Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:ORBAACM:2020:29

Instantie
Raad van Beroep in Ambtenarenzaken van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Datum uitspraak
20-11-2020
Datum publicatie
27-11-2020
Zaaknummer
SXM2019H00055
Rechtsgebieden
Ambtenarenrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Sint Maartense zaak. Toepassing van artikel 96, tweede lid, van de RAr. Het bezwaarschrift is na zes maanden ingediend. De termijnoverschrijding is niet verschoonbaar.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Regeling Ambtenarenrechtspraak 1951 (RAr)

Uitspraakdatum: 20 november 2020

Zaaknummer: SXM2019H00055

RAAD VAN BEROEP

IN AMBTENARENZAKEN

Zittingsplaats Sint Maarten

Proces-verbaal

van de mondelinge uitspraak op het hoger beroep van:

[appellant],

wonend in Sint Maarten,

appellant,

tegen de uitspraak van het Gerecht in Ambtenarenzaken van Sint Maarten van 15 april 2019, zaaknr. SXM201801288 (aangevallen uitspraak), in het geding tussen:

appellant

en

de gouverneur van Sint Maarten,

geïntimeerde,

gemachtigde: mr. A.A. Kraaijeveld.

Beslissing

De Raad bevestigt de aangevallen uitspraak.

Procesverloop

Appellant heeft op 14 mei 2019 tegen de aangevallen uitspraak hoger beroep ingesteld bij de Raad.

Geïntimeerde heeft een contramemorie ingediend.

De Raad heeft de zaak ter zitting behandeld op 19 november 2020 waarbij in verband met de COVID-19-maatregelen gebruik is gemaakt van een videoverbinding met het Gerecht in Sint Maarten. De leden van de Raad en de griffier hadden zitting in Curaçao. Appellant is verschenen. Geïntimeerde heeft zich laten vertegenwoordigen door zijn gemachtigde.

Zitting hadden W.H. Bel, voorzitter, en L.C. Hoefdraad en J. Sybesma, leden.

Overwegingen

Bij de aangevallen uitspraak heeft het Gerecht het door appellant op 5 oktober 2018 ingediende bezwaarschrift tegen de weigering om gevolg te geven aan de onherroepelijke uitspraak van het Gerecht van 22 augustus 2016, niet-ontvankelijk verklaard. Daaraan heeft het Gerecht ten grondslag gelegd dat appellant niet binnen zes maanden nadat geïntimeerde op 3 januari 2018 het hoger beroep tegen genoemde uitspraak had ingetrokken, bezwaar heeft gemaakt tegen het door geïntimeerde niet gevolg geven aan de onherroepelijk geworden veroordeling en dat van een verschoonbare termijnoverschrijding geen sprake is.

Appellant heeft in hoger beroep aangevoerd dat de termijnoverschrijding voor het indienen van bezwaar wel verschoonbaar is, omdat geïntimeerde appellant had verzekerd dat een nieuw besluit in de maak was met een correcte aanstellingsdatum en inschaling. Daarnaast stelt appellant dat hij niet tijdig bezwaar kon maken, omdat hij door de orkaan Irma zijn woning kwijt was en hij met zijn gezin naar Frankrijk was geëvacueerd. Appellant moest bijna elke maand heen en weer reizen om voor zijn familie te zorgen. Verder was hij druk met het repareren van zijn woning. Appellant verkeerde dan ook in een situatie van onmacht.

Het betreft hier de toepassing van artikel 96, tweede lid, van de RAr op grond waarvan een bezwaarschrift over het niet of niet volledig gevolg geven aan een onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak binnen zes maanden moet worden ingediend. Deze termijn van zes maanden is vele malen ruimer dan de gebruikelijke bezwaartermijn van 30 dagen. Appellant had dan ook voldoende gelegenheid om, al dan niet door tussenkomst van een derde, bezwaar te maken. De Raad ziet daarom geen aanleiding om van de wettelijke termijn van zes maanden af te wijken. Tussen partijen is niet in geschil dat appellant het bezwaar buiten deze termijn heeft ingediend. Het Gerecht heeft het bezwaar daarom terecht niet-ontvankelijk verklaard. De aangevallen uitspraak wordt bevestigd, zij het met verbetering van gronden.

Deze uitspraak laat overigens onverlet dat geïntimeerde nog steeds verplicht is de desbetreffende uitspraak na te komen.

Waarvan is opgemaakt dit proces-verbaal.

__________________________ ________________________

P.N.F. Pereira do Tanque, griffier mr. W.H. Bel, voorzitter