Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2017:555

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
04-07-2017
Datum publicatie
11-07-2017
Zaaknummer
EJ nr. 442 van 2017
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Beschikking
Inhoudsindicatie

ontheffing gezag met benoeming van de opa als voogd over de minderjarige.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 4 juli 2017

Behorend bij EJ nr. 442 van 2017

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

BESCHIKKING

op het verzoek van:

1 [verzoeker 1], hierna: de opa,

2. [verzoeker 2] ,

beiden wonende in Aruba,

VERZOEKERS.

Belanghebbenden:

[de moeder], de moeder, wonende in Colombia,

[de minderjarige], de minderjarige.

1 DE PROCEDURE

Het verloop van de procedure blijkt uit:

  • -

    het verzoekschrift, ingediend op 3 maart 2017;

  • -

    de griffiersaantekeningen van de mondelinge behandeling van 6 juni 2017, waaruit blijkt dat de verzoekers in persoon zijn verschenen. Namens de Voogdijraad was aanwezig mevrouw A. Flanders. De moeder heeft geen verweerschrift ingediend en is, ondanks daartoe behoorlijk te zijn opgeroepen, niet verschenen.

De uitspraak is bepaald op heden.

2 DE FEITEN

2.1

Uit de moeder is op [geboortedatum] 2007 in Colombia geboren [minderjarige] (hierna: de minderjarige). De minderjarige is niet erkend. De moeder oefent van rechtswege het ouderlijk gezag over de minderjarige alleen uit.

2.2

De minderjarige woont sinds december 2015 bij de verzoekers in Aruba.

3 HET VERZOEK

Het - ter zitting gewijzigd - verzoek strekt tot ontheffing van de moeder uit het ouderlijk gezag over de minderjarige met benoeming van verzoekers tot voogd. Ter zitting heeft de Voogdijraad tevens verzocht om de moeder van het ouderlijk gezag te ontheffen.

4 DE BEOORDELING

4.1

Ingevolge artikel 1:266 van het BWA kan de rechter - op verzoek van de Voogdijraad - een ouder van het gezag over een of meer van zijn kinderen ontheffen, op grond dat hij ongeschikt of onmachtig is zijn plicht tot verzorging en opvoeding te vervullen, mits het belang van het kind zich daar niet tegen verzet.

Ingevolge artikel 1:268, lid 1 BWA wordt ontheffing niet uitgesproken indien de ouder zich daartegen verzet.

4.2

Ter zitting is gebleken dat de minderjarige sinds 2015 door de verzoekers wordt verzorgd en opgevoed, aangezien de moeder in Colombia woont en zij aan een bipolaire stoornis lijdt. Verzoekers en de moeder hebben reeds in Colombia geregeld dat de verzoekers de minderjarige kunnen verzorgen en opvoeden.

4.3

Gelet op het verhandelde ter zitting is het gerecht van oordeel dat de moeder ongeschikt en/of onmachtig is haar plicht tot verzorging en opvoeding van de minderjarige te vervullen. Nu de moeder zich niet heeft verzet tegen het verzoek om haar van het gezag te ontheffen en niet is gebleken dat het belang van de minderjarige zich daar tegen verzet, zal het gerecht, met toepassing van artikel 1:266 jo 1:268 lid 1 BWA, de moeder van het gezag over de minderjarige ontheffen.

4.4

In het gezag over de minderjarige dient dan te worden voorzien. De opa is bereid de voogdij over de minderjarige te aanvaarden. Nu overigens niet is gebleken van bezwaren hiertegen, zal het gerecht de opa tot voogd benoemen.

5 DE BESLISSING

Het gerecht:

ontheft de moeder [moeder] van het gezag over [minderjarige], geboren op [geboortedatum] 2007 in Colombia,

benoemt [opa] tot voogd over de minderjarige,

wijst af het meer of anders verzochte.

Deze beschikking is gegeven op dinsdag, 4 juli 2017 door de rechter mr. P.A.H. Lemaire in tegenwoordigheid van de griffier.