Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2019:112

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
05-02-2019
Datum publicatie
11-03-2019
Zaaknummer
EJ-AUA201802840
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Beschikking
Inhoudsindicatie

EJ, gezag wijziging.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 5 februari 2019

Zaaknummer EJ-AUA201802840

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

BESCHIKKING

op het verzoek van

[Verzoeker] ,

wonende in Peru, hierna te noemen: de vader,

en

[Verzoekster],

wonende in Aruba, hierna te noemen: de moeder,

VERZOEKERS,

gemachtigde: de advocaat mr. S.O.R.G. Faarup.

Belanghebbende:

[Naam minderjarige], geboren op [datum] 2010 in Peru,

hierna te noemen: de minderjarige.

1 DE PROCEDURE

De procedure blijkt uit:

  • -

    het verzoekschrift ingediend op 11 september 2018,

  • -

    de griffiersaantekeningen van de mondelinge behandeling achter gesloten deuren op 4 december 2018, waaruit blijkt dat de moeder in persoon en de vader bij de gemachtigde zijn verschenen. Namens de Voogdijraad was aanwezig mevrouw [Naam X].

Hierna is de uitspraak bepaald op heden.

2 DE FEITEN

De minderjarige is geboren uit een affectieve relatie tussen verzoekers. Op de Peruaanse geboorteakte van de minderjarige staan de namen van zowel de vader als de moeder vermeld.

3 DE BEOORDELING

3.1

Het verzoek strekt tot wijziging van het gezag in die zin dat de moeder voortaan alleen met het gezag over de minderjarige wordt belast. Verzoekers hebben ter onderbouwing daarvan aangevoerd dat naar Peruaans recht zij het gezag over de minderjarige van rechtswege gezamenlijk uitoefenen, maar dat nu de vader in Peru woont en de moeder en de minderjarige alhier wonen deze omstandigheid maakt dat moeder telkens problemen krijgt om zaken met betrekking tot de minderjarige te kunnen regelen, zoals de verblijfsvergunning of om met hem te kunnen reizen.

3.2

Het verzoek is gebaseerd op artikel 1:253n van het Burgerlijk Wetboek van Aruba (BW). Ingevolge dit artikel kan de rechter op verzoek van de niet met elkaar gehuwde ouders of een van hen het gezamenlijk gezag beëindigen, indien nadien de omstandigheden zijn gewijzigd of bij het nemen van de desbetreffende beslissing van onjuiste of onvolledige gegevens is uitgegaan. Het moet hierbij gaan om een zodanige verandering van de situatie, dat het niet langer in het belang van het kind is de bestaande gezagsuitoefening te handhaven. Alsdan bepaalt de rechter, aan wie van de ouders voortaan het gezag over ieder der minderjarige kinderen toekomt. Beslissend zal zijn wiens gezag over het kind de rechter het meeste in het belang van het kind oordeelt.

3.3

Gelet op hetgeen verzoekers hebben aangevoerd is het gerecht van oordeel dat sprake is van een wijziging van omstandigheden in bovenbedoelde zin en dat het niet langer in het belang van de minderjarige is dat de gezamenlijke gezagsuitoefening wordt gehandhaafd. Het gerecht zal het gezag over de minderjarige wijzigen, in die zin dat de moeder dit voortaan alleen uitoefent.

4 DE BESLISSING

Het gerecht:

beëindigt het gezamenlijk gezag van de ouders, [verzoeker] en [verzoekster], over de minderjarige [Naam minderjarige], geboren op [datum] 2010 in Peru,

bepaalt dat de moeder voortaan alleen het gezag toekomt over voornoemde minderjarige.

wijst af het meer of anders verzocht.

Deze beschikking is gegeven door mr. N.K. Engelbrecht, rechter in dit gerecht, ter zitting van 5 februari 2019 in aanwezigheid van de griffier.

Inhoudsindicatie: EJ, gezag wijziging.