Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGHNAA:2008:BG1114

Instantie
Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba
Datum uitspraak
09-06-2008
Datum publicatie
22-10-2008
Zaaknummer
205 HLAR 33/07
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Verzoek om vrijstelling logeergastenbelasting of nadeelcompensatie is afgewezen. Vrijstelling van logeergastenbelasting is een door het Bestuurscollege te verschaffen voordeel. Deze is in rechte onaantastbaar. Het beroep op het gelijkheidsbeginsel faalt. Het onthouden van dat voordeel levert geen onevenredig nadeel op die zonder enige grondslag in de wet voor compensatie door het Bestuurscollege in aanmerking komt.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

205 HLAR 33/07

Datum uitspraak: 9 juni 2008

GEMEENSCHAPPELIJK HOF VAN JUSTITIE

VAN DE NEDERLANDSE ANTILLEN EN ARUBA

Uitspraak op het hoger beroep van:

de naamloze vennootschap Lions Dive Hotel & Marina N.V.,

gevestigd te Curaçao,

appellante,

tegen de uitspraak van het Gerecht in eerste aanleg van de Nederlandse Antillen, zittingsplaats Curaçao, van 14 juni 2007 in het geding tussen:

appellante

en

het Bestuurscollege van het Eilandgebied Curaçao.

1. Procesverloop

Bij beschikking van 15 november 2006 heeft het Bestuurscollege van het Eilandgebied Curaçao (hierna: het Bestuurscollege) een verzoek van de naamloze vennootschap Lions Dive Hotel & Marina N.V. (hierna: Lions Dive) om nadeelcompensatie afgewezen.

Bij uitspraak van 14 juni 2007 heeft het Gerecht in eerste aanleg van de Nederlandse Antillen, zittingsplaats Curaçao, (hierna: het Gerecht) het daartegen door Lions Dive ingestelde beroep ongegrond verklaard.

Tegen deze uitspraak heeft Lions Dive bij brief, bij het Hof ingekomen op 25 juli 2007, hoger beroep ingesteld bij het Hof. De gronden van het beroep zijn aangevuld bij brief van 3 september 2007.

Het Bestuurscollege heeft een verweerschrift ingediend.

Het Hof heeft de zaak ter zitting behandeld op 14 april 2008, waar Lions Dive, vertegenwoordigd door mr. P.C. Verton, advocaat, vergezeld door W.H.E. Vogels, en het Bestuurscollege, vertegenwoordigd door mr. Z. Metry, ambtenaar in dienst van het Eilandgebied Curaçao, zijn verschenen.

2. Overwegingen

2.1. Lions Dive heeft het Bestuurscollege eerder tevergeefs verzocht om haar krachtens artikel 2, eerste lid, van de Eilandsverordening vrijstelling logeergastenbelasting (hierna: de Eilandsverordening) vrij te stellen van logeergastenbelasting.

2.2. Bij brief van 31 mei 2006 heeft Lions Dive het Bestuurscollege verzocht dat bij wijze van nadeelcompensatie te doen. Aan dat verzoek heeft zij ten grondslag gelegd dat, nu hotels die bij een internationale hotelketen zijn aangesloten krachtens artikel 2, eerste lid, van de Eilandsverordening kunnen worden vrijgesteld van logeergastenbelasting, hotels die dat niet zijn een oneerlijk concurrentienadeel ondervinden.

Bij beschikking van 15 november 2006 heeft het Bestuurscollege dat verzoek afgewezen.

2.3. Nu de grondslag voor het nemen van een beslissing op een verzoek om nadeelcompensatie een andere is dan die voor het nemen van een beslissing op een verzoek om vrijstelling van logeergastenbelasting, is het verzoek van 31 mei 2006 ten opzichte van het eerdere geen herhaald verzoek, waarvoor het in de uitspraak van het Hof van 30 mei 2005 in zaak nr. 74 HLAR 44/04 uiteengezette toetsingskader geldt.

2.4. Vrijstelling van logeergastenbelasting is een door het Bestuurscollege te verschaffen voordeel. De beslissing om Lions Dive dat voordeel te onthouden is in rechte onaantastbaar. Van de rechtmatigheid daarvan moet daarom thans worden uitgegaan. Het betoog dat het Gerecht heeft miskend dat de afwijzing van het verzoek in strijd is met het gelijkheidsbeginsel, kan dan ook niet slagen.

Het onthouden van dat voordeel levert geen onevenredig, buiten het normale maatschappelijke risico vallende en op een beperkte groep burgers of instellingen drukkend, nadeel op dat zonder bijzondere grondslag in de wet voor compensatie door het Bestuurscollege in aanmerking komt. Het betoog dat het Gerecht heeft miskend dat de afwijzing van het verzoek in strijd is met het algemeen rechtsbeginsel van de gelijkheid voor de openbare lasten faalt derhalve.

2.5. Het hoger beroep is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.

2.6. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3. Beslissing

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba

Recht doende in naam der Koningin:

bevestigt de aangevallen uitspraak.

Aldus vastgesteld door mr. H.L. Wattel, voorzitter, en mr. R.W.L. Loeb en mr. P. van Dijk, leden, in tegenwoordigheid van mr. N.M. Martinez, griffier.

w.g. Wattel

Voorzitter

w.g. Martinez

griffier

Uitgesproken in het openbaar op 9 juni 2008

Verzonden:

Voor eensluidend afschrift,

de griffier,

voor deze,