Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2008:BD6835

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
11-07-2008
Datum publicatie
11-07-2008
Zaaknummer
44086
Formele relaties
In cassatie op : ECLI:NL:GHARN:2007:BA4984, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan
Rechtsgebieden
Belastingrecht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

Schenkingsrecht. Beroep ingesteld door een ander dan degene die bezwaar heeft gemaakt en tot wie uitspraak op bezwaar is gericht, is niet-ontvankelijk.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
BNB 2008/247
V-N 2008/34.4 met annotatie van Redactie
FutD 2008-1497
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Nr. 44.086

11 juli 2008

Arrest

gewezen op het beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiƫn tegen de uitspraak van het Gerechtshof te Arnhem van 24 april 2007, nr. 04/00990, betreffende een wegens schenking door X te Z (hierna: belanghebbende) opgelegde aanslag in het recht van schenking.

1. Het geding in feitelijke instantie

Ter zake van een schenking door belanghebbende is een aanslag in het recht van schenking opgelegd, welke aanslag, na daartegen gemaakt bezwaar, bij uitspraak van de Inspecteur is gehandhaafd.

Het Hof heeft het tegen die uitspraak ingestelde beroep gegrond verklaard en die uitspraak alsmede de aanslag vernietigd. De uitspraak van het Hof is aan dit arrest gehecht.

2. Geding in cassatie

De Staatssecretaris heeft tegen 's Hofs uitspraak beroep in cassatie ingesteld. Het beroepschrift in cassatie is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

3. Beoordeling van het middel

3.1. In cassatie kan van het volgende worden uitgegaan.

3.1.1. De onderwerpelijke aanslag in het schenkingsrecht betreft een schenking door belanghebbende aan A (hierna: de verkrijger).

3.1.2. De aanslag is geadresseerd aan X, T.a.v. B, Postbus 001, Z. Belanghebbende en de verkrijger hadden op dit notariskantoor woonplaats gekozen.

3.2. Het Hof heeft de aanslag vernietigd omdat deze niet aan de verkrijger is opgelegd.

3.3. Middel II strekt ten betoge dat het Hof het beroep van belanghebbende niet-ontvankelijk had dienen te verklaren. Het middel slaagt, aangezien de uitspraak van de Inspecteur naar 's Hofs in cassatie niet bestreden vaststelling was gericht tot (alleen) de verkrijger, die in die uitspraak wordt aangemerkt als degeen die bezwaar heeft gemaakt.

3.4. 's Hofs uitspraak kan niet in stand blijven. De Hoge Raad kan de zaak afdoen. Belanghebbende zal alsnog in zijn beroep niet-ontvankelijk worden verklaard. Middel I behoeft geen behandeling.

4. Proceskosten

De Hoge Raad acht geen termen aanwezig voor een veroordeling in de proceskosten in cassatie, doch ziet aanleiding tot instandhouding van de proceskostenveroordeling van het Hof.

5. Beslissing

De Hoge Raad:

verklaart het beroep in cassatie gegrond,

vernietigt de uitspraak van het Hof, behoudens de beslissingen omtrent de proceskosten en het griffierecht, en

verklaart het tegen de uitspraak van de Inspecteur ingestelde beroep niet-ontvankelijk.

Dit arrest is gewezen door de raadsheer C.J.J. van Maanen als voorzitter, en de raadsheren C. Schaap en A.H.T. Heisterkamp, in tegenwoordigheid van de waarnemend griffier A.I. Boussak-Leeksma, en in het openbaar uitgesproken op 11 juli 2008.