Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBALM:2011:BR1642

Instantie
Rechtbank Almelo
Datum uitspraak
24-06-2011
Datum publicatie
14-07-2011
Zaaknummer
08/710180-11
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Openlijke geweldpleging in centrum gemeente Hengelo. Ruzie ontstaat bij automatiek en verplaatst zich door een gedeelte van de binnenstad. Eén van de twee slachtoffers wordt geslagen en geschopt als hij op de grond ligt. Daarna wordt er een verkeerspaal tegen hem aangegooid, waardoor hij een dubbele beenbreuk oploopt. Uitgebreide motivering v.w.b. de toewijzing van de gevorderde schade. Alle drie daders worden, ondanks hun aandeel, verantwoordelijk gehouden voor de gehele schade. Vierde verdachte wordt vrijgesproken, gelet op haar aandeel in het geheel

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ALMELO

Sector strafrecht

parketnummer: 08/710180-11

datum vonnis: 24 juni 2011

Vonnis op tegenspraak van de rechtbank Almelo, meervoudige kamer voor strafzaken, rechtdoende in de zaak van de officier van justitie in het arrondissement Almelo tegen:

[verdachte]

geboren op [geb.datum] 1990 in [plaats],

wonende in [plaats] en [adres]

1. Het onderzoek op de terechtzitting

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 10 juni 2011. De rechtbank heeft kennis genomen van de vordering van de officier van justitie mr. L. Grooters en van hetgeen door de verdachte en haar raadsman mr. J.G. Luiten, advocaat te Almelo, naar voren is gebracht.

2. De tenlastelegging

De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat verdachte:

feit 1 en 2: zich schuldig heeft gemaakt aan openlijke geweldpleging.

Voluit luidt de tenlastelegging aan de verdachte, dat:

1.

zij op of omstreeks 20 februari 2011, in de gemeente Hengelo (O), met een ander of anderen, op of aan de openbare weg, de Marskant, in elk geval op of aan een openbare weg, openlijk in vereniging geweld heeft gepleegd tegen een persoon genaamd

[slachtoffer 1], welk geweld bestond uit het opzettelijk gewelddadig (terwijl deze persoon al dan niet op de grond lag) meermalen, althans eenmaal, (zeer) (krachtig en/of gewelddadig)

- in/op/tegen het hoofd en/althans het gezicht en/althans (elders) in/op/tegen

het lichaam van die persoon schoppen of trappen en/of slaan of stompten, en/of

- met een (zogenaamde) verkeerspaal, althans een paal, althans een op een paal

gelijkend (groot of hard) voorwerp, in/op/tegen het hoofd en/althans het gezicht en/althans (elders) in/op/tegen het lichaam van die persoon slaan, en/of te gooien en/of

- op het gezicht en/of lichaam van die persoon springen;

2.

zij op of omstreeks 20 februari 2011, in de gemeente Hengelo (O), met een ander of anderen, op of aan de openbare weg, de Marskant en/of een of meer andere openbare weg(en), in elk geval op of aan een openbare weg, openlijk in vereniging geweld heeft gepleegd tegen een persoon genaamd [slachtoffer 2], welk geweld bestond uit het opzettelijk gewelddadig

- indringen op genoemde persoon, en/of uit

- slaan, stompen, trappen en/of schoppen van/tegen genoemde persoon;.

3. De vordering van de officier van justitie

De officier van justitie heeft gevorderd dat verdachte wordt veroordeeld tot:

- een gevangenisstraf voor de tijd van 15 dagen onvoorwaardelijk, met aftrek van voorarrest;

- een werkstraf van 40 uren, subsidiair 20 dagen vervangende hechtenis;

- toewijzing van de civiele vordering tot een bedrag van € 12.767,19 en oplegging daarbij

van de zogenaamde Terwee maatregel.

4. De voorvragen

De rechtbank heeft vastgesteld dat de dagvaarding geldig is, dat zij bevoegd is tot kennisneming van deze zaak, dat de officier van justitie ontvankelijk is in haar vervolging en dat er geen redenen zijn voor schorsing van de vervolging.

5. Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht niet bewezen wat aan de verdachte sub 1 en 2 is tenlastegelegd, zodat zij haar daarvan zal vrijspreken.

Verdachte wordt verweten dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan twee gevallen van openlijke geweldpleging. De officier van justitie concretiseert dit door ten laste te leggen dat deze feiten zijn gepleegd aan de Marskant te Hengelo (O).

De rechtbank is van oordeel dat er weliswaar geweld is gepleegd aan de Marskant, maar dat verdachte aan dit geweld onvoldoende bijdrage heeft geleverd. Het door verdachte gepleegde geweld heeft plaatsgevonden in de nabijheid van de Markstraat, maar daarop ziet de tenlastelegging naar het oordeel van de rechtbank niet.

6. De beslissing

De rechtbank:

vrijspraak/bewezenverklaring

- verklaart niet bewezen dat verdachte het sub 1 en 2 tenlastegelegde heeft begaan en spreekt haar daarvan vrij;

- verklaart de benadeelde partij niet-ontvankelijk in zijn vordering en bepaalt dat de vordering slechts bij de burgerlijke rechter kan worden aangebracht.

Dit vonnis is gewezen door mr. H. Bloebaum, voorzitter, mr. M.E. van Wees en

mr. M.H. van der Lecq, rechters, in tegenwoordigheid van J. Last, griffier, en is in het openbaar uitgesproken op 24 juni 2011.