Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBAMS:2012:BW6703

Instantie
Rechtbank Amsterdam
Datum uitspraak
10-05-2012
Datum publicatie
25-05-2012
Zaaknummer
513600 / KG ZA 12-400 HJ/TF
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Kort geding
Inhoudsindicatie

De voorzieningenrechter is van oordeel dat Vatfree bij het aanvaarden van Easy Tax Free cheques die haar door klanten worden aangeboden die cheques aanvaardt in hun hoedanigheid van bewijsstuk tegenover de belastingdienst en dat de in het vonnis onder 4.8 als tweede genoemde functie daarbij niet aan de orde is. De voorzieningenrecher acht het vooralsnog niet voldoende aannemelijk geworden dat Vatfree onrechtmatig heeft gehandeld jegens Four Retailers. Niet kan immers worden aangenomen dat het handelen van Vatfree in strijd is met de overeenkomst tussen de winkelier en Four Retailers, dat sprake is van inbreuk op een eigendomsrecht van Four Retailers of dat Four Retailers door toedoen van Vatfree tekortschiet jegens de winkelier of de klant. De vorderingen worden dan ook te worden afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
FutD 2012-2169
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK AMSTERDAM

Sector civiel recht, voorzieningenrechter

zaaknummer / rolnummer: 513600 / KG ZA 12-400 HJ/TF

Vonnis in kort geding van 10 mei 2012

in de zaak van

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

FOUR RETAILERS INTERNATIONAL B.V.,

gevestigd te Amsterdam,

eiseres bij dagvaarding van 2 april 2012,

advocaat mr. E.T. van den Hout te Amsterdam,

tegen

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

VATFREE NL B.V.,

gevestigd te Amsterdam,

gedaagde,

advocaat mr. S.J. Beedie te Amsterdam.

Partijen zullen hierna Four Retailers en Vatfree worden genoemd.

1. De procedure

Ter terechtzitting van 24 april 2012 heeft Four Retailers gesteld en gevorderd overeenkomstig de in fotokopie aan dit vonnis gehechte dagvaarding. Vatfree heeft verweer gevoerd met conclusie tot weigering van de gevraagde voorziening. Beide partijen hebben producties en pleitnota’s in het geding gebracht. Na verder debat hebben partijen verzocht vonnis te wijzen.

Ter zitting waren aanwezig:

Aan de zijde van Four Retailers: [A] ([functie]), [B] (ter zitting als informant gehoord) met mr. Van den Hout.

Aan de zijde van Vatfree: [C] ([functie]) met mr. Beedie.

2. De feiten

2.1. Zowel Four Retailers als Vatfree exploiteert een onderneming die zich bezig houdt met het aanbieden van een BTW teruggave service voor particulieren, die buiten de Europese Unie woonachtig zijn. Indien zij aankopen hebben gedaan in Nederland en die aankopen in hun persoonlijke bagage meenemen buiten de Europese Unie (en als aan de overige voorwaarden is voldaan), kan BTW worden teruggevraagd. Het gaat om het recht van de winkelier om een zogenoemd tarief nihil toe te passen (artikel 23a Uitvoeringsbeschikking Wet op de Omzetbelasting)) Four Retailers handelt onder de naam Easy Tax Free.

2.2. Als een winkelier heeft beslist met Four Retailers samen te werken, dan sluit Four Retailers een overeenkomst met de betreffende winkel. In deze overeenkomst staat voor zover van belang het volgende:

“(…) Restitutie van BTW aan niet-EU ingezetenen (hierna: “de klant”) op aankopen door de klant bij de ondernemer, zal worden verzorgd door Easy Tax Free in opdracht van de ondernemer door middel van terugboeking op de credit card van de klant van de ondernemer en overeenkomstig de voorwaarden zoals vastgelegd in deze overeenkomst. De ondernemer is aangesloten bij de hieronder vermelde credit card maatschappijen (…)

Gebruik van de Easy Tax Free cheque

De ondernemer zal de door Easy Taks Free ter beschikking gestelde cheques aan klanten uitgeven na invulling van de gegevens conform de meegeleverde instructies. De ondernemer is verantwoordelijk voor het juiste gebruik van de cheques. De ondernemer voorziet de klant die een cheque ontvangt, van een gefrankeerde Easy Tax Free retour-enveloppe en een folder met uitleg. De ondernemer zal het gebruik van Easy Tax Free zoveel mogelijk bij haar klanten bevorderen. De ondernemer gebruikt de cheques uitsluitend voor aankopen belast met het ‘hoge’ BTW tarief.

(…)

Vergoeding voor deelname aan het Easy Tax Free BTW restitutie systeem

Deelname voor de ondernemer aan het Easy Tax Free systeem is kosteloos. Easy Tax Free keert aan het einde van ieder kalenderkwartaal een administratieve vergoeding uit aan de ondernemer overeenkomstig de percentages in de bijlage van deze overeenkomst.

Toepassing van de “nul-regeling”

De ondernemer is BTW-plichtig en kan de faktuurbedragen van Easy Tax Free in mindering brengen op de aangifte van de BTW. De ondernemer is verantwoordelijk voor de naleving van de toepasselijke wettelijke bepalingen.

Fakturen van Easy Tax Free

De ondernemer ontvangt van Easy Tax Free fakturen voor de betaling van de BTW over de aankopen bij de ondernemer die de klant bij Easy Tax Free via het terugzenden van de Easy Tax Free cheque terug claimt. De ondernemer betaalt deze fakturen door middel van een doorlopende machtiging aan Easy Tax Free (…)”

2.3. Op 25 januari 1999 heeft de Staatssecretaris van Financiën aan Four Retailers toestemming verleend voor het door haar in bedrijf nemen van het Easy Tax Free systeem.

2.4. In een publicatie van de Staatscourant van 15 november 2011 staat bij onderdeel 2.2 Cheques voor zover van belang het volgende:

“(…) Leveranciers kunnen bij toepassing van het nultarief deelnemen aan een zogenoemd cheque-systeem dat wordt uitgegeven door faciliterende ondernemers. In plaats van een factuur, kopie-factuur of soortgelijk bescheid ontvangen de reizigers bij hun aankopen van de deelnemende leveranciers een cheque, waarop de gegevens van de goederen zijn vermeld (…). De cheque is vormvrij. (…)

Daarna kan de reiziger de cheque bij een door de faciliterende ondernemer aangewezen uitbetalingskantoor innen. Door tussenkomst van de faciliterende ondernemer keert de cheque bij de leverancier terug. Deze kan de aldus behandelde cheques vervolgens voor de toepassing van het nultarief overleggen als bewijs van uitvoer van de daarop vermelde goederen. (…)”

2.5. De verdere gang van zaken bij de BTW-teruggave door Four Retailers is dat de winkelier voor haar klant de Easy Tax Free Cheque invult en aan de klant afgeeft. De klant kan vervolgens na afstempeling door de douane de cheque opsturen naar Easy Tax Free (indien hij niet kiest voor de cash teruggave). Op Schiphol staan verschillende postbussen van Easy Tax Free. Voor de verwerking van de cheques wordt de klant provisie in rekening gebracht.

2.6. De werkwijze van Vatfree is dat zij klanten die bij haar komen aankoopbonnen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, een Vatfree.com.leaflet of taxfree cheques laat aanbieden. Zij verwerkt deze stukken en verzamelt via de winkeliers de BTW bedragen, die zij vervolgens uitkeert aan de klant. Zij ontvangt vooraf één bedrag aan fee voor de diensten die zij verricht, ongeacht of de BTW uiteindelijk wordt terugbetaald door de winkelier. De klant van Vatfree ondertekent vooraf een volmacht op grond waarvan Vatfree wordt gevolmachtigd de klant te vertegenwoordigen in het claimen van het BTW bedrag bij de winkelier.

2.7. Bij brief van 31 januari 2012 heeft de advocaat van Four Retailers Vatfree meegedeeld dat Vatfree onrechtmatig jegens Four Retailers heeft gehandeld door Easy Tax Free Cheques te verwerken en daarvoor kosten te rekenen. Daarnaast is Vatfree onder meer gesommeerd zich te onthouden van het maken van verdere inbreuken op de rechten van Four Retailers, althans haar onrechtmatig handelen te staken.

2.8. Vatfree heeft bij e-mail van 8 maart 2012 aan een klant die met een Easy Tax Free Cheque bij haar is gekomen en waarvoor Vatfree geen BTW teruggave van de betreffende winkelier heeft ontvangen het volgende bericht:

“Up till now we have not received the VAT from shop (…)

The shop owner (…) is refusing to refund you the full VAT of € 31.29 due to the following:

He is in contract with the cheque company Easy Taxfree to process the VAT refunds. He will therefore only refund you the VAT via this company. It might be the shop has a commercial interest to only handle VAT refunds via this company.

In any case, this means you will be subjected to paying the handling fee this Cheque company charges, +- € 15.00.

Please let us know if you accept these charges the shop is obligating you to pay or if you would like to object. (…)”

De klant heeft zich vervolgens per e-mail van 9 maart 2012 tot de winkelier gewend.

De winkelier heeft de BTW niet afgedragen, waarna Vatfree per e-mail van 13 maart 2012 het volgende aan de winkelier heeft bericht:

“ Na controle van onze boekhouding blijkt, dat de verrekening van bovengenoemd verzoek nog niet door ons is ontvangen en inmiddels 48 dagen open staat. (…)

Wij verzoeken u vriendelijk openstaand bedrag van (…) binnen drie (3) werkdagen over te maken (…)

Voor alle duidelijkheid, uw klanten verzoeken u om de btw terug te betalen aan hen in plaats van aan de Belastingdienst. U verricht hiervoor slechts een kleine administratieve handeling.

Door mee te werken bewijst u uw klant een dienst wat uw winkel ten goede komt. (…)”

De winkelier heeft bij e-mail van 14 maart 2012 aan Vatfree meegedeeld gezien haar overeenkomst met Four Retailers de BTW niet zal worden betaald. Vatfree heeft vervolgens dezelfde dag per e-mail aan klant bericht dat zij niet in staat is om de BTW te retourneren omdat de winkelier niet tot betaling wenst over te gaan.

Vervolgens hebben Vatfree en de winkelier nog diverse e-mails over de kwestie aan elkaar verzonden (producties 15 tot en met 18 aan de zijde van Four Retailers).

2.9. Bij brief van 19 maart 2012 heeft de winkelier Four Retailers geïnformeerd over de situatie en haar verzocht te situatie op te lossen. In de brief staat voor zover van belang het volgende:

“(…) De laatste tijd krijg ik echter mails van diverse boze klanten dat zij hun refund nog niet hebben ontvangen. Dat komt doordat zij van VATfree (…) te horen kregen dat VATfree ook hun cheque zou kunnen verwerken (…). Maar ik werk niet met Vatfree, ik heb een contract met jullie. Bovendien weet ik dat jullie destijds hiervoor een vergunning van de belastingdienst hebben gekregen. (…)

Ik verwacht dat u iets aan deze situatie doet. Het maakt mij niet uit hoe, maar ik wil dat Easy Tax-Free-cheques die ik uitschrijf door jullie worden verwerkt en dat mijn, onze, klanten hun BTW krijgen terugbetaald.”

3. Het geschil

3.1. Four Retailers vordert samengevat -:

1. Vatfree op straffe van een dwangsom te gebieden alle originele cheques/eigendommen van Four Retailers aan Four Retailers te doen toekomen;

2. Vatfree op straffe van een dwangsom te veroordelen aan de advocaat van Four Retailers een schriftelijke door een registeraccountant gecontroleerde en gewaarmerkte opgave te doen toekomen van alle door Vatfree verwerkte cheques/eigendommen en BTW bonnen die door Four Retailers verwerkt hadden moeten worden;

3. Vatfree op straffe van een dwangsom te verbieden om zichzelf alle cheques/eigendommen die aan Four Retailers toekomen toe te eigenen en te verwerken;

4. Vatfree op straffe van een dwangsom te verbieden om BTW bonnen te verwerken, voorzover Vatfree ermee bekend is dat de winkelier die de BTW-bon heeft uitgegeven voor verwerking door Four Retailers heeft gekozen;

5. Vatfree op straffe van een dwangsom te veroordelen haar website en alle gegevensdragers/documenten waaruit zou blijken dat een tax free cheque volstaat voor BTW-teruggave via het systeem van Vatfree, althans waarbij de suggestie wordt gewekt dat de cheques van Four Retailers door Vatfree in behandeling mogen worden genomen, te rectificeren;

6. Vatfree te veroordelen in de kosten van dit geding en de nakosten.

3.2. Four Retailers stelt hiertoe het volgende.

Een winkelier kan zelf bepalen op welke wijze hij zijn recht tot het toepassen van het tarief nihil uitoefent. De winkelier kan dat zelf doen, maar ook gebruik maken de diensten van Four Retailers of Vatfree. De winkelier die een overeenkomst met Four Retailers heeft gesloten, heeft er uitdrukkelijk voor gekozen om de afhandeling van de cheques door Four Retailers te laten plaatsvinden. Four Retailers heeft zich op haar beurt verbonden om de BTW teruggave te regelen voor de winkelier en de klant. Nadat de winkelier de cheque heeft overhandigd aan de klant geldt dat tussen de klant en Four Retailers een rechtsverhouding tot stand is gekomen, inhoudende dat Four Retailers, als aan alle voorwaarden is voldaan, de verplichting heeft tot BTW teruggave aan de klant. Door de overeenkomst tussen Four Retailers en de winkelier is het de winkelier toegestaan de betaalde BTW op een door de fiscus goedgekeurde wijze aan de klant te retourneren in plaats van deze aan de belastingdienst af te dragen. De cheques zijn eigendom van Four Retailers. Om die reden bestaat er tussen de verschillende ondernemingen die dezelfde diensten verrichten als Four Retailers ook de (stilzwijgende) afspraak om verkeerd geposte cheques aan elkaar door te geleiden. Vatfree houdt zich niet aan deze afspraak. Zij heeft onrechtmatig gehandeld door zichzelf cheques die aan Four Retailers toekwamen, toe te eigenen. Four Retailers heeft hierdoor schade geleden. Immers als Four Retailers de cheques had ontvangen, had zij de haar toekomende commissie in rekening kunnen brengen en omzet kunnen genereren. De handelwijze van Vatfree heeft er ook toe geleid dat Four Retailers tekortschiet in haar verplichtingen jegens de winkelier en klant. Zij lijdt hierdoor imagoschade en wordt in haar goede naam aangetast.

Een winkelier waarmee Four Retailers een overeenkomst heeft gesloten, heeft zich al tot haar gewend omdat een gedupeerde klant via Vatfree en de betreffende winkelier heeft verzocht om BTW teruggave.

Een winkelier weigert echter BTW af te dragen aan Vatfree - die dat bedrag wil afdragen aan haar klant - omdat de winkelier een overeenkomst heeft met Four Retailers. Deze winkelier wil niet tekortschieten in haar verplichtingen jegens Four Retailers. Vatfree stookt de klant en de winkelier tegen elkaar op. Dit terwijl de winkelier alleen via Easy Tax Free wil voldoen aan de BTW teruggave. Naar eigen zeggen heeft Vatfree inmiddels 15 keer een cheque van Four Retailers verwerkt. Four Retailers heeft het vermoeden dat het aantal verwerkte cheques groter is.

Overigens gaat het er niet alleen om dat Vatfree geen cheques van Four Retailers verwerkt, maar ook dat zij uberhaupt geen aankoopbonnen e.d verwerkt die afkomstig zijn van een winkel, waarvan zij weet dat die voor wat betreft de BTW teruggave met Four Retailers samenwerkt.

3.3. Vatfree voert verweer. Hierop wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.

4. De beoordeling

4.1. Omdat in dit geval sprake is van een procedure waarin een voorlopige voorziening wordt gevorderd, zal de voorzieningenrechter artikel 127a lid 1 en lid 2 Rv - waarin is bepaald dat aan het niet tijdig betalen van het griffierecht consequenties worden verbonden - buiten beschouwing laten. Toepassing van deze bepaling zou immers, gelet op het belang van één of beide partijen bij de toegang tot de rechter, leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard.

4.2. Voordat op de inhoudelijke kant van de zaak zal worden ingegaan, zullen eerst enkele formele verweren van Vatfree aan de orde komen. Vatfree heeft betoogd dat de vorderingen reeds moeten worden afgewezen omdat Four Retailers artikel 21 Rv heeft geschonden door na te laten tijdig de bij de feiten onder 2.2 vermelde overeenkomst (hierna de overeenkomst) over te leggen. Four Retailers heeft weliswaar op een laat moment de overeenkomst overgelegd, maar nu zij dit vóór de zitting heeft gedaan, de overeenkomst uit slechts twee bladzijdes bestaat en Vatfree in de gelegenheid is geweest haar verweer op deze overeenkomst af te stemmen, zal dit verweer worden verworpen. Vatfree heeft verder betwist dat Four Retailers een spoedeisend belang heeft bij haar vorderingen. Ook dit verweer wordt verworpen nu vooralsnog wel van een spoedeisend belang kan worden uitgegaan. Zonder inhoudelijk op de zaak in te gaan, kan worden geconstateerd dat het geschil een kwestie betreft waardoor Four Retailers kan worden benadeeld. Ook al zou de door Four Retailers gesteld omzetderving minimaal zijn, dan maakt dat niet dat Four Retailers geen spoedeisend belang heeft bij haar vorderingen. Immers ook in de toekomst zou omzetderving kunnen ontstaan en het gestelde belang omvat bovendien niet alleen omzetderving, maar ook reputatieschade.

4.3. In de onderhavige zaak is de vraag aan de orde of voldoende aannemelijk is dat Vatfree onrechtmatig handelt jegens Four Retailers door de door Four Retailers via winkeliers uitgegeven Easy Tax Free Cheques aan te nemen en met een volmacht van haar klanten te trachten - buiten Four Retailers om - via de winkelier BTW teruggave te verkrijgen.

4.4. Op grond van artikel 24 van de Wet op de omzetbelasting 1968 kan aan ondernemers ontheffing van omzetbelasting worden verleend voor de levering van goederen aan natuurlijke personen, die deze goederen uitvoeren uit de Europese Gemeenschap. De voorwaarden en beperkingen voor deze ontheffing zijn opgenomen in artikel 23a van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968. Eén van de voorwaarden is dat de uitvoer door de leverancier wordt aangetoond door middel van een, door een daartoe bevoegde (douane)ambtenaar, voor uitvoer uit de Gemeenschap afgetekende (kopie)factuur of daarmee gelijk te stellen bescheid.

In de brief van 25 januari 1999 heeft de Staatssecretaris van Financiën (productie 5 aan de zijde van Four Retailers) meegedeeld dat het door Four Retailers overgelegde model van de Easy Tax Free cheque kan worden aangemerkt als een met een factuur gelijk te stellen bescheid aangezien deze alle gegevens bevat welke normaliter op een factuur voorkomen. Een door een douane gestempelde cheque geldt derhalve voor de leverancier (winkelier) als uitvoerbewijs.

4.5. De gang van zaken bij uitgifte van een Easy Tax Free cheque van Four Retailers is - in het kort - als volgt. De klant betaalt aan de winkelier de vergoeding voor de goederen, inclusief BTW. De winkelier geeft de klant een ingevulde Easy Tax Free cheque mee, die de klant door de douane voor uitvoer laat afstempelen. Four Retailers vergoedt na inlevering van de cheque de omzetbelasting, onder aftrek van de haar toekomende provisie, aan de klant door een overschrijving of contant. Four Retailers brengt vervolgens het bedrag van de BTW (in beginsel maandelijks) in rekening aan de winkelier, die dit bedrag voldoet. De winkelier past terzake van de levering het nultarief toe, eventueel door een verzoek om teruggave in te dienen bij de belastingdienst. Four Retailers betaalt periodiek (in beginsel per kwartaal) een bonus uit aan de deelnemende winkeliers naar rato van hun omzet via Easy Tax Free cheques. De leverancier betaalt zelf geen bijdrage aan Four Retailers.

De vraag is nu of Four Retailers mede op grond van de overeenkomst vanaf het moment dat een Easy Tax Free cheque aan een klant is afgegeven enerzijds van deze klant mag verwachten dat deze van haar diensten gebruik maakt en of de winkelier gebonden is jegens Four Retailers om de uitbetaling via haar laten lopen, en anderzijds of Four Retailers zich jegens de winkelier en de klant heeft verbonden de BTW teruggave te regelen.

4.6. Vaststaat dat Four Retailers met de winkeliers met wie zij samenwerkt voornoemde overeenkomst sluit. De stelling van Four Retailers dat uit deze overeenkomst allerlei verplichtingen voortvloeien (ook voor de klant), noopt tot uitlegging van de tussen Four Retailers en de winkelier gesloten overeenkomst. In de overeenkomst - die Four Retailers overigens kwalificeert als een overeenkomst van opdracht - staat dat de ondernemer de klant die een cheque ontvangt, voorziet van een gefrankeerde Easy Tax Free retourenvelop en een folder met uitleg. Ook staat in de overeenkomst dat de ondernemer het gebruik van Easy Tax Free zoveel mogelijk bij haar klanten zal bevorderen. Hieruit volgt niet dat de ondernemer haar klanten kan of moet verplichten van de diensten van Easy Tax Free (oftewel Four Retailers) gebruik te maken.

4.7. In de overeenkomst tussen de winkelier en Four Retailers staat verder het volgende:

De ondernemer ontvangt van Easy Tax Free fakturen voor de betaling van de BTW over de aankopen bij de ondernemer die de klant bij Easy Taks Free via het terugzenden van de Easy Tax Free cheque terug claimt. De ondernemer betaalt deze fakturen door middel van een doorlopende machtiging aan Easy Tax Free (…)

Uit de tekst van de overeenkomst kan worden aangenomen dat Four Retailers in feite pas administratieve diensten gaat verrichten vanaf het moment dat de klant via het terugzenden van de cheque aan Four Retailers de teruggave van de BTW claimt. Daarvoor heeft Four Retailers alleen de betreffende cheques ter beschikking gesteld aan de aangesloten winkeliers, die op grond van de overeenkomst zoveel mogelijk bevorderen dat de klant de cheque verkrijgt en de gegevens worden ingevuld. De cheque is op dat moment weliswaar uitgegeven door Four Retailers, maar daarmee heeft zij nog niet het recht verkregen dat zij de door haar aangeboden diensten kan verrichten. Niet aannemelijk is dat nadat de winkelier de cheque heeft overhandigd aan haar klant tussen de klant en Four Retailers een rechtsverhouding tot stand is gekomen. Door de cheque in te vullen heeft de klant Four Retailers nog niet verplicht een en ander af te wikkelen en draagt de klant Four Retailers nog niet op de restitutie van de BTW te verzorgen. De klant kan er immers ook nog voor kiezen geen BTW teruggave te vragen. Aannemelijk is dat pas op het moment dat cheque weer in handen van Four Retailers komt de situatie anders wordt. Four Retailers is op dat moment gehouden de BTW teruggave voor de klant te regelen en gaat haar diensten waarover uiteindelijk provisie wordt betaald, verrichten.

4.8. De cheques die Four Retailers uitgeeft hebben twee functies. Enerzijds hebben zij nadat zij zijn ingevuld door de winkelier en aan de klant zijn meegegeven de functie van een met de factuur vergelijkbaar document, dat na afstempeling door de douane bewijst dat de in de cheque vermelde goederen daadwerkelijk zijn uitgevoerd, zodat de winkel die deze cheque in zijn administratie heeft gerechtigd is de BTW terug te vragen. Deze functie heeft de cheque in alle gevallen, hoe deze ook verder verwerkt wordt.

Anderzijds heeft de cheque een functie die pas optreedt bij aanbieding aan Four Retailers, namelijk dat het vooraf overeengekomen verwerkingsproces zoals hierboven omschreven in werking wordt gesteld.

4.9. De volgende vraag is hoe het handelen van Vatfree in het licht van het bovenstaande moet worden gekwalificeerd. Ter zitting heeft Vatfree nog naar voren gebracht dat zij slechts Easy Tax Free cheques in behandeling heeft genomen die zich tussen een stapel andere cheques en afgestempelde facturen bevonden. Vatfree heeft ook verklaard dat zij onjuist gedeponeerde poststukken altijd doorstuurt naar de juist geadresseerde. Vaak heeft zij klanten die in één keer BTW teruggave voor meerdere aankopen willen ontvangen. Vatfree ziet de cheque van Four Retailers dan als factuur waarop een douane stempel is gezet. Het is aan de winkelier om te beslissen op welke wijze hij aan de BTW teruggave wil voldoen. De winkelier kan direct uitbetalen, weigeren te betalen, of het verzoek doorsturen aan Four Retailers. Niet kan worden gezegd dat Vatfree derhalve als zij de cheques van Four Retailers in handen krijgt, profiteert van de diensten die door Four Retailers zijn verricht. Four Retailers heeft immers de betreffende cheque niet ontvangen.

4.10. De voorzieningenrechter is van oordeel dat Vatfree bij het aanvaarden van Easy Tax Free cheques die haar door klanten worden aangeboden die cheques aanvaardt in hun onder 4.8 eerstgenoemde hoedanigheid van bewijsstuk tegenover de belastingdienst en dat de in 4.8 als tweede genoemde functie daarbij niet aan de orde is. Niet aannemelijk is dan ook dat de door Four Retailers gestelde verplichtingen bestaan en in het verlengde daarvan dat de winkelier tekortschiet jegens Four Retailers als hij de BTW teruggave van de klant aan Vatfree betaalt of dat Four Retailers tekortschiet jegens de winkelier of de klant als de klant via Vatfree BTW laat uitbetalen.

4.11. De stellingname van Four Retailers dat de Staatssecretaris van Financiën uitdrukkelijk aan Four Retailers toestemming heeft verleend tot het exploiteren van haar systeem en dat Vatfree derhalve de cheques van Four Retailers niet mag verwerken, wordt niet gevolgd. In wezen treedt Vatfree niet in het systeem van Four Retailers als zij een klant die een cheque afkomstig van Four Retailers overhandigt, bijstaat bij de BTW teruggave.

4.12. Voor de verwerking van de cheques wordt door Four Retailers aan de klant provisie in rekening gebracht. Deze provisie is pas verschuldigd vanaf het moment dat de cheque bij Four Retailers komt. Dat er tussen de verschillende ondernemingen die dezelfde diensten verrichten als Four Retailers ook een (stilzwijgende) afspraak bestaat om verkeerd geposte cheques aan elkaar door te geleiden, betekent niet dat de cheque vóór het posten al exclusief bestemd is voor verwerking door Four Retailers. Ook is niet aannemelijk geworden dat van het door Four Retailers gestelde eigendomsrecht op de cheques sprake is. Na uitgifte van de cheque is deze in handen van de klant gekomen, aannemelijk is dat pas op een moment dat cheque weer bij Fou Retailers terugkeert van een eigendomsrecht kan worden gesproken.

4.13. De voorzieningenrechter volgt het standpunt van Four Retailers wel, dat de winkelier de enige is die het recht heeft om het nihiltarief toe te passen, maar dit betekent nog niet dat de klant na uitgifte van de cheque alleen via Four Retailers nog in aanmerking kan komen voor de teruggave omdat de winkelier zich aan Four Retailers heeft verbonden. Uit publicatie van de Staatscourant van 15 november 2011 kan dat ook niet worden afgeleid. Steeds staat onder onderdeel 2.2.

- weergegeven bij de feiten onder 2.4 - dat de reiziger een bepaalde handeling kan verrichten en niet is daarin te lezen dat reiziger niet op andere wijze voor BTW teruggave in aanmerking kan komen. Zoals hiervoor omschreven heeft de klant na uitgifte van de cheque ook nog de keus helemaal geen BTW teruggave te vorderen en aannemelijk is dat pas op het moment dat de cheque aan Four Retailers is overhandigd, Four Retailers er vanuit mag gaan dat zij de diensten kan verrichten.

Four Retailers stelt ook dat Vatfree andermans cheques verwerkt terwijl uit de Staatscourant volgt dat de wetgever er uitdrukkelijk voor heeft gekozen dat de cheque terugkeert bij de winkelier via tussenkomst van de faciliterende ondernemer.

Er wordt immers niet gesproken van een faciliterende ondernemer. Dit standpunt wordt in het licht van het voorgaande echter niet gevolgd.

4.14. Ter zitting is aan de orde geweest wat er gebeurt als een Easy Tax Free cheque bij Vatfree terecht komt. Vatfree zal als gevolmachtigde de BTW teruggave aan de winkelier vragen. Zij zal vervolgens de betreffende cheque aan de winkelier terugzenden. De winkelier zal deze cheque kunnen gebruiken als bewijs van uitvoer bij de toepassing van het nultarief. De winkelier wordt door deze gang van zaken dus niet benadeeld en behalve dat er geen gebruik wordt gemaakt van de diensten van Four Retailers waar zij een overeenkomst mee heeft, is er niet iets onregelmatigs gebeurd. Zoals gezegd kan Four Retailers op grond van de met de betreffende winkelier gesloten overeenkomst niet meer claimen dan dat de winkelier de uitgifte van haar cheques bevordert.

4.15. Op grond van het voorgaande is vooralsnog niet voldoende aannemelijk geworden dat Vatfeer onrechtmatig heeft gehandeld jegens Four Retailers.

Niet kan immers worden aangenomen dat het handelen van Vatfree in strijd is met de overeenkomst tussen de winkelier en Four Retailers, dat sprake is van inbreuk op een eigendomsrecht van Four Retailers of dat Four Retailers door toedoen van Vatfree tekortschiet jegens de winkelier of de klant. De vorderingen dienen dan ook te worden afgewezen.

4.16. Four Retailers zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van Vatfree worden begroot op:

- griffierecht 575,00

- salaris advocaat 816,00

Totaal € 1.391,00

5. De beslissing

De voorzieningenrechter

5.1. weigert de gevraagde voorzieningen,

5.2. veroordeelt Four Retailers in de proceskosten, aan de zijde van Vatfree tot op heden begroot op € 1.391,00,

5.3. verklaart dit vonnis wat betreft de kostenveroordeling uitvoerbaar bij voorraad.

Dit vonnis is gewezen door mr. R.H.C. Jongeneel, voorzieningenrechter, en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier mr. G.H. Felix op 10 mei 2012.?