Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBARN:2006:AV5463

Instantie
Rechtbank Arnhem
Datum uitspraak
18-01-2006
Datum publicatie
17-03-2006
Zaaknummer
132323
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Kort geding
Inhoudsindicatie

Proceskosten.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK ARNHEM

Sector civiel recht

zaaknummer / rolnummer: 132323 / KG ZA 05-619

Vonnis in kort geding van 18 januari 2006

in de zaak van

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

VAN MUNSTER MEDIA B.V.,

gevestigd te Nijmegen,

eiseres bij dagvaarding van 6 oktober 2005,

procureur mr. W.H.B.K. Brunet de Rochebrune,

advocaat mr. J. de Graaf te Nijmegen,

tegen

1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

AV PRESS B.V.,

gevestigd te Nijmegen,

2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

BUSINESS PUBLICATION GROUP B.V.,

gevestigd te Nijmegen,

gedaagden,

procureur mr. J.M. Bosnak,

advocaat mr. C.H.B. Winters te Arnhem.

Partijen zullen hierna van Munster Media en Av Press c.s. genoemd worden.

1. De procedure

1.1. Het verloop van de procedure blijkt uit:

- de dagvaarding

- de wijziging van eis bij brief van 26 oktober 2005

- het proces-verbaal van de zitting op 27 oktober 2005

- de mondelinge behandeling

- de pleitnota’s van partijen

- de brief van 20 december 2005 van mr. Winters

1.2. Ten slotte is vonnis bepaald.

2. De feiten

2.1. AV Press c.s. hebben Van Munster Media bij dagvaarding van 8 september 2005 betrokken in een kort geding waarvan de mondelinge behandeling op 7 oktober 2005 zou plaatsvinden. Bij brief van 5 oktober 2005 hebben AV Press dat kort geding ingetrokken.

2.2. Van Munster Media heeft daarop het onderhavige kort geding aanhangig gemaakt.

3. De vordering

3.1. Van Munster Media vordert – samengevat – na vermindering van haar eis hoofdelijke veroordeling van AV Press c.s. in de proceskosten in het kort geding dat AV Press c.s. bij dagvaarding van 8 september 2005 aanhangig hadden gemaakt en zij op 5 oktober nadien hebben ingetrokken. Van Munster Media legt aan haar vordering ten grondslag dat zij op grond van artikel 113 Rv juncto 127 Rv het kort geding dat door AV Press c.s. bij dagvaarding van 8 september 2005 aanhangig was gemaakt, na intrekking door AV Press c.s. op de griffie van de rechtbank ter rolle had willen laten inschrijven om vervolgens krachtens artikel 127 lid 2 Rv AV Press c.s. te laten veroordelen in de kosten. Zij wil dat in het onderhavige kort geding alsnog doen, althans een veroordeling krijgen van AV Press c.s. in de proceskosten in het kort geding dat AV Press c.s. hebben ingetrokken. Van Munster Media wil een vergoeding van haar kosten in het ingetrokken kort geding omdat zij daarin een eis in reconventie had willen instellen die zij al had voorbereid. Volgens Van Munster Media had zij de mogelijkheid moeten hebben om ondanks de intrekking van dat kort geding haar eis in reconventie in te stellen. Van Munster Media beschouwt het onderhavige kort geding daarom tevens als de reconventionele procedure in het ingetrokken kort geding.

3.2. AV Press c.s. voeren verweer. Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.

4. De beoordeling

4.1. Van Munster Media miskent dat een kort geding geen rol kent als bedoeld in artikel 113 Rv waarop dagvaardingen worden ingeschreven. Dit betekent dat artikel 113 Rv en daarmee artikel 127 Rv niet van toepassing zijn op een kort gedingprocedure. Van Munster Media had derhalve een exploot van de dagvaarding van het door AV Press ingetrokken kort geding niet kunnen laten inschrijven ter verkrijging van een kostenveroordeling van AV Press in dat kort geding. Voorts miskent Van Munster Media dat in een ingetrokken kort geding geen eis in reconventie kan worden ingesteld, omdat er als gevolg van de intrekking geen zaak meer aanhangig is waar in reconventie nog wat kan worden gevorderd. Tevens miskent Van Munster Media dat het onderhavig kort geding een opzichzelfstaand kort geding is, door Van Munster Media bij dagvaarding aanhangig gemaakt. Het kan derhalve geen procedure in reconventie in het ingetrokken kort geding zijn. Ten slotte miskent Van Munster Media dat een veroordeling in de proceskosten alleen gevorderd kan worden in de procedure waarop de kosten betrekking hebben. Dit alles brengt met zich mee dat de vordering zal worden afgewezen.

4.2. Van Munster Media zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van AV Press c.s. worden begroot op:

- vast recht EUR 244,00

- salaris procureur 527,00

Totaal EUR 771,00

5. De beslissing

De voorzieningenrechter

5.1. wijst de vorderingen af,

5.2. veroordeelt Van Munster Media in de proceskosten, aan de zijde van AV Press c.s. tot op heden begroot op EUR 771,00.

Dit vonnis is gewezen door mr. R.J.B. Boonekamp en in het openbaar in tegenwoordigheid van de griffier mr. M.J. Daggenvoorde uitgesproken op 18 januari 2006.