Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2017:3068

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
05-12-2017
Datum publicatie
06-12-2017
Zaaknummer
17/03182
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2017:1308, Gevolgd
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Beschikking
Inhoudsindicatie

Beklag, beslag onder advocaat i.v.m. een jegens hem gericht strafrechtelijk onderzoek. Beslissing Rb. op bezwaarschrift van betrokkene tegen o.m. beslissingen van de RC op verzoeken van betrokkene. N-o cassatieberoep. Volgens art. 445 Sv staat tegen beschikkingen beroep in cassatie alleen open in de gevallen in dat wetboek bepaald. Nu in dat wetboek geen bepaling voorkomt volgens welke tegen een beschikking als de onderhavige beroep in cassatie openstaat, kan de betrokkene in het ingestelde beroep niet worden ontvangen. CAG: hoewel de bestreden beschikking in de "Akte rechtsmiddel" en de "Herstel op akte rechtsmiddel" wordt aangeduid als een beslissing op een klaagschrift ex art. 98 lid 4 Sv, is van een dergelijk klaagschrift geen sprake.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
RvdW 2018/24
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

5 december 2017

Strafkamer

nr. S 17/03182 B

ES

Hoge Raad der Nederlanden

Beschikking

op het beroep in cassatie tegen een beschikking van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, zittingsplaats Breda, van 31 mei 2017, nummer 02/820217-17, op een bezwaarschrift in de strafzaak tegen:

[betrokkene] , geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1947.

1 Geding in cassatie

Het beroep is ingesteld door de betrokkene. Namens deze heeft P.H.L.M. Souren, advocaat te Amsterdam, bij schriftuur een middel van cassatie voorgesteld.

De Advocaat-Generaal G. Knigge heeft geconcludeerd dat de betrokkene niet-ontvankelijk zal worden verklaard in het beroep.

De raadsman heeft daarop schriftelijk gereageerd.

2. Beoordeling van de ontvankelijkheid van het beroep

Volgens art. 445 Sv staat tegen beschikkingen beroep in cassatie alleen open in de gevallen in dat wetboek bepaald.

Nu in dat wetboek geen bepaling voorkomt volgens welke tegen een beschikking als de onderhavige beroep in cassatie openstaat, kan de betrokkene in het ingestelde beroep niet worden ontvangen.

3 Beslissing

De Hoge Raad verklaart de betrokkene niet-ontvankelijk in het beroep.

Deze beschikking is gegeven door de vice-presidentJ. de Hullu als voorzitter, en de raadsheren E.S.G.N.A.I. van de Griend en M.T. Boerlage, in bijzijn van de waarnemend griffier E. Schnetz, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 5 december 2017.