Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAC:2017:22

Instantie
Gerecht in eerste aanleg van Curaçao
Datum uitspraak
26-01-2017
Datum publicatie
06-03-2017
Zaaknummer
EJ 81784/2017
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Beschikking
Inhoudsindicatie

Rechtshulpverzoek Circuit Court Miami. Verhoor getuige op de wijze van een “deposition”.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN CURACAO

BESCHIKKING

het verzoek om rogatoire commissie van:

The Circuit Court of the 11th Judicial Circuit In and for Miami-Dade County, Florida, Verenigde Staten,

in een zaak van:

All Factoring de Venezuela, C.A.,

verzoekster,

gemachtigden: de advocaten Arnold Huizing en Edward H. Davis,

tegen, onder meer:

Amicorp Fund Services N.V. e.a.,

verweerster,

gemachtigden: de advocaten Robert Chaskes en Mark Liu.

1 Verloop van de procedure

1.1

Bij verzoek van 8 juli 2016 van Circuit Court Judge Williams Thomas, bij de President van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curacao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba ingekomen op 17 oktober 2016, heeft het Circuit Court verzocht mevrouw [getuige] (hierna: de getuige) te horen als getuige inzake een bij de Circuit Court tussen All Factoring en, onder meer, Amicorp aanhangige of aanhangig te maken rechtszaak.

1.2

De advocaten van All Factoring hebben verzocht het te houden getuigenverhoor plaats te laten vinden bij wijze van ‘deposition’, hetgeen een in Amerika ingevolge de ‘Federal Rules of Civil Procedure’ gebruikelijke wijze van het horen van getuigen is.

1.3

Partijen en de getuige zijn uitgenodigd te verschijnen ter zitting van het gerecht van 26 januari 2017 in het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein te Curaçao. Verschenen zijn de getuige, All Factoring vertegenwoordigd door haar advocaten en de heer [naam 1], Amicorp vertegenwoordigd door haar advocaten, de tolk de heer D.N. Finessi en de stenografe mevrouw I. Elliott. Via audio/videoverbinding werd meegeluisterd door M. Miller, J. La Chuisa, Y. Alarez en E. Strauss. Aanwezig waren verder de rechter die deze beschikking geeft, de griffier en mr. K.A.M. Lasten, rechter in opleiding.

1.4

Op het verzoek is terstond beslist. De beslissing wordt in deze beschikking op schrift gesteld.

2 Beoordeling en proces-verbaal van de zitting

2.1.

Tegen het verzoek en tegen het procedurevoorstel is noch door de getuige, noch door Amicorp bezwaar gemaakt. Evenmin hebben zij bezwaar gemaakt tegen gebruikmaking bij het verhoor van een videoverbinding en tegen de aanwezigheid van de stenograaf.

2.2.

Het gerecht heeft vervolgens het verhoor toegestaan op de door All Factoring voorgestelde wijze (bij wijze van ‘deposition’). Daarbij wordt het getuigenverhoor geleid door de advocaten en heeft de rechter met het verhoor geen bemoeienis.

2.3

De getuige is, voorafgaand aan het verhoor, op de door het recht van Curaçao voorgeschreven wijze door de rechter beëdigd. De getuige heeft verklaard dat zij [getuige] heet, 40 jaar oud is, van beroep Internal Controllor bij Curoil is, op Curaçao woont, geen familie is van partijen en niet bij hen in dienst is. Zij heeft de eed afgelegd.

2.4.

De rechter, rechter in opleiding en de griffier hebben vervolgens de zaal verlaten, na de getuige te hebben medegedeeld dat zij, indien nodig, assistentie kan vragen. Van die mogelijkheid heeft zij geen gebruik gemaakt.

3 Beslissing

Het Gerecht

- bepaalt dat [getuige], wonende te Curaçao, zal worden gehoord omtrent de feiten genoemd in het verzoek van de rechter The Honorable William Thomas, Circuit Court Judge, van 8 juli 2016;

- staat toe dat dit verhoor plaats zal vinden bij wijze van ‘deposition’, waarbij het gerecht uitsluitend tot beëdiging van de getuige zal overgaan;

- verstaat dat over het van All Factoring geheven griffierecht van NAf 450 zal worden beslist in de eventueel voor het Circuit Court te voeren procedure.

Deze beschikking is gegeven te Curaçao op 26 januari 2017 door mr. P.E. de Kort, rechter in het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao, en op schrift gesteld op 23 februari 2017.