Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGHACMB:2011:BQ0633

Instantie
Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Datum uitspraak
25-01-2011
Datum publicatie
08-04-2011
Zaaknummer
HLAR 075/09
Rechtsgebieden
Bestuursrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Arubaanse zaak. Geschil betreft de vraag of een van de partijen belanghebbende is. Bij beschikking van 15 november 2007 heeft Arubus N.V. namens appellant (hierna: minister) op straffe van bestuursdwang gelast de in de wachtplaats bij het busstation te Oranjestad geplaatste kiosken te verwijderen. Bij beschikking van 27 november 2008 heeft de minister het door Pollo Tropical N.V. daarentegen gemaakte bezwaren niet-ontvankelijk verklaard, omdat Pollo Tropical N.V. geen belanghebbende zou zijn. Pollo Tropical N.V. huurt de grond bij de busplaats en is volgens appellant derhalve geen eigenaar van de grond waar de kiosken op stonden. De rechter oordeelde echter dat Pollo Tropical N.V. rechtstreeks in haar belang wordt getroffen als exploitant van de kiosken en derhalve wél als belanghebbende moet worden aangemerkt. Het Hof bevestigt deze uitspraak.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

HLAR 075/09

Datum uitspraak: 25 januari 2011

GEMEENSCHAPPELIJK HOF VAN JUSTITIE

VAN ARUBA, CURAÇAO, SINT MAARTEN

EN VAN BONAIRE, SINT EUSTATIUS EN SABA

Uitspraak op het hoger beroep van:

de minister van Onderwijs, Sociale Zaken en Infrastructuur, thans: de minister van Integratie, Infrastructuur en Milieu,

appellant,

tegen de uitspraak van het Gerecht in eerste aanleg van Aruba van 10 juni 2009 in zaak nr. 4241 van 2008 in het geding tussen:

de naamloze vennootschap Pollo Tropical N.V., gevestigd in Aruba,

en

appellant.

1. Procesverloop

Bij beschikking van 15 november 2007 heeft de directeur van de Dienst Openbare Werken de naamloze vennootschap Arubus N.V. (hierna: Arubus) namens appellant (hierna: de minister) op straffe van bestuursdwang gelast de in de wachtplaats bij het busstation te Oranjestad geplaatste kiosken te verwijderen.

Bij beschikking van 27 november 2008 heeft de minister het door de naamloze vennootschap Pollo Tropical N.V. (hierna: Pollo Tropical) daartegen gemaakte bezwaar niet-ontvankelijk verklaard.

Bij uitspraak van 10 juni 2009 heeft het Gerecht in eerste aanleg van Aruba (hierna: het Gerecht) het door Pollo Tropical daartegen ingestelde beroep gegrond verklaard, die beschikking vernietigd en bepaald dat de minister een nieuwe beschikking op het gemaakte bezwaar geeft met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen.

Tegen deze uitspraak heeft de minister bij brief, bij het Hof ingekomen op 22 juli 2009, hoger beroep ingesteld.

Pollo Tropical heeft een verweerschrift ingediend.

Het Hof heeft de zaak ter zitting behandeld op 9 november 2010, waar de minister, vertegenwoordigd door mr. P.D. Langerak, werkzaam in dienst van het Land, en Pollo Tropical, vertegenwoordigd door mr. H.U. Thielman, advocaat, zijn verschenen. Voorts is daar Arubus, vertegenwoordigd door mr. E.R. Zeppenfeldt en mr. R.A. Wix, beiden advocaat, verschenen.

2. Overwegingen

2.1. De minister betoogt dat het Gerecht heeft miskend dat Pollo Tropical geen belanghebbende is bij de last, omdat zij geen eigenaar is van de kiosken waarop deze ziet, maar deze krachtens overeenkomst gebruikt.

2.1.1. Pollo Tropical huurt de wachtplaats van Arubus. In de wachtplaats heeft Pollo Tropical zes kiosken geplaatst, die zij aan derden verhuurt.

Onder deze omstandigheden is Pollo Tropical, als exploitant van de kiosken, door de last rechtstreeks in haar belang getroffen en heeft het Gerecht met juistheid overwogen dat de minister haar ten onrechte niet als belanghebbende daarbij heeft aangemerkt.

Het betoog faalt.

2.2. Het beroep is ongegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden bevestigd.

2.3. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.

3. Beslissing

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Recht doende in naam der Koningin:

bevestigt de aangevallen uitspraak.

Aldus vastgesteld door mr. J.Th. Drop, voorzitter, en mr. R.W.L. Loeb en mr. A.W.M. Bijloos, leden, in tegenwoordigheid van mr. P.M. Isenia, griffier.

w.g. Drop

Voorzitter

w.g. Isenia

Griffier

Uitgesproken in het openbaar op 25 januari 2011

Verzonden:

Voor eensluidend afschrift,

de griffier,

voor deze,