Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGHNAA:2008:BG3604

Instantie
Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba
Datum uitspraak
04-06-2008
Datum publicatie
06-11-2008
Zaaknummer
166 HLAR 40/06
Rechtsgebieden
Vreemdelingenrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Uitblijven van een beslissing op een verzoek om verlening van en vergunning tot tijdelijk verblijf.

Verschoonbare termijnoverschrijding voor het instellen van het hoger beroep, nu appellante domicilie heeft gekozen ten kantore van haar advocaat en vast staat dat het Gerecht geen afschrift van de aangevallen uitspraak heeft verzonden naar het kantoor van die advocaat en evenmin is gebleken dat deze advocaat anderszins een afschrift van de uitspraak heeft ontvangen.

Aangevallen uitspraak bevestigd.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

166 HLAR 40/06

Datum uitspraak: 4 juni 2007

GEMEENSCHAPPELIJK HOF VAN JUSTITIE

VAN DE NEDERLANDSE ANTILLEN EN ARUBA

Uitspraak op het hoger beroep van:

[appellante], wonend op Sint Maarten,

appellante,

tegen de uitspraak van het Gerecht in eerste aanleg van de Nederlandse Antillen, zittingsplaats Sint Maarten, van 8 augustus 2005 in het geding tussen:

appellante

en

1. de Gezaghebber van het Eilandgebied Sint Maarten, namens de Minister van Justitie,

2. het Eilandgebied Sint Maarten.

1. Procesverloop

Bij onderscheiden brieven van 11 maart en 23 april 2004 heeft appellante de Gezaghebber van het Eilandgebied Sint Maarten (hierna: de Gezaghebber) verzocht om verlening van een vergunning tot tijdelijk verblijf.

Bij uitspraak van 8 augustus 2005 heeft het Gerecht in eerste aanleg van de Nederlandse Antillen, zittingplaats Sint Maarten (hierna: het Gerecht), het door appellante tegen het uitblijven van een beslissing op dat verzoek ingestelde beroep niet-ontvankelijk verklaard.

Tegen deze uitspraak heeft appellante bij brief, bij het Hof ingekomen op 9 november 2006, hoger beroep ingesteld.

Bij brief, bij het Hof binnengekomen op 8 januari 2007, heeft de Gezaghebber van antwoord gediend.

Het Hof heeft de zaak ter zitting behandeld op 23 maart 2007, waar de Gezaghebber, vertegenwoordigd door mr. K. de Vries, advocaat, is verschenen.

2. Overwegingen

2.1. Ingevolge artikel 51, tweede lid, van de Landsverordening administratieve rechtspraak zendt de griffier van de uitspraak van het Gerecht onverwijld na de openbaarmaking daarvan kosteloos een door hem getekend afschrift aan partijen.

Ingevolge artikel 76, voor zover thans van belang, wordt het hoger beroep binnen zes weken na de datum waarop van de uitspraak van het Gerecht kennis is gegeven op de wijze, bedoeld in artikel 51, tweede lid, aanhangig gemaakt middels een aan het Hof gericht beroepschrift, dat wordt ingediend ter griffie van het Gerecht waarvan de uitspraak wordt aangevochten.

2.2. Appellante heeft volgens het door haar ingediende beroepschrift voor deze zaak domicilie gekozen ten kantore van haar advocaat aan het Emmaplein 4 te Philipsburg op Sint Maarten. Vast staat dat het Gerecht geen afschrift van de aangevallen uitspraak naar dit adres heeft verzonden. Ook is niet gebleken dat de advocaat anderszins een afschrift van de uitspraak heeft ontvangen. Eerst op 3 november 2006 heeft de Gezaghebber een afschrift van de uitspraak aan de advocaat verstrekt. Onder deze omstandigheden en nu geen andere gronden zijn gesteld of gebleken om anders te oordelen, is het door appellante ingestelde hoger beroep ontvankelijk.

2.3. Het Gerecht heeft het door appellante ingestelde beroep terecht en op goede gronden wegens termijnoverschrijding niet-ontvankelijk verklaard. Hetgeen appellante in hoger beroep dienaangaande naar voren heeft gebracht, leidt niet tot een ander oordeel.

2.4. Het hoger is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.

2.5. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3. Beslissing

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba

Recht doende in naam der Koningin:

bevestigt de aangevallen uitspraak.

Aldus vastgesteld door mr. W.P.M. ter Berg, Voorzitter, en mr. R.W.L. Loeb en mr. A.W.M. Bijloos, Leden, in tegenwoordigheid van mr. N.M. Martinez, griffier.

w.g. Ter Berg

Voorzitter

w.g. Martinez

griffier

Uitgesproken in het openbaar op 4 juni 2007

Verzonden:

Voor eensluidend afschrift,

de griffier,

voor deze,