Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2017:685

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
30-08-2017
Datum publicatie
06-09-2017
Zaaknummer
A.R. no. 770 van 2015 / AUA20150310
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Civiel, ongeval zodanig onder invloed van alcohol.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Vonnis van 30 augustus 2017

Behorend bij A.R. no. 770 van 2015 / AUA20150310

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

VONNIS in de zaak van:

Eiseres,

wonende in Aruba,

eiseres,

hierna ook te noemen: [eiseres],

gemachtigde (thans): de advocaat mr. G.F. Croes,

tegen:

de naamloze vennootschap

NEW INDIA ASSURANCE REPRESENTATIVE N.V.,

gevestigd in Aruba,

gedaagde,

hierna ook te noemen: New India,

gemachtigde: de advocaat mr. A.E. Barrios.

1 DE PROCEDURE

1.1

Het verloop van de procedure tot 5 oktober 2016 blijkt uit het tussenvonnis van dit Gerecht van die datum. Het verdere verloop van de procedure blijkt uit:

-het proces-verbaal van 1 november 2016;

-het proces-verbaal van bewijslevering van 1 december 2016;

-de conclusie na bewijslevering van New India;

-de antwoordconclusie na bewijslevering van [eiseres].

1.2

Vonnis is bepaald op heden.

2 DE VERDERE BEOORDELING

2.1

Het Gerecht volhardt in zijn in het tussenvonnis neergelegde overwegingen en beslissingen.

2.2

Beantwoord dient thans te worden de vraag of New India er in geslaagd is te bewijzen dat [eiseres] ten tijde van het ongeval zodanig onder invloed van alcohol verkeerde dat het risico op het ontstaan van schade daardoor klaarblijkelijk was vergroot. Het Gerecht beantwoordt die vraag bevestigend, en overweegt daartoe als volgt.

2.3

Vast staat in dit geschil dat [eiseres] volgens haar eigen zeggen in de periode van 12 uren voor het ongeval in elk geval een beetje alcohol heeft genuttigd. Getuige [Naam X] verklaart dat zij vijf minuten nadat het ongeval heeft plaatsgevonden met [eiseres] heeft gesproken, en dat zij gedurende dat gesprek heeft geroken dat [eiseres] naar alcohol stonk, en dat zij ook aan de ogen van [eiseres] kon zien dat ze alcohol had gedronken. Ook getuige [Naam Y] heeft vlak na het ongeval op de plaats daarvan tijdens een gesprek met [eiseres] gemerkt dat zij naar alcohol rook en dat ze met zware tong sprak.

2.4

Voormelde getuigenverklaringen ondersteunen elkaar, hetgeen met zich brengt dat het Gerecht die betrouwbaar oordeelt. Uit die verklaringen volgt dat vast komt te staan dat bij [eiseres] vlak na het ongeval de zogeheten trias alcoholica zijn waargenomen. Op grond van die waarnemingen in verbinding met voormelde eigen verklaring van [eiseres] oordeelt het Gerecht het voldoende aannemelijk dat [eiseres] ten tijde van het ongeval zodanig onder invloed van alcohol verkeerde dat het risico op het ontstaan van schade daardoor klaarblijkelijk was vergroot.

2.5

Onder verwijzing naar rechtsoverweging 2.8 in verbinding met 4.2 van het tussenvonnis brengt vorenstaande mee dat de vorderingen van [eiseres] zullen worden afgewezen.

2.6 [

eiseres] zal, als de in het ongelijk gestelde partij, worden veroordeeld in de kosten van deze procedure gevallen aan de zijde van New India, tot aan deze uitspraak begroot op (181,13 + 181,13 =) Afl. 362,26 aan getuigenoproepkosten en

Afl. 3.500,-- aan salaris voor de gemachtigde (3,5 punten van tarief 4 van het liquidatietarief, ad Afl. 1.000,-- per punt).

3 DE UITSPRAAK

Het Gerecht:

-wijst af het door [eiseres] verzochte;

-veroordeelt [eiseres] in de kosten van deze procedure gevallen aan de zijde van New India, tot aan deze uitspraak begroot op Afl. 362,26 aan getuigenoproepkosten en Afl. 3.500,-- aan salaris voor de gemachtigde.

Dit vonnis is gewezen door mr. A.H.M. van de Leur, rechter, en is uitgesproken ter openbare terechtzitting van woensdag 30 augustus 2017 in aanwezigheid van de griffier.