Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBARN:2006:AV6561

Instantie
Rechtbank Arnhem
Datum uitspraak
13-03-2006
Datum publicatie
24-03-2006
Zaaknummer
135476
Rechtsgebieden
Civiel recht
Insolventierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Afwijzing toepassing schuldsanering.

Overbesteding. Naast lening voor inrichtingskosten, zaken gekocht met Comfort Card. Recente lening voor vakantie in het buitenland.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

afwijzing toepassing schuldsanering

rekestnummer: 135476/FT-RK 05.2080 / es

nummer verklaring: [nummer]

uitspraakdatum: 13 maart 2006

Rechtbank Arnhem,

ENKELVOUDIGE KAMER

[verzoekster], wonende te [adres]

verzoekster,

heeft op 30 december 2005 een verzoekschrift met bijlagen ingediend tot toepassing van de schuldsaneringsregeling.

Verzoekster is gehoord ter terechtzitting van 6 maart 2006.

Het verzoekschrift voldoet aan de daaraan gestelde eisen. Verzoekster verkeert in de toestand dat zij heeft opgehouden te betalen, dan wel dat redelijkerwijs is te voorzien dat zij niet zal kunnen voortgaan met betaling van haar schulden.

Van een grond voor afwijzing van het verzoek is wel gebleken. Verzoekster is ten aanzien van het ontstaan van de schulden niet te goeder trouw geweest. Bij verzoekster is sprake van overbesteding. Terwijl zij een bijstandsuitkering had heeft zij, nadat zij reeds een lening had gekregen bij de gemeente voor inrichtingskosten (saldo thans € 6.839,--), in 2003 met een Comfort Card nog eens zaken aangeschaft voor de inrichting van haar woning. Het bedrag dat hier thans openstaat bedraagt € 4.278,42. Daarnaast zijn bij Neckermann ondermeer een camcorder en een hogedrukspuit besteld en heeft zij twee belschulden van in totaal ongeveer € 1.600,--

Naast deze overbesteding in de periode dat zij nog met haar ex-partner samen was heeft verzoekster in 2004, zo begrijpt de rechtbank, geld betaald aan mensen die haar eerder hielpen naar Nederland te komen. Zij heeft daartoe geld geleend bij de Postbank. Ook deze schuld is niet te goeder trouw.

Tot slot heeft verzoekster ten tijde van het opzetten van de schuldregeling door het BAC een bedrag geleend om in september 2005 op vakantie naar Turkije te gaan. Hieruit blijkt naar het oordeel van de rechtbank niet van werkelijke saneringsgezindheid.

Verzoekster had redelijkerwijs moeten begrijpen dat zij van haar bijstandsuitkering de aan al deze uitgaven en leningen verbonden kosten niet kon dragen. Het verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling dient dan ook te worden afgewezen. Van persoonlijke omstandigheden om haar thans toe te laten is, gelet op nog recente uitgaven, niet gebleken.

BESLISSING

De rechtbank:

- wijst het verzoek af.

- 2 -

rekestnummer: 135476/FT-RK 05.2080 / es

nummer verklaring: [nummer]

Gewezen door mr. F.M.T. Quaadvliet, lid van genoemde kamer, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 13 maart 2006 in tegenwoordigheid van de griffier.