Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:PHR:2001:AA9432

Instantie
Parket bij de Hoge Raad
Datum uitspraak
12-01-2001
Datum publicatie
19-09-2001
Zaaknummer
C99/120HR
Formele relaties
Arrest Hoge Raad: ECLI:NL:HR:2001:AA9432
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
-
Inhoudsindicatie

-

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
JOL 2001, 24
JWB 2001/17
Verrijkte uitspraak

Conclusie

Mr. Hartkamp

nr. C99/120HR

zitting 20 oktober 2000

Conclusie inzake

[Eiseres]

tegen

[Verweerder]

Edelhoogachtbaar College,

De klachten van onderdeel I van het tijdig voorgestelde cassatiemiddel acht ik terecht voorgesteld. Indien de rechtbank de in het onderdeel geciteerde passages over het hoofd heeft gezien, heeft zij een essentiƫle stelling gepasseerd. Indien zij van oordeel was dat die uitlatingen niet kunnen worden beschouwd als het voldoen door [eiseres] aan haar mededelingsplicht met betrekking tot het bestaan van de exploitatiebeperkingen, is dat oordeel m.i. zonder nadere motivering onbegrijpelijk.

Onderdeel II mist m.i. feitelijke grondslag. Uit het vonnis blijkt niet dat de rechtbank de grondslag van de door [verweerder] in reconventie ingestelde schadevergoedingsvordering anders heeft opgevat dan zij door [verweerder] is bedoeld. Schending van een mededelingsplicht kan, afhankelijk van de omstandigheden, zowel een beroep op dwaling als een beroep op een toerekenbare tekortkoming rechtvaardigen. Zie de conclusie voor HR 13 nov. 1998, NJ 1999, 72. De reconventionele vordering kan na verwijzing nog integraal aan de orde komen.

Conclusie

De conclusie strekt tot vernietiging van het bestreden vonnis voor zover het de door onderdeel 1 bestreden beslissing betreft en tot verwijzing van de zaak ter verdere behandeling en beslissing.

De Procureur-Generaal bij de

Hoge Raad der Nederlanden

(Advocaat-Generaal)