Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:ORBBNAA:2006:BT6186

Instantie
Raad van Beroep voor Belastingzaken (Nederlandse Antillen en Aruba)
Datum uitspraak
24-03-2006
Datum publicatie
30-09-2011
Zaaknummer
2003/709
Rechtsgebieden
Belastingrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Artikel 20 Landsverordening overdrachtsbelasting

Vergoeding proceskosten. Tekortschieten van regelgeving voor rekening van de overheid.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking d.d. 24 maart 2006, nr. 2003/709

DE RAAD VAN BEROEP VOOR BELASTINGZAKEN

zitting houdende op Aruba,

[X], te Aruba, belanghebbende,

tegen

de Inspecteur der Belastingen op Aruba,

verweerder.

1. Gemachtigde van belanghebbende heeft na de in deze zaak op 24 juni 2005 gedane uitspraak, waarbij belanghebbende in het gelijk werd gesteld, een verzoek gedaan om vergoeding van proceskosten.

2. Artikel 20 van de Landsverordening overdrachtsbelasting bepaalde in de voor het onderhavige jaar 2002 geldende tekst:

1. Is de belasting, die met inachtneming van een uitspraak van de rechter verschuldigd is, meer dan een tiende hoger dan de som, die overeenkomstig de akte, de opgaven of schattingen van partijen zou zijn geheven, dan wordt ten laste van de in artikel 23 genoemden de verschuldigde belasting verhoogd met een bedrag ten belope van twee maal het verschil in belasting en zijn de kosten van de procedure ten hunnen laste; in alle andere gevallen zijn laatstgemelde kosten ten laste van het land.

2. De verhoging en de proceskosten worden ingevorderd tegelijk met de alsnog verschuldigde belasting.

3. In het licht van voormelde regeling moet worden aangenomen dat het verzoek om vergoeding van de kosten van de procedure kan worden gedaan binnen redelijke termijn na afloop van die procedure, omdat de regeling uitgaat van een door de rechter gedane uitspraak.

4. De Inspecteur heeft aangevoerd dat het wrang is dat de belastingdienst zou moeten bloeden voor tekortschietende regelgeving. De Raad is van oordeel dat het tekortschieten van regelgeving voor rekening van de overheid dient te zijn, die immers ook voor die regelgeving verantwoordelijk is.

5. De Raad stelt de kosten van de procedure in redelijkheid vast op Afl. 3000,= en draagt de Inspecteur op dat bedrag aan belanghebbende te voldoen.

Beslissing

De Raad verwijst de Inspecteur in de kosten van opgemelde procedure tot een bedrag van Afl. 3000,= (drieduizend gulden) en gelast hem dat bedrag aan belanghebbende te voldoen.

Aldus gedaan in raadkamer op 24 maart 2006 door mrs. Drop, Groeneveld en Overgaauw, in tegenwoordigheid van de secretaris mevrouw S. Rasmijn.