Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:ORBBNAA:1998:BU5674

Instantie
Raad van Beroep voor Belastingzaken (Nederlandse Antillen en Aruba)
Datum uitspraak
30-10-1998
Datum publicatie
24-11-2011
Zaaknummer
1997-136
Rechtsgebieden
Belastingrecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - meervoudig
Inhoudsindicatie

Inkomstenbelasting / Belastingjaar 1986

Brief van de Inspecteur kan niet worden aangemerkt als een beschikking op een bezwaarschrift. De Inspecteur heeft het verzoek terecht opgevat als een verzoek om ambtshalve vermindering van een onherroepelijk vaststaande aanslag inkomstenbelasting.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 30 oktober 1998, nr. 1997-136

DE RAAD VAN BEROEP VOOR BELASTINGZAKEN

zitting houdende in Curacao,

inzake:

belanghebbende

tegen

de Inspecteur der Belastingen

1. Loop van het geding:

1.1 Bij beroepschrift van 14 augustus 1997, ingekomen bij de Raad op 19 augustus 1997, is appellant in beroep gekomen tegen het besluit van de Inspecteur van 1 november 1996 om geen teruggave te verlenen van een bedrag van NAƒ 57.551,25 aan loon- en inkomstenbelasting, dat van appellant is geheven ter zake van de afkoop van zijn pensioenrechten in 1986.

1.2 De Inspecteur heeft een vertoogschrift ingediend, waarop appellant heeft gereageerd met een verweerschrift.

1.3 De mondelinge behandeling van de zaak heeft plaatsgehad op 22 april 1998 te Curaçao. De gemachtigde van appellant en de Inspecteur zijn verschenen.

2. Beoordeling:

2.1 Op de Nederlandse Antillen heeft de wetgever de toegang tot de belastingrechter beperkt tot die gevallen die met zoveel woorden in de verschillende heffingsverordeningen zijn genoemd.

In het onderhavige geval kan het slechts gaan om art. 47 van de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943 (LIB) en om art. 18 van de Landsverordening op de loonbelasting 1976 (LLB), welke bepalingen beroep openstellen tegen een beschikking van de Inspecteur op een bezwaarschrift.

2.2 Kan de brief van de Inspecteur van 1 november 1996, waartegen het beroepschrift zich richt, worden aangemerkt als een beschikking op een bezwaarschrift? De Raad beantwoordt die vraag ontkennend. De Inspecteur doet in die brief immers geen uitspraak op een bezwaarschrift maar reageert op een verzoek van appellant om restitutie van over het jaar 1986 geheven loon- en/of inkomstenbelasting. Dat verzoek heeft de Inspecteur opgevat en – gelet op de inhoud van de gedingstukken - ook mogen opvatten als een verzoek om ambtshalve vermindering van de aan appellant over het jaar 1986 opgelegde - en naar uit de gedingstukken blijkt - onherroepelijk vaststaande aanslag in de inkomstenbelasting. Op dat verzoek heeft de Inspecteur negatief beschikt. Tegen een dergelijke beschikking kan appellant naar stellig Antilliaans fiscaal procesrecht bij de Antilliaanse belastingrechter geen rechtsmiddel aanwenden.

Appellant kan dan ook niet in zijn beroep worden ontvangen.

3. Beslissing:

De Raad verklaart appellant niet -ontvankelijk in zijn beroep.

mrs. A.W.M. Bijloos, J.K. Moltmaker en J.W. Ilsink