Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2009:BH0165

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
10-03-2009
Datum publicatie
10-03-2009
Zaaknummer
01910/07
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2009:BH0165
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

Bewijs opzettelijk voordeel trekken uit door misdrijf verkregen geld. HR verwijst naar conclusie AG. Deze houdt in dat het middel, dat klaagt dat de bewezenverklaring m.n. vzv. inhoudende dat verdachte opzettelijk uit de opbrengst van door valsheid in geschrift verkregen geldbedragen voordeel heeft getrokken niet uit de bewijsmiddelen kan worden afgeleid, terecht is voorgesteld.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
RvdW 2009, 427
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

10 maart 2009

Strafkamer

nr. S 01910/07

Gra/SM

Arrest

op het beroep in cassatie tegen een arrest van het Gerechtshof te Arnhem van 26 januari 2007, nummer 21/002414-06, in de strafzaak tegen: [verdachte], geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1963, wonende te [woonplaats].

1. Geding in cassatie

Het beroep is ingesteld door de verdachte. Namens deze heeft mr. P. Garretsen, advocaat te 's-Gravenhage, bij schriftuur middelen van cassatie voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

De Advocaat-Generaal Vellinga heeft geconcludeerd dat de Hoge Raad het bestreden arrest zal vernietigen en de zaak zal verwijzen naar een aangrenzend gerechtshof, opdat de zaak op het bestaande beroep opnieuw zal worden berecht en afgedaan.

2. Beoordeling van het eerste middel

2.1. Het middel behelst de klacht dat de bewezenverklaring, met name voor zover inhoudende dat de verdachte opzettelijk uit de opbrengst van door valsheid in geschrift verkregen geldbedragen voordeel heeft getrokken, niet uit de gebezigde bewijsmiddelen kan worden afgeleid.

2.2. Op de gronden die zijn vermeld in de conclusie van de Advocaat-Generaal onder 4 tot en met 18 is het middel terecht voorgesteld.

3. Slotsom

Hetgeen hiervoor is overwogen brengt mee dat de bestreden uitspraak niet in stand kan blijven, de overige middelen geen bespreking behoeven en als volgt moet worden beslist.

4. Beslissing

De Hoge Raad:

vernietigt de bestreden uitspraak;

verwijst de zaak naar het Gerechtshof te Leeuwarden, opdat de zaak op het bestaande hoger beroep opnieuw wordt berecht en afgedaan.

Dit arrest is gewezen door de vice-president A.J.A. van Dorst als voorzitter, en de raadsheren B.C. de Savornin Lohman en J. de Hullu, in bijzijn van de waarnemend griffier L.J.J. Okker-Braber, en uitgesproken op 10 maart 2009.