Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGHACMB:2014:66

Instantie
Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Datum uitspraak
24-01-2014
Datum publicatie
15-12-2014
Zaaknummer
HLAR 63935/13
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Arubaanse zaak. In geschil is ingangsdatum toekenning van bijstandsuitkering. Appellant betoogt dat ten onrechte de aanvraag om met terugwerkende kracht de uitkering te ontvangen buiten behandeling is gesteld. Betoog faalt en vonnis wordt bevestigd.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

HLAR 63935/13

Datum uitspraak: 24 januari 2014

gemeenschappelijk hof van jusTitie

van aruba, CURAÇAO, SINT MAARTEN

EN VAN BONAIRE, SINT EUSTATIUS EN SABA

Uitspraak op het hoger beroep van:

[Appellant], wonend in Aruba,

appellant,

tegen de uitspraak van het Gerecht in eerste aanleg van Aruba van 20 februari 2013 in de zaak nr. LAR 2340 van 2012 in het geding tussen:

appellant

en

de minister van Economische Zaken, Sociale Zaken en Cultuur.

Procesverloop

Bij beschikking van 30 september 2011 heeft de directeur van de directie Sociale Zaken van het ministerie van Economische Zaken, Sociale Zaken en Cultuur (hierna: de directeur) [appellant] met ingang van oktober 2011 een bijstandsuitkering toegekend.

Bij beschikking van 28 juni 2012 heeft de minister het daartegen door [appellant] gemaakte bezwaar ongegrond verklaard.

Bij uitspraak van 20 februari 2013 heeft het Gerecht het daartegen door [appellant] ingestelde beroep ongegrond verklaard.

Tegen deze uitspraak heeft [appellant] hoger beroep ingesteld.

Het Hof heeft de zaak ter zitting behandeld op 20 november 2013, waar [appellant], bijgestaan door M.L. Hassell, en de minister, vertegenwoordigd door mr. N. Turuçlu, werkzaam in dienst van het land, zijn verschenen.

Overwegingen

  1. Ingevolge artikel 20, eerste lid, van het Landsbesluit bijstandsverlening, voor zover thans van belang, dienen aanvragen om bijstand schriftelijk te worden ingediend bij de daartoe door de Directeur aangewezen ambtenaar of ambtenaren.
    Ingevolge artikel 22, eerste lid, voor zover thans van belang, wordt, indien een aanvraag om bijstand is goedgekeurd, de uitkering berekend vanaf de dag van indiening van de aanvraag.

  2. [Appellant] betoogt dat het Gerecht heeft miskend dat de bijstandsuitkering ten onrechte niet met terugwerkende kracht tot 19 april 2011 is toegekend, de dag waarop hij zijn aanvraag om bijstand heeft ingediend. Weliswaar is die aanvraag bij beschikking van 29 juni 2011 buiten behandeling gesteld, maar dat is ten onrechte gebeurd, nu hem niet de gelegenheid is geboden die aanvraag aan te vullen. De aanvraag van 18 augustus 2011 was louter een aanvulling van die van 19 april 2011, aldus [appellant].

2.1

Dat betoog faalt. De aanvraag van 19 april 2011 is bij beschikking van 29 juni 2011 buiten behandeling gesteld. Tegen die beschikking heeft [appellant] geen rechtsmiddel aangewend, zodat zij in rechte onaantastbaar is. Voor zover hij beoogt te betogen dat het Gerecht het beroep ten onrechte niet ook gericht heeft geacht tegen die beschikking, faalt dat betoog. Het Gerecht heeft in de enkele gestelde omstandigheid dat geen rechtsmiddelenverwijzing aan die beschikking is toegevoegd terecht geen reden gezien om dat te doen. Reeds om die reden heeft het met juistheid in het in beroep aangevoerde geen grond gezien voor het oordeel dat de minister voor de ingangsdatum van de aan [appellant] op de aanvraag van 18 augustus 2011 toegekende bijstandsuitkering ten onrechte niet van die van 19 april 2011 is uitgegaan.

3. Het hoger beroep is ongegrond.

4. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

Beslissing

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

bevestigt de aangevallen uitspraak.

Aldus vastgesteld door mr. J.Th. Drop, voorzitter, en mr. R.W.L. Loeb en mr. A.W.M. Bijloos, leden, in tegenwoordigheid van mr. N.A. Martines, griffier.

w.g. Drop

voorzitter

w.g. Martines

griffier

Uitgesproken in het openbaar op 24 januari 2014

Verzonden:

Voor eensluidend afschrift,
de griffier,
voor deze,