Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2018:259

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
13-02-2018
Datum publicatie
22-02-2018
Zaaknummer
16/04271
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2017:1546
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

Wetenschap dat rijbewijs ongeldig was verklaard, art. 9.2 WVW 1994. Middel slaagt op de in de CAG vermelde gronden. CAG: Verdachte is als bestuurder van motorrijtuig opgetreden op een moment dat aan hem afgegeven rijbewijs ongeldig was verklaard. Dat verdachte wist dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard, vloeit uit gebezigde b.m. niet voort. Enkele omstandigheid dat verdachte reeds (meermalen) onherroepelijk is veroordeeld t.z.v. overtreding van art. 9.2 WVW 1994 maakt dit niet anders.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
SR-Updates.nl 2018-0090
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

13 februari 2018

Strafkamer

nr. S 16/04271

SLU

Hoge Raad der Nederlanden

Arrest

op het beroep in cassatie tegen een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, zittingsplaats Arnhem, van 12 augustus 2016, nummer 21/003365-15, in de strafzaak tegen:

[verdachte] , geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1972.

1 Geding in cassatie

Het beroep is ingesteld door de verdachte. Namens deze heeft N. van Schaik, advocaat te Utrecht, bij schriftuur een middel van cassatie voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

De Advocaat-Generaal D.J.C. Aben heeft geconcludeerd tot vernietiging van de bestreden uitspraak en tot terugwijzing van de zaak naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, zittingsplaats Arnhem, teneinde op het bestaande hoger beroep opnieuw te worden berecht en afgedaan.

2. Beoordeling van het middel

2.1.

Het middel klaagt dat de bewezenverklaring ontoereikend is gemotiveerd, nu uit de door het Hof gebezigde bewijsmiddelen niet kan volgen dat de verdachte "wist" dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard.

2.2.

Het middel slaagt op de in de conclusie van de Advocaat-Generaal onder 8 vermelde gronden.

3 Slotsom

Hetgeen hiervoor is overwogen brengt mee dat de bestreden uitspraak niet in stand kan blijven en als volgt moet worden beslist.

4 Beslissing

De Hoge Raad:

vernietigt de bestreden uitspraak;

wijst de zaak terug naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, zittingsplaats Arnhem, opdat de zaak op het bestaande hoger beroep opnieuw wordt berecht en afgedaan.

Dit arrest is gewezen door de vice-president W.A.M. van Schendel als voorzitter, en de raadsheren Y. Buruma en A.L.J. van Strien, in bijzijn van de waarnemend griffier J.D.M. Hart, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 13 februari 2018.