Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2021:226

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
25-05-2021
Datum publicatie
04-06-2021
Zaaknummer
AUA202100358 en AUA202100359
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Personen- en familierecht. Eenhoofdig gezag afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 25 mei 2021

Behorend bij EJ nr. AUA202100358 en AUA202100359

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

BESCHIKKING

op het verzoek van

[Verzoeker],

wonende in Aruba,

VERZOEKER, hierna te noemen: de vader,

gemachtigde: de advocaat mr. C.S. Edwards,

tegen

[Verweerster],

wonendein Aruba,

VERWEERSTER, hierna te noemen: de moeder,

gemachtigde: de advocaat mr. S.A. Kock.

Belanghebbende:

[Belanghebbende], de minderjarige.

1 DE PROCEDURE

Het eerdere verloop van de procedure blijkt uit de beschikking van dit gerecht van 6 april 2021. De uitspraak ter zake het gezag is bepaald op heden.

2 DE VERDERE BEOORDELING

2.1

Aan de orde is de vraag of het gezag gewijzigd dient te worden, in die zin dat de moeder voortaan alleen met het gezag over de minderjarige wordt belast.

2.2

Het gerecht stelt voorop dat het ontbreken van een goede communicatie tussen de ouders niet zonder meer meebrengt dat in het belang van een kind het ouderlijk gezag aan één van de ouders moet worden toegekend. Wel is voor gezamenlijk gezag vereist dat de ouders in staat zijn tot een behoorlijke gezamenlijke gezagsuitoefening en dat zij beslissingen van enig belang over het kind in gezamenlijk overleg kunnen nemen, althans tenminste in staat zijn vooraf afspraken te maken over situaties die zich rond het kind kunnen voordoen, zodanig dat het niet klem of verloren raakt tussen de ouders.

2.3

Uit de stukken en het verhandelde ter zitting is voldoende aannemelijk geworden dat de ouders, zij het in beperkte mate, met elkaar kunnen communiceren, dat zij beiden een (redelijk) goede band met de minderjarige hebben en dat ze beiden betrokken zijn in het leven van de minderjarige en bij zijn verzorging en opvoeding. Dat sprake is van een onaanvaardbaar risico dat de minderjarige bij handhaving van het gezamenlijk gezag klem of verloren zal raken tussen de ouders, is niet gebleken. Hetgeen de moeder heeft aangevoerd is daartoe onvoldoende.

2.4

De ouders worden in staat geacht om zodanig met elkaar te communiceren dat zij tot onderlinge afspraken kunnen komen over de situaties die zich rond de minderjarige kunnen voordoen. Van de ouders mag verwacht worden dat zij zich daarvoor zullen inzetten en het gerecht acht hen daartoe in staat. Gelet hierop is het gerecht van oordeel dat er geen gronden bestaan voor het oordeel dat het belang van de minderjarige vereist dat de moeder voortaan alleen met het gezag over haar wordt belast. Het verzoek van de moeder zal dan ook worden afgewezen.

2.5

Iedere verdere beslissing zal worden aangehouden.

3 DE BESLISSING

Het gerecht:

wijst het verzoek van de moeder om eenhoofdig ouderlijk gezag af,

houdt iedere verdere beslissing aan.

Deze beschikking is gegeven door mr. E.M.D. Angela, rechter in dit gerecht, ter zitting van dinsdag 25 mei 2021 in aanwezigheid van de griffier.