Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2021:309

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
29-06-2021
Datum publicatie
07-07-2021
Zaaknummer
AUA202100884
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Verbetering geboorteakte

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 29 juni 2021

Behorend bij EJ nr. AUA202100884

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

BESCHIKKING

op de vordering van

HET OPENBAAR MINISTERIE,

in Aruba.

vertegenwoordigd,

tot verbetering van de geboorteakte met nummer 101062 van het jaar 2006

ten name van

[Minderjarige], de minderjarige,

geboren op [geboortedatum] 2006 in Aruba,

wonende in Aruba,

Als belanghebbenden worden aangemerkt:

[Belanghebbende 1], de moeder,

[Belanghebbende 2], de vader,

DE AMBTENAAR VAN DE BURGERLIJKE STAND (abs),

1 DE PROCEDURE

Het openbaar ministerie heeft op verzoek van de abs, op 30 maart 2021 gevorderd dat de rechter gelast dat voornoemde geboorteakte wordt verbeterd, in die zin dat de geslachtsnaam van de moeder en aangever “[X]” komt te luiden en dat tevens wordt gelast dat de bij die geboorteakte behorende latere vermelding betreffende ontkenning vaderschap wordt verbeterd, in die zin dat de geslachtsnaam van het kind “[X]” komt te luiden.

2 OVERWEGINGEN

2.1

De vordering is gebaseerd op artikel 1:24 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek van Aruba (hierna: BW). Ingevolge die bepaling kan aanvulling van een register van de burgerlijke stand met een daarin ontbrekende akte of latere vermelding, doorhaling van een daarin ten onrechte voorkomende akte of latere vermelding, of verbetering van een daarin voorkomende akte of latere vermelding die onvolledig is of een misslag bevat, op verzoek van belanghebbenden of op vordering van het openbaar ministerie worden gelast door de rechter in eerste aanleg.

2.2

Bij beschikking van dit gerecht van 24 maart 2020 (EJ nr. AUA202000281) heeft het gerecht gelast de erkenningsakte, waarbij de moeder door de heer [Y] is erkend, door te halen. Deze doorhaling heeft als gevolg dat de geslachtsnaam van de moeder “[X]” is.

2.3

In voornoemde geboorteakte van de minderjarige staat als geslachtsnaam van de moeder en aangever “[Y]” vermeld. Tevens staat op de latere vermelding betreffende ontkenning vaderschap, als geslachtsnaam van de minderjarige “[Y]” vermeld.

2.4

Gelet op het bovenstaande dient voornoemde geboorteakte met de daarbij behorende latere vermelding te worden verbeterd, in die zin dat daar waar staat “[Y]” dit telkens wordt gewijzigd in “[X]”.

3 DE BESLISSING

Het gerecht:

- gelast de ambtenaar van de burgerlijke stand om de geboorteakte nummer 101062 van het jaar 2006, ten name van [Minderjarige], te verbeteren als volgt:

Geslachtsnaam moeder : [X]

Geslachtsnaam aangever : [X]

- gelast de ambtenaar van de burgerlijke stand om de latere vermelding betreffende ontkenning vaderschap (vervolgblad 1 bij voornoemde geboorteakte) te verbeteren als volgt:

Geslachtsnaam kind is : [X]

Deze beschikking is gegeven op 29 juni 2021 door mr. N.K. Engelbrecht, rechter bij dit gerecht, in tegenwoordigheid van de griffier.

: