Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2020:127

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
14-04-2020
Datum publicatie
22-04-2020
Zaaknummer
AR AUA201903137
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

ex 1:71 lid 2 artikel nietig verklaring van huwelijk. Verzoek afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Module Burgerlijke stand en landeninformatie 2020/5485
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 14 april 2020

Behorend bij EJ nr. AUA201903137

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

BESCHIKKING

op het verzoek van

[Naam verzoeker] ,

wonende in Aruba,

VERZOEKER, hierna de man,

gemachtigde: de advocaat mr. D.G. Kock,

tegen

[Valse naam verweerster] , conform de huwelijksakte van Aruba en het uittreksel uit het bevolkingsregister van Aruba,

[Werkelijke naam verweerster] , conform informatie van de Colombiaanse autoriteiten,

wonende in Aruba, thans verblijvende in Colombia,

VERWEERSTER, hierna de vrouw,

gemachtigde: de advocaat mr. D.G. Kock.

Belanghebbende:

DE AMBTENAAR VAN DE BURGERLIJKE STAND (hierna: de ABS).

1 DE PROCEDURE

De procedure blijkt uit:

  • -

    het verzoekschrift, ingediend op 13 september 2019,

  • -

    het advies van de ABS, ingediend op 20 januari 2020,

  • -

    de mondelinge behandeling met gesloten deuren op 21 januari 2020, in aanwezigheid van de verzoeker in persoon en bijgestaan door zijn gemachtigde en de vrouw bij haar gemachtigde en de ABS bij mevrouw mr. A. Els.

De uitspraak is nader bepaald op heden.

2 DE FEITEN

2.1

De vrouw staat sinds 24 juni 2005 tot heden ingeschreven in het bevolkingsregister van Aruba als zijnde [valse naam verweerster], geboren op [geboortedatum] in Venezuela met de Venezolaanse nationaliteit. Bij haar inschrijving heeft zij een kopie Venezolaans paspoort en een Venezolaanse geboorte akte voorzien van apostille overgelegd.

2.2

Partijen zijn op 14 december 2005 in Aruba gehuwd. Uit dit het huwelijk is de thans nog minderjarige [naam minderjarige] op [geboortedatum] in Aruba geboren.

De vrouw heeft van voornoemde gegevens onder 2.1 ten aanzien van haar identiteit gebruik gemaakt bij het sluiten van het huwelijk en bij de geboorte van haar zoon.

2.3

Op 28 april 2019 is de vrouw naar Colombia gegaan. Bij aankomst in Colombia is de vrouw aangehouden wegens het in bezit hebben van een vals document (paspoort). De vrouw heeft dat feit bekend en aangevoerd dat zij de Colombiaanse nationaliteit heeft en dat zij [werkelijke naam verweerster] betreft.

2.4

De ambtenaar van de Burgerlijk Stand in Aruba heeft de Colombiaanse autoriteiten, te weten de Colombiaanse vertegenwoordiger in Aruba (Consulado Colombiano en Aruba) benaderd om te bemiddelen via de Registro Civil in Colombia om de identiteit van de vrouw te bevestigen/vast te stellen. De Colombiaanse vertegenwoordiger heeft op 17 januari 2020 bevestigd dat de vrouw {werkelijke naam verweerster], geboren op [geboortedatum] 1966 in San Marcos te Colombia, Colombiaanse nationaliteit, betreft.

3 HET VERZOEK

3.1

Het verzoek strek tot nietigverklaring van het huwelijk tussen partijen. Daartoe wordt aangevoerd dat de man bij de huwelijksvoltrekking heeft gedwaald omtrent de identiteit van de vrouw.

3.2

De man voert aan dat hij in de veronderstelling was gehuwd te zijn met [Valse naam verweerster], geboren op [geboortedatum] 1971 in Venezuela. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit een valse identiteit betreft. De vrouw is in werkelijkheid [werkelijke naam verweerster], geboren op [geboortedatum] 1966 in Colombia.

3.3

De vrouw verzet zich niet tegen toewijzing van het verzoek.

4 DE BEOORDELING

4.1

Ingevolge artikel 1:71 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek van Aruba kan de nietigverklaring van het huwelijk verzocht worden door de echtgenoot die bij de huwelijksvoltrekking gedwaald heeft in de persoon van de andere echtgenoot. Deze bevoegdheid vervalt ingevolge lid 3 nadat de echtgenoten zes maanden hebben samengewoond sedert de ontdekking van de dwaling, zonder dat voornoemd verzoek is ingediend.

4.2

Naar het oordeel van het gerecht heeft de man voldoende aannemelijk gemaakt dat hij pas op 28 april 2019 kennis heeft genomen van de werkelijke identiteit van de vrouw, zodat zijn verzoek tijdig is ingediend en hij in zijn verzoek kan worden ontvangen.

4.3

Vaststaat dat de vrouw zich onder meer bij de sluiting van het huwelijk heeft bediend van een valse identiteit, te weten die van [valse naam verweerster], geboren op [geboortedatum] 1971 in Venezuela. Voor de beoordeling van de geldigheid van het huwelijk acht het gerecht dit echter irrelevant. Immers, het gaat om de persoon met wie de man het huwelijk heeft gesloten en niet om de naam, geboortedatum of geboorteplaats waarvan die persoon zich bedient. Vaststaat dat er geen sprake is van een misvatting omtrent de persoon van degenen die toen zijn gehuwd. Het huwelijk is, gelet op het vorenstaande, rechtsgeldig (vgl. JPF 2013/145, Rechtbank Roermond, 28-11-2012).

4.4

Het gerecht zal het verzoek tot nietigverklaring van het huwelijk derhalve afwijzen.

5 DE BESLISSING

Het gerecht:

wijst het verzoek af.

Deze beschikking is gegeven door mr. E.M.D. Angela, rechter in dit gerecht, ter zitting van dinsdag 14 april 2020 in aanwezigheid van de griffier.