Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBAMS:2008:BE0774

Instantie
Rechtbank Amsterdam
Datum uitspraak
30-07-2008
Datum publicatie
14-08-2008
Zaaknummer
382913 / FA RK 07-8043
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Omzetting huwelijk in geregistreerd partnerschap. Huwelijkse voorwaarden blijven in stand (als partnerschapsvoorwaarden).

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK AMSTERDAM

Sector Civiel

zaaknummer / rekestnummer: 382913 / FA RK 07-8043

Beschikking van 30 juli 2008

in de zaak van:

[…],

wonende te [woonplaats],

verzoekende partij,

hierna mede te noemen de vrouw,

procureur mr. B. Smit,

tegen

[…],

wonende te [woonplaats],

verwerende partij,

hierna mede te noemen de man,

procureur mr. E.S. Lassche.

1. De procedure

1.1. De rechtbank heeft kennisgenomen van de ingekomen stukken.

1.2. De vrouw verzoekt dat het geregistreerd partnerschap van partijen wordt ontbonden. Zij heeft voorts – na wijziging van haar verzoek – verzocht de verdeling te bevelen van de tussen partijen bestaande gemeenschap met benoeming van een notaris en onzijdige personen.

1.3. De man heeft zich met betrekking tot de gewijzigde verzoeken gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank. Daarom is een behandeling ter zitting achterwege gebleven.

2. De feiten

2.1. Partijen zijn [in] 2001 te [plaats] gehuwd onder huwelijkse voorwaarden. Uit hun huwelijk is geboren [het kind] [in] 2004.

2.2. Partijen hebben het huwelijk bij akte van omzetting van 31 augustus 2007 te Amsterdam omgezet in een geregistreerd partnerschap.

2.3. Beide partijen hebben zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit.

3. De beoordeling

3.1. De rechtbank is bevoegd van de verzoeken kennis te nemen. Op de verzoeken is Nederlands recht van toepassing.

3.2. Er is geen verweer gevoerd tegen het verzoek tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap, zodat dit toewijsbaar is.

3.3. Het huwelijk van partijen is conform artikel 1:77a van het Burgerlijk Wetboek (BW) omgezet in een geregistreerd partnerschap. Uit de aard en achtergrond van dat artikel dient naar het oordeel van de rechtbank te worden afgeleid dat de tussen partijen overeengekomen huwelijkse voorwaarden na omzetting van het huwelijk in een geregistreerd partnerschap onverminderd tussen partijen zijn blijven gelden, met dien verstande dat die voorwaarden vanaf het moment van omzetting als partnerschapsvoorwaarden worden gekwalificeerd. Indien partijen die voorwaarden hadden willen wijzigen of opheffen, dan was dit slechts mogelijk geweest na goedkeuring van de rechtbank conform artikel 1:119 BW. Dit brengt mee dat het verzoek van de vrouw tot een bevel verdeling dient te worden afgewezen.

BESLISSING:

De rechtbank:

- spreekt uit de ontbinding van het geregistreerd partnerschap van partijen, aangegaan op 31 augustus 2007 te Amsterdam;

- wijst af het meer of anders verzochte.

Deze beschikking is gegeven door mr. A.E. de Vos, rechter, en in het openbaar uitgesproken ter terechtzitting van 30 juli 2008 in tegenwoordigheid van mr. T.E.D.M. Zijlmans als griffier..