Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2016:423

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
14-06-2016
Datum publicatie
27-06-2016
Zaaknummer
EJ. nr. 115 van 2016
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Gezag.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 14 juni 2016

behorend bij EJ. nr. 115 van 2016

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

BESCHIKKING

op het verzoek van

[X],

wonende in Aruba,

VERZOEK, hierna: de vader,

procederend in persoon.

Belanghebbenden:

[Y], hierna de moeder,

wonende te [adres] in Haïti,

[A], geboren [datum] 2010 in Haïti,

[B], geboren op [datum] 2010 in Haïti,

beiden wonende in Aruba.

1 DE PROCEDURE

De procedure blijkt uit:

  • -

    het verzoekschrift, ingediend op 11 september 2014,

  • -

    het advies van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand, gefaxt op 21 april 2015,

  • -

    de griffiersaantekeningen van de mondelinge behandeling van 10 mei 2016, waaruit blijkt dat alleen de vader in persoon is verschenen. De moeder is, ondanks daartoe behoorlijk te zijn opgeroepen, niet verschenen.

De uitspraak is bepaald op heden.

2 DE FEITEN

2.1

Uit de affectieve relatie tussen de vader en de moeder zijn voornoemde kinderen, [A] en [B], op [datum] 2010 in Haïti geboren. De kinderen zijn door de man erkend.

2.2

Op 23 juni 2015 heeft de rechter in “de Tribunal de Paix de Petion-Ville” een machtigingsproces-verbaal opgemaakt, waarin is opgenomen de machtiging die de moeder aan de vader heeft verleend opdat hij met de kinderen naar Aruba kan reizen en zorg zal dragen voor het onderhoud, opvoeding, geneesmiddelen en geestelijk toestand van die kinderen.

2.3

Vanaf juli 2015 wonen de kinderen bij de vader in Aruba. De moeder woont in Haïti.

3 HET VERZOEK

Het verzoek strekt – naar het gerecht begrijpt – ertoe dat de vader al dan niet samen met de moeder met het gezag over de kinderen wordt belast.

4 DE BEOORDELING

4.1

De vader heeft ter zitting aangevoerd, dat hij samen met de moeder heeft besloten de kinderen mee te nemen naar Aruba, omdat de scholen hier beter zijn en hij ze hier een beter leven kan bieden.

4.2

Onduidelijk is evenwel gebleven of hij reeds – naar Haïtiaans recht – al dan niet samen met de moeder met het ouderlijk gezag over die kinderen is belast. Het door hem overgelegde machtigingsproces-verbaal behelst in ieder geval geen rechterlijke beslissing omtrent het gezag. Vast staat wel dat de kinderen al bijna een jaar hier bij hem wonen en alleen door hem worden verzorgd en opgevoed, omdat de moeder nog in Haïti woont. Feitelijk wordt het gezag thans alleen door de vader uitgeoefend.

4.3

Het gerecht zal, nu de moeder, zoals bedoeld in artikel 1:253r, lid 1 en onder a BW, tijdelijk in de onmogelijkheid verkeert het gezag uit te oefenen en haar gezag – zolang zij in Haïti woont en de kinderen hier – geschorst is, voor zover nodig de vader met het gezag over de kinderen belasten.

5 DE BESLISSING

Het gerecht:

belast de vader – voor zover nodig – met het gezag over [A], geboren [datum] 2010 in Haïti, en [B], geboren op [datum] 2010 in Haïti.

Deze beschikking is gegeven door mr. N.K. Engelbrecht, rechter in dit gerecht en in het openbaar uitgesproken ter terechtzitting van dinsdag 14 juni 2016 in tegenwoordigheid van de griffier.