Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGHNAA:2009:BJ5747

Instantie
Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba
Datum uitspraak
18-06-2009
Datum publicatie
21-08-2009
Zaaknummer
HLAR 094/08
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Werkgever gaat in beroep tegen weigering om tewerkstellingsvergunning te verlenen om vreemdeling te werk te kunnen stellen. Bezwaar tegen deze beschikking moest ingevolge art. 12 Landsverordening arbeid vreemdelingen binnen 4 weken. Die termijn is overschreden en Gerecht heeft beroep ongegrond verklaard. Hof bevestigt deze uitspraak.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

HLAR 094/08

Datum uitspraak: 18 juni 2009

GEMEENSCHAPPELIJK HOF VAN JUSTITIE

VAN DE NEDERLANDSE ANTILLEN EN ARUBA

Uitspraak op het hoger beroep van:

[Appellant], wonend op Sint Maarten, handelend onder de naam

Manitou Services,

appellant,

tegen de uitspraak van het Gerecht in eerste aanleg van de Nederlandse Antillen, zittingsplaats Sint Maarten, van 18 december 2008 in zaak nr. 2008/106 in het geding tussen:

appellant

en

het bestuurscollege van het Eilandgebied Sint Maarten.

1. Procesverloop

Bij beschikking van 27 februari 2008 heeft het bestuurscollege van het Eilandgebied Sint Maarten (hierna: het bestuurscollege) geweigerd aan appellant (hierna: de werkgever) vergunning te verlenen om [vreemdeling] te werk te stellen.

Bij beschikking van 15 juli 2008 heeft het bestuurscollege het door de werkgever daartegen gemaakte bezwaar niet-ontvankelijk verklaard.

Bij uitspraak van 18 december 2008 heeft het Gerecht in eerste aanleg van de Nederlandse Antillen, zittingsplaats Sint Maarten, (hierna: het Gerecht) het door de werkgever daartegen ingestelde beroep ongegrond verklaard.

Tegen deze uitspraak heeft de werkgever bij brief, bij het Gerecht ingekomen op 13 januari 2009, hoger beroep ingesteld.

Het Hof heeft de zaak ter zitting behandeld op 16 april 2009, waar [appellant] in persoon, en het bestuurscollege, vertegenwoordigd door mr. A.O. Muller, advocaat, zijn verschenen.

2. Overwegingen

2.1. Ingevolge artikel 12, eerste lid, van de Landsverordening arbeid vreemdelingen (hierna: de Lav) kan degene die rechtstreeks in zijn belang is getroffen door een beschikking ter zake van een tewerkstellingsvergunning, hiertegen binnen vier weken na de dag waarop deze is gegeven bezwaar maken bij het bestuurscollege van het desbetreffende eiland.

Ingevolge artikel 56, tweede lid, van de Landsverordening administratieve rechtspraak (hierna: de Lar) geldt als de dag waarop een beschikking is gegeven, de dag waarop deze is verzonden of uitgereikt.

2.2. De werkgever betoogt dat het Gerecht de dag waarop de beschikking van 27 februari 2008 is verzonden, ten onrechte heeft aangemerkt als de dag waarop deze is gegeven.

2.2.1. Zoals het Hof eerder heeft overwogen (onder de meer uitspraak van 29 november 2007 in zaak nr. 200 HLAR 28/07; www.rechtspraak.nl), is de procedure bij de toepassing van artikel 12, eerste lid, van de Lav geregeld in artikel 55 van de Lar. Gelet hierop, heeft het Gerecht artikel 56, tweede lid, van de Lar terecht van overeenkomstige toepassing geacht en de dag waarop de beschikking van 27 februari 2008 is verzonden, terecht aangemerkt als die waarop deze is gegeven in de zin van artikel 12, eerste lid, van de Lav. Het betoog faalt.

2.3. Het hoger beroep is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.

2.4. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3. Beslissing

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba

Recht doende in naam der Koningin:

bevestigt de aangevallen uitspraak.

Aldus vastgesteld door mr. H.L. Wattel, Voorzitter, en mr. R.W.L. Loeb en mr. A.W.M. Bijloos, Leden, in tegenwoordigheid van mr. N.M. Martinez, griffier.

w.g. Wattel

Voorzitter

w.g. Martinez

griffier

Uitgesproken in het openbaar op 18 juni 2009

Verzonden:

Voor eensluidend afschrift,

de griffier,

voor deze,