Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2019:301

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
21-05-2019
Datum publicatie
06-06-2019
Zaaknummer
AUA201900569
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Beschikking
Inhoudsindicatie

EJ. Plaatsing van de onder curatele gesteld in het rehabilitatiecentrum.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 21 mei 2019

behorend bij EJ. nr. AUA201900569

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

BESCHIKKING

op het verzoek van:

[verzoekster],

wonende in Aruba,

VERZOEKSTER, de curatrice,

verschenen in persoon,

om plaatsing in het Centro di Motivacion van de onder curatele gestelde:

[curandus],

wonende in Aruba, [adres], thans gedetineerd in het K.I.A.,

verschenen in persoon,

Als belanghebbenden worden aangemerkt:

[broer 1 curandus], broer van de onder curatele gestelde,

[broer 2 curandus], broer van de onder curatele gestelde.

1 DE PROCEDURE

De procedure blijkt uit:

- het verzoekschrift, ingediend op 21 februari 2019.

- de mondelinge behandeling ter zitting van 30 april 2019, waarbij aanwezig waren de curatrice in persoon, de onder curatele gestelde in persoon en de belanghebbenden in persoon.

De uitspraak is

2 HET VERZOEK

Het verzoek strekt - naar het gerecht begrijpt - tot plaatsing van de onder curatele gestelde in het Centro di Motivacion voor de duur van één jaar omdat hij nog steeds drugs gebruikt en in het openbaar herhaaldelijk aanstoot geeft en de eigen veiligheid of die van anderen in gevaar brengt.

3 DE BEOORDELING

3.1

Het verzoek is gebaseerd op artikel 1:387, eerste lid van het Burgerlijk Wetboek van Aruba (BW). Ingevolge deze bepaling is de rechter bevoegd om een persoon die uit hoofde van gewoonte van misbruik van verdovende middelen onder curatele is gesteld, uiterlijk voor één jaar, doch zo nodig, telkens uiterlijk voor één jaar te verlengen, ter verpleging in een inrichting, te weten het Centro di Motivacion, te doen plaatsen, ingeval is gebleken dat hij in het openbaar herhaaldelijk aanstoot geeft of zijn eigen veiligheid of die van anderen in gevaar brengt.

3.2

Bij beschikking van dit gerecht van 25 september 2003 is [curandus] onder curatele gesteld, is zijn moeder tot zijn curatrice benoemd en is zijn plaatsing in het rehabilitatiecentrum Centro Dakota bevolen. Bij beschikking van 3 december 2009 is wederom zijn plaatsing in het rehabilitatiecentrum Centro Dakota, bevolen.

3.3

Ter zitting heeft de onder curatele gestelde gezegd dat hij nog drugs gebruikt, namelijk base (“piedra”) en marihuana, en dat hij al ruim 19 jaren verslaafd is. Verder, dat hij in het verleden in verschillende rehabilitatiecentra opgenomen is geweest om van zijn verslaving af te komen, maar dat dit niet is gelukt omdat hij steeds terugvalt in de verslaving, en daardoor geen baan kan behouden, en zich dan gedwongen ziet te gaan stelen om drugs te kunnen kopen. Hij meent desondanks dat hij zelf, op vrijwillige basis, kan afkicken en verzet zich daarom tegen een dwangopname. Hij is nu bezig met Adult & Teen challenge, een afkickprogramma op vrijwillige basis, aldus de onder curatele gestelde.

3.4

Uit de overgelegde stukken en het verhandelde ter zitting is gebleken dat de onder curatele gestelde wegens het misbruik van verdovende middelen, de eigen veiligheid en die van anderen in gevaar brengt. Zo is hij vanaf 27 januari 2019 gedetineerd wegens verdenking van het (mede)plegen van een of meerdere diefstallen/overvallen. Het gerecht acht een gedwongen plaatsing in het Centro di Motivacion in dit geval geïndiceerd, nu niet is gebleken dat opname in een vrijwillige setting afdoende zal zijn om hem van zijn verslaving af te helpen. Het verzoek zal derhalve worden toegewezen.

4 DE BESLISSING

Het gerecht:

beveelt de plaatsing van de onder curatele gestelde [curandus] in het rehabilitatiecentrum Centro di Motivacion ter verpleging en/of behandeling voor de duur van één jaar na heden.

Deze beschikking is gegeven door mr. N.K. Engelbrecht, rechter in dit gerecht, ter terechtzitting van dinsdag 21 mei 2019 in tegenwoordigheid van de griffier.