Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBAMS:2015:3653

Instantie
Rechtbank Amsterdam
Datum uitspraak
09-06-2015
Datum publicatie
19-06-2015
Zaaknummer
13-751149-15 RK 15-2255
Rechtsgebieden
Internationaal publiekrecht
Bijzondere kenmerken
Rekestprocedure
Inhoudsindicatie

EAB Polen. Officier van justitie niet ontvankelijk. De opgeëiste persoon heeft kunnen regelen dat hij zich verplicht tegen storting van een borgsom op eigen gelegenheid naar de zitting in Polen te gaan. Hierop heeft de uitvaardigende justitiële autoriteit het EAB ingetrokken.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak


RECHTBANK AMSTERDAM,

INTERNATIONALE RECHTSHULPKAMER

Parketnummer: 13/751149/15

RK nummer: 15/2255

Datum uitspraak: 9 juni 2015

UITSPRAAK

op de vordering ex artikel 23 van de Overleveringswet (OLW), ingediend door de officier van justitie bij deze rechtbank. Deze vordering dateert van 27 maart 2015 en betreft onder meer het in behandeling nemen van een Europees aanhoudingsbevel (EAB).

Dit EAB is uitgevaardigd op 7 november 2012 door the Circuit Court, 2nd Criminal Division in Olsztyn, Polen, en het strekt tot de aanhouding en overlevering van:

[opgeëiste persoon]

geboren te [geboorteplaats], Polen, op [geboortedatum] 1993,

niet ingeschreven in de Basisregistratie personen maar verblijvend op het adres [adres, te plaats],

hierna te noemen “de opgeëiste persoon”.

1 Procesgang

De vordering is behandeld op de openbare zitting van 9 juni 2015. Het verhoor heeft plaatsgevonden in tegenwoordigheid van de officier van justitie mr. K. van der Schaft.

De opgeëiste persoon heeft zich doen bijstaan door zijn raadsman, mr. F.A. de Leeuw, advocaat te Eindhoven en door een tolk in de Poolse taal.

2 Identiteit van de opgeëiste persoon

De rechtbank heeft de identiteit van de opgeëiste persoon onderzocht. De opgeëiste persoon heeft ter zitting verklaard dat de bovenvermelde personalia juist zijn en dat hij de Poolse nationaliteit heeft.

3 Grondslag en inhoud van het EAB

In het EAB wordt melding gemaakt van een aanhoudingsbevel, uitgevaardigd door the Circuit Court in Olsztyn, Polen, op 13 februari 2012

Zaaksnummer II K 24-12.

De overlevering wordt verzocht ten behoeve van een door de justitiële autoriteiten van de uitvaardigende lidstaat ingesteld strafrechtelijk onderzoek ter zake van het vermoeden dat de opgeëiste persoon zich schuldig heeft gemaakt aan twee naar het recht van Polen strafbare feiten.

Deze feiten zijn omschreven in onderdeel e) van het EAB. Een door de griffier gewaarmerkte fotokopie van dit onderdeel is als bijlage aan deze uitspraak gehecht.

4 Ontvankelijkheid officier van justitie

De officier van justitie heeft gevorderd dat hij niet ontvankelijk zal worden verklaard, nu uit een vlak voor de aanvang van de zitting ontvangen bericht van de uitvaardigende justitiële autoriteit blijkt dat het EAB is ingetrokken.

Een en ander blijkt uit een aan het IRC toegezonden en door de officier van justitie ter zitting aan de rechtbank overgelegde ‘decision’ van 3 juni 2015. Reden van de intrekking van het EAB is dat inmiddels is overeengekomen dat de opgeëiste persoon zich tegen betaling van een borgsom heeft verbonden om op de zitting in Polen te verschijnen waarop de tegen hem aangebrachte strafzaak zal worden behandeld.

De raadsman heeft zich bij de conclusie van de officier van justitie aangesloten.

Gelet op het feit dat het EAB is ingetrokken zal de rechtbank de officier van justitie niet ontvankelijk verklaren in de vordering.

5 Beslissing

VERKLAART de officier van justitie niet ontvankelijk.

HEFT OP de geschorste overleveringsdetentie.

Aldus gedaan door

mr. A.C. Enkelaar, voorzitter,

mrs. S. van Eunen en H.E. Spruit, rechters,

in tegenwoordigheid van L.C. Werkman, griffier,

en uitgesproken ter openbare zitting van 9 juni 2015.

Ingevolge artikel 29, tweede lid, OLW staat tegen deze uitspraak geen gewoon rechtsmiddel open.