Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2012:BY6050

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
14-12-2012
Datum publicatie
14-12-2012
Zaaknummer
12/00874
Rechtsgebieden
Belastingrecht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

Nadere stukken hebben de behandelende kamer niet bereikt. Goede procesorde geschonden. Ambtshalve cassatie.

Wetsverwijzingen
Algemene wet bestuursrecht
Algemene wet bestuursrecht 8:69
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
NTFR 2013/26 met annotatie van Maat
JB 2013/22
FutD 2012-3062
V-N 2012/63.7 met annotatie van Redactie
V-N Vandaag 2012/2874
NJB 2013/75
Belastingblad 2013/60 met annotatie van P. de Bruin
BNB 2013/68
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

14 december 2012

nr. 12/00874

Arrest

gewezen op het beroep in cassatie van X te Z (hierna: belanghebbende) tegen de uitspraak van het Gerechtshof te 's-Gravenhage van 27 december 2011, nr. BK-10/00739, betreffende aanslagen in de waterschapsbelastingen.

1. Het geding in feitelijke instanties

Aan belanghebbende zijn voor het jaar 2009 aanslagen in de waterschapsbelastingen van het waterschap Hollandse Delta opgelegd. De aanslagen zijn, na daartegen gemaakt bezwaar, bij uitspraken van de heffingsambtenaar van het waterschap Hollandse Delta (hierna: de heffingsambtenaar) gehandhaafd.

De Rechtbank te Dordrecht (nr. AWB 09/735) heeft het tegen die uitspraken ingestelde beroep ongegrond verklaard.

Belanghebbende heeft tegen de uitspraak van de Rechtbank hoger beroep ingesteld bij het Hof.

Het Hof heeft de uitspraak van de Rechtbank vernietigd, het beroep gegrond verklaard, de uitspraak van de heffingsambtenaar vernietigd en de zaak teruggewezen naar de heffingsambtenaar. De uitspraak van het Hof is aan dit arrest gehecht.

2. Geding in cassatie

Belanghebbende heeft tegen 's Hofs uitspraak beroep in cassatie ingesteld. Het beroepschrift in cassatie is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

Bij brief van 8 mei 2012 heeft het Hof het procesdossier aan de Hoge Raad aangeboden. In die brief staat onder meer het volgende:

"Bij het doornemen van het dossier ten behoeve van toezending aan uw Raad is gebleken dat een deel van de correspondentie die belanghebbende aan het Hof heeft gericht de behandelende kamer niet heeft bereikt. Derhalve hebben deze stukken ook geen onderdeel van de beraadslagingen tijdens de mondelinge behandeling kunnen vormen."

3. Ambtshalve aanwezig bevonden grond voor cassatie

Gebleken is dat door belanghebbende voor de zitting bij het Hof ingediende nadere stukken de behandelende kamer niet hebben bereikt. Door uitspraak te doen zonder beoordeling van deze stukken heeft het Hof de goede procesorde geschonden. Dit geeft aanleiding 's Hofs uitspraak ambtshalve te vernietigen opdat na verwijzing de hiervoor genoemde stukken alsnog in de beoordeling kunnen worden betrokken.

4. Beoordeling van de klachten

De ambtshalve aanwezig bevonden grond voor cassatie brengt mee dat de klachten geen behandeling behoeven.

5. Proceskosten

De Hoge Raad acht geen termen aanwezig voor een veroordeling in de proceskosten.

6. Beslissing

De Hoge Raad:

vernietigt de uitspraak van het Hof, behoudens de beslissing omtrent het griffierecht,

verwijst het geding naar het Gerechtshof te Amsterdam ter verdere behandeling en beslissing van de zaak met inachtneming van dit arrest, en

gelast dat de Staat aan belanghebbende vergoedt het door deze ter zake van de behandeling van het beroep in cassatie betaalde griffierecht ten bedrage van € 112.

Dit arrest is gewezen door de raadsheer C. Schaap als voorzitter, en de raadsheren R.J. Koopman en Th. Groeneveld, in tegenwoordigheid van de waarnemend griffier A.I. Boussak-Leeksma, en in het openbaar uitgesproken op 14 december 2012.