Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:OGEAA:2015:518

Instantie
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
Datum uitspraak
24-11-2015
Datum publicatie
04-12-2015
Zaaknummer
EJ nr. 44 van 2015
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Eerste aanleg - enkelvoudig
Inhoudsindicatie

Civiel - Wijziging gezag.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Beschikking van 24 november 2015

Behorend bij EJ nr. 44 van 2015

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN ARUBA

BESCHIKKING

op het verzoek van

X,

wonende in Aruba,

VERZOEKSTER, hierna: de moeder,

procederend in persoon,

tegen

Y ,

wonende in Aruba,

VERWEERDER, hierna: de vader,

niet verschenen.

Belanghebbende:

Z, de minderjarige.

1 DE PROCEDURE

De eerdere procedure blijkt uit de tussen partijen gewezen tussenbeschikking van dit gerecht van 2 juni 2015, waarbij met betrekking tot het verzoek inzake het ouderlijk gezag de Voogdijraad is verzocht onderzoek te doen naar de sociale omstandigheden van partijen. Het verdere verloop van de procedure blijkt uit:

  • -

    het rapport van de Voogdijraad, ingediend op 11 augustus 2015,

  • -

    de griffiersaantekeningen van de mondelinge behandeling achter gesloten deuren op 27 oktober 2015, waaruit blijkt alleen de moeder in persoon is verschenen. Namens de Voogdijraad is aanwezig mevrouw G. Hoogvliet. De vader is, ondanks daartoe behoorlijk te zijn opgeroepen, niet verschenen.

De uitspraak is bepaald op heden.

2 DE VERDERE BEOORDELING

2.1

De Voogdijraad schrijft in zijn rapport dat uit het onderzoek is gebleken dat de ouders al langere tijd niet met elkaar communiceren en onduidelijk is of hierin op korte termijn verandering zal komen. Verder staat er dat de moeder vanaf de geboorte van de minderjarige altijd de beslissingen over de minderjarige heeft genomen zonder met vader te overleggen en dat de vader zich niet om de minderjarige bekommert. De Voogdijraad adviseert dan ook om in het belang van de minderjarige, de moeder met het eenhoofdig gezag over haar te belasten.

2.2

Gelet hierop en op hetgeen ter zitting is aangevoerd, alsmede uit de omstandigheid dat de vader in deze procedure niet is verschenen, is het gerecht van oordeel dat een onaanvaardbaar risico bestaat dat de minderjarige klem zal raken tussen de ouders en niet valt te verwachten dat er binnen afzienbare tijd voldoende verbetering hierin komt. Dit levert een wijziging van omstandigheden op zoals bedoeld in artikel 1:253n BW, zodat het gerecht het gezamenlijk gezag zal beëindigen en zal bepalen dat het gezag voortaan alleen aan de moeder toekomt.

3 DE BESLISSING

Het gerecht:

beëindigt het gezamenlijk gezag van Y en X over de minderjarige Z, geboren op 28 januari 2002 in Aruba,

bepaalt dat het gezag over voornoemde minderjarige voortaan alleen aan de moeder, X, toekomt,

verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad,

wijst het meer of anders verzochte af.

Deze beschikking is gegeven door mr. N.K. Engelbrecht, rechter in dit gerecht, ter zitting van 24 november 2015 in aanwezigheid van de griffier.