Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2020:345

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
08-09-2020
Datum publicatie
21-09-2020
Zaaknummer
AUA202000358
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

EJ. Voornaamswijziging. Verzoeker is ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand als zijnde van het vrouwelijk geslacht. Inmiddels is hij al drie jaar geleden gestart met het transgendertraject met hormoonbehandelingen, omdat de wens van verzoeker om tot het mannelijk geslacht te behoren realistisch en blijvend is gebleken, aldus de behandelende medici. In het dagelijks leven ondervindt verzoeker hinder van de vrouwelijke voornamen in combinatie met de thans mannelijke verschijning. Het gerecht zal het verzoek derhalve toewijzen

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 8 september 2020

Behorend bij EJ. nr. AUA202000358

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

BESCHIKKING

op het verzoek van:

[verzoeker],

wonendein Aruba,

VERZOEKER,

gemachtigde: de advocaat mr. lic. B.M. de Sousa.

1 DE PROCEDURE

Het verloop van de procedure blijkt uit:

  • -

    het verzoekschrift, ingediend op 5 februari 2020;

  • -

    het advies van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand, ingediend op 9 juni 2020;

  • -

    de mondelinge behandeling ter zitting van 16 juni 2020, waar zijn verschenen verzoeker in persoon en bijgestaan door haar gemachtigde voornoemd en namens de ambtenaar van de Burgerlijke Stand mevrouw [naam jurist].

De uitspraak is bepaald op heden.

2 DE FEITEN

2.1

Verzoeker is op [geboortedatum] in Aruba geboren.

2.2

Aan verzoeker zijn bij haar geboorte de voornamen [naam verzoeker] gegeven.

3 HET VERZOEK

Het verzoek strekt ertoe de voornamen van verzoeker te wijzigen in de voornamen [naam verzoeker].

4 DE BEOORDELING

4.1

Het verzoek tot voornaamswijziging is gebaseerd op artikel 1:4 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek van Aruba (BWA). Dit artikel bepaalt dat op verzoek van de betrokken persoon of zijn wettelijke vertegenwoordiger een wijziging van de voornaam kan worden gelast door de rechter in eerste aanleg. Voor een dergelijke wijziging dient een voldoende zwaarwichtig belang te bestaan.

4.2

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand heeft geen bezwaar tegen het verzoek.

4.3.

Het gerecht is, gelet op het verhandelde ter zitting, van oordeel dat verzoeker een voldoende zwaarwichtig belang heeft bij de verzochte wijziging van haar voornamen. Verzoeker is ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand als zijnde van het vrouwelijk geslacht. Inmiddels is hij al drie jaar geleden gestart met het transgendertraject met hormoonbehandelingen, omdat de wens van verzoeker om tot het mannelijk geslacht te behoren realistisch en blijvend is gebleken, aldus de behandelende medici. In het dagelijks leven ondervindt verzoeker hinder van de vrouwelijke voornamen in combinatie met de thans mannelijke verschijning. Het gerecht zal het verzoek derhalve toewijzen.

5 DE BESLISSING

Het gerecht:

wijzigt de voornamen van [naam verzoeker], geboren op [geboortedatum] in Aruba, in dier voege dat de voornamen komen te luiden: [naam verzoeker];

bepaalt dat de griffier niet eerder dan {zes weken na de dag van deze beschikking} een afschrift van deze beschikking aan de ambtenaar van de burgerlijke stand zendt.

Deze beschikking is gegeven door mr. J.M.J. Keltjens, rechter in dit gerecht, ter terechtzitting van dinsdag 8 september 2020 in tegenwoordigheid van de griffier.