Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBALK:2012:BW5052

Instantie
Rechtbank Alkmaar
Datum uitspraak
16-04-2012
Datum publicatie
07-05-2012
Zaaknummer
384508 \ CV EXPL 11-4713
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Op grond van de overeenkomst van geldlening is door Friendly Finance een bedrag van € 100,-- aan gedaagde betaald. Vervolgens is volgens Friendly Finance abusievelijk nogmaals € 100,-- aan gedaagde overgemaakt. De kantonrechter concludeert dat Friendly Finance de gevorderde € 100,-- die aan gedaagde is uitgekeerd, niet is uitgekeerd op grond van een leenovereenkomst, zodat Friendly Finance de grondslag van de vordering had moeten wijzigen. Dit heeft zij nagelaten, zodat de vordering wordt afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

RECHTBANK ALKMAAR

Sector Kanton - locatie Hoorn

Zaaknr/rolnr.: 384508 \ CV EXPL 11-4713

Uitspraakdatum: 16 april 2012

Vonnis in de zaak van:

De besloten vennootschap FRIENDLY FINANCE B.V., h.o.d.n. EasyCredit, gevestigd en kantoorhoudende te Amsterdam

eisende partij

verder ook te noemen: Friendly Finance

gemachtigde: F.J.M. van der Meer en J.G. Philipsen, gerechtsdeurwaarders te Alkmaar

tegen

[naam], wonende [adres]

gedaagde partij

verder ook te noemen: [gedaagde]

procederende in persoon.

Het procesverloop

Friendly Finance heeft een vordering ingesteld, zoals omschreven in de dagvaarding d.d. 13 oktober 2011.

[gedaagde] heeft bij mondeling antwoord met producties verweer gevoerd.

Vervolgens heeft Friendly Finance gerepliceerd met producties en het verweer bestre¬den. Tevens heeft Friendly Finance een akte vermindering eis genomen; [gedaagde] heeft, na daartoe in de gelegenheid te zijn gesteld, daar niet op gerea¬geerd.

De inhoud van de processtukken geldt als hier ingelast.

Ten slotte is heden uitspraak bepaald.

Het geschil

Friendly Finance vordert, na vermindering van eis, bij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad, veroordeling van [gedaagde] tot betaling van een bedrag ad € 163,50, rente en kosten rechtens.

Friendly Finance stelt dat tussen partijen een overeenkomst van geldlening is afgesloten voor een bedrag van € 100,00 met € 25,00 transactiekosten. Per abuis is tweemaal een bedrag van € 100,00 aan [gedaagde] overgemaakt. In totaal diende [gedaagde] derhalve een bedrag van € 225,00 aan Friendly Finance te betalen. Aangezien [gedaagde] niet tijdig aan haar betalingsverplichting heeft voldaan diende zij op grond van de overeenkomst van geldlening een totaal van € 64,00 aan kosten te betalen. Hierdoor kwam de vordering op € 289,00 waarvan [gedaagde] € 125,50 heeft voldaan, zodat de vordering wordt verminderd tot een bedrag van € 163,50.

[gedaagde] heeft bij antwoord verweer gevoerd tegen de dagvaarding. Zij stelt dat zij alles heeft betaald. Vervolgens heeft zij geen conclusie van dupliek genomen en niet meer gereageerd op de nadere uiteenzetting van Friendly Finance bij repliek.

De beoordeling

Op grond van de overeenkomst van geldlening is door Friendly Finance een bedrag van € 100,00 aan [gedaagde] betaald. Vervolgens is volgens Friendly Finance abusievelijk nogmaals € 100,00 aan [gedaagde] overgemaakt.

De kantonrechter concludeert dat Friendly Finance de gevorderde € 100,00, die aan [gedaagde] is uitgekeerd, niet is uitgekeerd op grond van een leenovereenkomst, zodat Friendly Finance de grondslag van de vordering had moeten wijzigen. Friendly Finance heeft dit nagelaten zodat daarom de vordering zal worden afgewezen.

Friendly Finance dient als de in het ongelijk te stellen partij in de proceskosten te worden veroordeeld.

De beslissing

De kantonrechter:

Wijst de vordering af.

Verwijst Friendly Finance in de proceskosten, die tot heden voor [gedaagde] worden vastgesteld op nihil.

Dit vonnis is gewezen door mr. J.H. Gisolf, kantonrechter, bijgestaan door de griffier en op 16 april 2012 in het openbaar uitgesproken.

De griffier De kantonrechter