eis in reconventie van Steros GmbH.

1.2. Ten slotte is vonnis bepaald.

2. De feiten

2.1. Bij deze rechtbank loopt onder rolnummer 07-1785 een procedure tussen Top-Silo en Bouwbedrijf Van Swaaij B.V. In die procedure vordert laatstgenoemde in reconventie voorwaardelijk schadevergoeding van Top-Silo. De behandeling van die vordering is nog niet aan de orde omdat de voorwaarde waaronder ze is ingesteld, nog niet vervuld is.

3. Het geschil en de beoordeling daarvan

3.1. Top-Silo vordert – samengevat – dat Steros GmbH wordt veroordeeld om aan Top-Silo te betalen al hetgeen waartoe Top-Silo in de hoofdzaak met rolnummer 07-1785 mocht worden veroordeeld, met veroordeling van Steros GmbH in de kosten van de hoofdzaak en de vrijwaring. De grondslag van de vordering ligt in de nakoming van een overeenkomst met betrekking tot het ter beschikking stellen van arbeidskrachten.

3.2. Steros GmbH voert verweer. Zij stelt dat tussen haar en Top-Silo geen overeenkomst tot stand gekomen is met betrekking tot het ter beschikking stellen van personeel. Zo’n overeenkomst heeft Top-Silo wel gesloten, maar dat heeft zij gedaan met Steros Industriemontagen, een eenmanszaak van S. Rosenbaum, de directeur van Steros GmbH. Dit blijkt, stelt Steros GmbH, zowel uit de Auftragsbestätigung als uit diverse facturen, de reacties daarop en de Gewerbe-Ummeldung van 13 april 2006.

3.3. Top-Silo erkent dat er sprake is van een vergissing. Zij had Steros Industrie-montagen moeten dagvaarden, stelt zij. Zij verzoekt dienovereenkomstig rectificatie.

3.4. Naar het oordeel van de rechtbank kan bij dagvaarding van een verkeerde partij niet door een rectificatie waarbij de naam in de stukken wordt gewijzigd, de door eiser gemaakte fout hersteld worden, ook niet als deze wijziging aan de wél bedoelde partij betekend wordt. Het systeem van de wet, dat voorziet in strenge waarborgen rond het in een procedure betrekken van partijen, laat geen ruimte hiervoor.

3.5. In dit geval komt hier overigens bij dat Top-Silo door rectificatie de eenmanszaak Steros Industriemontagen in de procedure wil betrekken. Dit lijkt voorshands niet mogelijk omdat deze noch naar Nederlands noch naar Duits recht een rechtspersoon is.

3.6. De conclusie van de rechtbank is dat het verweer van Steros GmbH dat Top-Silo de verkeerde heeft gedagvaard, opgaat. De vordering moet dan ook worden afgewezen.

3.7. Aan behandeling van de voorwaardelijk ingestelde eis in reconventie komt de rechtbank dus niet toe. Zij wijst erop dat een eis in reconventie, ook indien deze voorwaardelijk wordt ingesteld, uitsluitend tegelijkertijd met het nemen van de conclusie van antwoord ingesteld kan worden.

3.8. Top-Silo zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van Steros GmbH worden begroot op:

- vast recht € 4.732,00

- salaris advocaat € 904,00 (2,0 punten × tarief € 452,00)

Totaal € 5.636,00

4. De beslissing

De rechtbank

4.1. wijst de vorderingen af,

4.2. veroordeelt Top-Silo in de proceskosten, aan de zijde van Steros GmbH tot op heden begroot op € 5.636,00.

Dit vonnis is gewezen door mr. J.D.A. den Tonkelaar en in het openbaar uitgesproken op 11 februari 2009.