Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBARN:2005:AU2487

Instantie
Rechtbank Arnhem
Datum uitspraak
02-05-2005
Datum publicatie
08-08-2006
Zaaknummer
05/374
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

De rechtbank acht het volgen van een fulltime studie strijdig in acht met de aard en karakter van een wettelijke schuldsaneringsregeling. Daarnaast zou met de voortzetting van deze studie maandelijks een nieuwe schuld ontstaan vanwege een studielening op grond van de Wet Studiefinanciering.

Wetsverwijzingen
Faillissementswet 288
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

afwijzing toepassing schuldsanering

rekestnummer: 124703/FT-RK 05.374 mb

nummer verklaring: ARN0110500709

uitspraakdatum: 2 mei 2005

Rechtbank Arnhem,

ENKELVOUDIGE KAMER

[verzoekster], wonende te [woonplaats]

verzoekster,

heeft op 14 maart 2005 een verzoekschrift met bijlagen ingediend tot toepassing van de schuldsaneringsregeling.

Verzoekster is gehoord ter terechtzitting van 25 april 2005.

Het verzoekschrift voldoet aan de daaraan gestelde eisen. Verzoeker verkeert in de toestand dat hij heeft opgehouden te betalen, dan wel dat redelijkerwijs is te voorzien dat hij niet zal kunnen voortgaan met betaling van zijn schulden.

Van een grond voor afwijzing van het verzoek is wel gebleken.

Verzoekster volgt sinds september 2004 een full time HBO-studie. Zij krijgt een volledige studiebeurs op grond van de Wet Studiefinanciering. Deze bedraagt € 694,04. Een deel daarvan betreft een lening. Dit gedeelte bedraagt blijkens de website van de Informatie Beheer Groep € 258,69. Een deel van de beurs wordt in een lening omgezet indien de student – in dat geval verzoekster - onvoldoende voortgang met de studie maakt. Naast de studie werkt verzoekster bij een call center. Zij heeft een zogeheten nulurencontract en verdient nu gemiddeld ongeveer € 300,- per maand. Zij heeft verder verklaard dat de huur

€ 296,- per maand bedraagt. Zij krijgt of gaat huursubsidie krijgen. De huur zou dan per saldo € 120,- per maand bedragen. De reden is dat de studiebeurs niet als inkomen voor de Huursubsidiewet wordt beschouwd.

Verzoekster is op dit moment 4 maanden in verwachting. Na de geboorte van haar kind heeft zij recht op een toeslag op de studiebeurs van € 411.37 per maand. Volgens verzoekster is de vader niet in staat bij te dragen aan de kosten van verzorging en opvoeding van haar kind. Verzoekster zal zelf die verzorging en opvoeding op zich nemen. Verder wil zij blijven werken via het call center. Ook wil zij volgende studiejaar beginnen met een universitaire studie. Verzoekster heeft aangegeven niet te willen stoppen met de studie, ook als niet dat in het kader van de schuldsaneringsregeling noodzakelijk zou zijn.

De rechtbank is van oordeel dat het verzoek om twee redenen moet worden afgewezen. Ten eerste zal met de voortzetting van de studie een nieuwe schuld ontstaan van € 258,69 per maand. Deze kan hoger worden indien verzoekster er niet in slaagt de studie op tijd af te ronden; (een deel van) de beurs wordt dan in een lening omgezet.

rekestnummer: 124703/FT-RK 05.374 mb

Ten tweede acht de rechtbank het volgen van een full time studie strijdig met de aard en het karakter van een wettelijke schuldsaneringsregeling. Een schuldsaneringsregeling stelt schuldenaren in staat om met een schone lei, dus zonder schulden, een nieuwe start te maken. Daar staat tegenover dat die schuldenaar – binnen zijn of haar mogelijkheden – zich tot het uiterste inspant om een zo hoog mogelijk inkomen te verwerven opdat er zoveel mogelijk geld voor de schuldeisers beschikbaar komt. Verzoekster is in staat om te werken. Het is weliswaar juist dat voor schuldenaren met kinderen onder de vier jaar over het algemeen door de rechtbank of rechter-commissaris, een vrijstelling van de hiervoor omschreven sollicitatieplicht wordt gegeven, maar het landelijk beleid in schuldsaneringen zal per 1 oktober 2005 wijzigen. Voor wat betreft de sollicitatieplicht zal gelden dat ook schuldenaren met kinderen onder de 4 jaar in beginsel naar fulltime werk moeten solliciteren welke regel in lijn is met de bepalingen van de WWB (voormalige bijstandswet).

Het verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling dient derhalve te worden afgewezen.

BESLISSING

De rechtbank:

- wijst het verzoek af.

Gewezen door mr. B.J. Engberts, lid van genoem¬de kamer en uitge¬spro¬ken ter open¬bare te¬rechtzit¬ting van 2 mei 2005 in tegen¬woor¬dig¬heid van de grif¬fier.