Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBARN:2003:AO4955

Instantie
Rechtbank Arnhem
Datum uitspraak
22-12-2003
Datum publicatie
04-03-2004
Zaaknummer
104775 / KG ZA 03-656
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Kort geding
Inhoudsindicatie

Verstek wordt verleend tegen een met inachtneming van de voorgeschreven regels buitenlandse gedaagde. De gevorderde incassokosten zijn aannemelijk en worden gematigd op de voet van het rapport Voorwerk II.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Rechtbank Arnhem

Sector civiel recht

Zaak-/rolnummer: 104775 / KG ZA 03-656

Datum vonnis: 22 december 2003

Vonnis

in kort geding

in de zaak van

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

NORTHERN LINEN B.V.,

gevestigd te Oosterhout (Gld.)

eiseres,

procureur mr. W.H.F. van Veen,

advocaat mr. V.J.A. Hetterscheidt te Doetinchem,

tegen

de vennootschap naar Italiaans recht

TECNICA TEXTIL SERVICES SRL,

gevestigd te 59100 Prato, Italië,

gedaagde,

niet verschenen.

Het verdere verloop van de procedure

Na het tussenvonnis van 2 december 2003 heeft de voorzieningenrechter op 15 december 2003 van de advocaat van Northern Linen een brief, gedateerd 11 december 2003, ontvangen met daarbij gevoegd een kopie van de betekeningsstukken van de Italiaanse autoriteiten. Ten slotte is opnieuw vonnis gevraagd.

De motivering van de beslissing

Voldoende aannemelijk is geworden dat de betekening van de dagvaarding van dit kort geding tijdig is gedaan met inachtneming van de in de wetgeving van Italië voorgeschreven vormen voor de betekening aan Tecnica, gevestigd te Prato, Italië, alsmede dat de betekening aan het adres van Tecnica feitelijk op 13 november 2003 heeft plaatsgevonden. De voor de dagvaarding voorgeschreven formaliteiten zijn dan ook in acht genomen. Overeenkomstig het verzoek van Northern Linen wordt daarom verstek verleend tegen Tecnica.

Als onweersproken staat tussen partijen vast hetgeen met betrekking tot de feiten door Northern Linen in de dagvaarding is gesteld.

Het spoedeisend belang van de vordering vloeit voort uit de stellingen van Northern Linen.

De gevorderde hoofdsom van € 34.027,83 te vermeerderen met de contractuele rente hierover ad 1% per maand vanaf 16 april 2003 komt voorshands noch onrechtmatig noch ongegrond voor en zal daarom worden toegewezen. Omdat Northern Linen onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat zij tot het door haar gevorderde bedrag van € 6.480,- incassokosten heeft gemaakt, zullen deze kosten - met inachtneming van het bepaalde in het rapport Voor-Werk II - worden gematigd tot een bedrag van € 998,00, een bedrag gelijk aan twee punten van het toepasselijke liquidatietarief in eerste aanleg, Dat betekent - in combinatie met de vermindering van de vordering van Northern Linen ter terechtzitting - dat het griffierecht waarin Tecnica zal worden veroordeeld, zal worden gerelateerd aan de hoogte van het toe te wijzen bedrag, zodat het meerdere (€ 280,- ) voor rekening van Northern Linen dient te blijven.

Als de in het ongelijk gestelde partij zal Tecnica in de kosten van dit kort geding worden verwezen.

De beslissing

De voorzieningenrechter:

1. veroordeelt Tecnica om tegen behoorlijk bewijs van kwijting aan Northern Linen te betalen een bedrag van € 34.027,83, te vermeerderen met de contractuele rente daarover van 1% per maand vanaf 16 april 2003 tot aan de dag der algehele voldoening, alsmede te vermeerderen met een bedrag van € 998,- terzake buitengerechtelijke kosten,

2. veroordeelt Tecnica in de kosten van deze procedure, tot aan deze uitspraak aan de zijde van Northern Linen bepaald op € 703,- voor salaris procureur en € 733,20 voor verschotten,

3. verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad,

4. weigert het meer of anders gevorderde.

Dit vonnis is gewezen door mr. J.D.A. den Tonkelaar en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier mr. M.M. Goldhoorn op 22 december 2003.

de griffier de voorzieningenrechter