Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:RBALK:2007:BB1324

Instantie
Rechtbank Alkmaar
Datum uitspraak
18-07-2007
Datum publicatie
08-08-2007
Zaaknummer
95580 / FA RK 07-523
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Niet-ontvankelijk verklaring ten aanzien van de kosten van tenuitvoerlegging van een beschikking.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK TE ALKMAAR

Sector civiel recht

zaaknummer / rekestnummer: 95580 / FA RK 07-523

Beschikking van 18 juli 2007

in de zaak van

VERZOEKSTER,

wonende te Alkmaar,

verzoekster,

procureur mr. M.L. Molenaar,

tegen

VERWEERDER,

wonende te Hoofddorp, gemeente Haarlemmermeer,

verweerder.

1. De procedure

Op 5 juni 2007 is bij deze rechtbank ingekomen een verzoekschrift van verzoekster, waarbij zij verzoekt te bepalen dat de kosten van tenuitvoerlegging van de beschikking d.d. 11 april 2007 voor rekening van verweerder komen.

Tevens heeft verzoekster laatstgemelde beschikking aan de rechtbank toegezonden, waaruit blijkt dat verweerder is veroordeeld om een bedrag van euro 387,50 per kind per maand aan verzoekster te voldoen.

2. De beoordeling

Indien een partij niet voldoet aan een veroordeling in een rechterlijke uitspraak, volgt uit het systeem van de wet dat deze partij ook de kosten van tenuitvoerlegging dient te voldoen, indien deze kosten worden gemaakt. Zo dienen bijvoorbeeld explootkosten in verband met beslaglegging en overige executiekosten betaald te worden door de partij, die in gebreke blijft aan de veroordeling te voldoen. Voorzover dit verzoekschrift tot doel heeft om voor die kosten een titel te verschaffen dient verzoekster niet-ontvankelijk te worden verklaard.

Artikel 237 lid 4 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering voorziet in de mogelijkheid om een bevelschrift aan te vragen voor de zogenaamde "nakosten". Dit zijn kosten, die nog niet waren gemaakt ten tijde van het uitspreken van de beslissing door de rechter, maar die ook niet vallen onder de executiekosten. Een dergelijk bevelschrift kan echter slechts worden aangevraagd door de partij die aantoont die nakosten te hebben gemaakt en in het voordeel van wie in de uitspraak een kostenveroordeling is uitgesproken. Uit de toegezonden beschikking d.d. 11 april 2007 blijkt dat er geen kostenveroordeling in het voordeel van verzoekster is uitgesproken.

Voorzover verzoekster met het onderhavige verzoek bedoelt om een bevelschrift aan te vragen ingevolge artikel 237 lid 4 dient zij daarom eveneens niet-ontvankelijk te worden verklaard.

3. De beslissing

Verklaart verzoekster niet-ontvankelijk.

Deze beschikking is gegeven door mr. L.J. Saarloos, in tegenwoordigheid van de griffier en in het openbaar uitgesproken op 18 juli 2007.