Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:PHR:2017:1422

Instantie
Parket bij de Hoge Raad
Datum conclusie
08-12-2017
Datum publicatie
02-02-2018
Zaaknummer
17/00757
Formele relaties
Arrest Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2018:147, Gevolgd
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
-
Inhoudsindicatie

Internationaal privaatrecht, personenrecht, procesrecht. Ontvankelijkheid cassatieberoep van in Spanje onder curatele (‘tutela’) gestelde persoon. Erkenning Spaans vonnis; anticiperende toepassing van Haags Volwassenenbeschermingsverdrag? Rechtsgevolgen van tutela; handelingsonbevoegdheid. Bekrachtiging mogelijk door tutor? Ontvankelijkheid van cassatieberoep van tutor; rechterlijke machtiging vereist? Tijdens de instantie verkregen machtiging.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Conclusie

Zaaknr: 17/00757

Mr. P. Vlas

Zitting: 8 december 2017

Aanvullende conclusie in het incident inzake:

1. [eiseres 1], wonende te [woonplaats], Spanje

2. [eiser 2],

wonende te [woonplaats], Spanje, in zijn hoedanigheid van wettelijk vertegenwoordiger van eiseres sub 1

tegen

1. [verweerder 1], wonende te [woonplaats]

2. [verweerster 2], wonende te [woonplaats], Zwitserland

1. In bovenvermelde zaak heb ik op 8 september 2017 conclusie genomen in het door verweerders in cassatie opgeworpen exceptief verweer. In het kader daarvan heb ik onder 2.10 van de conclusie gewezen op de beschikking van de rechtbank Den Haag van 22 augustus 2017, waarin de kantonrechter [eiser 2] heeft gemachtigd in zijn hoedanigheid van curator naar Spaans recht om namens [eiseres 1] de onderhavige cassatieprocedure te voeren. Tegen deze beschikking stond hoger beroep open.

2. Na afloop van de termijn voor hoger beroep, heb ik op 30 november 2017 ambtshalve door de griffie van de Hoge Raad inlichtingen laten inwinnen bij de griffie van het gerechtshof Den Haag of tegen de genoemde beschikking van de kantonrechter hoger beroep is ingesteld. Uit de door de griffie van de Hoge Raad verkregen informatie blijkt dat tegen de beschikking geen hoger beroep is ingesteld.

3. De verkregen informatie brengt geen wijziging in de conclusie tot niet-ontvankelijkverklaring van [eiseres 1] in haar cassatieberoep en tot verwerping van het exceptief verweer voor het overige.

De Procureur-Generaal bij de

Hoge Raad der Nederlanden

A-G