Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2007:BA0699

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
14-09-2007
Datum publicatie
14-09-2007
Zaaknummer
43295
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2007:BA0699
Rechtsgebieden
Belastingrecht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

Conclusie PG

KBLux-zaak: cassatieberoep tegen tussenbeslissing ex art. 8:29, lid 3, Awb; niet-ontvankelijk

In 2001 heeft de fiscus in het kader van onderzoek naar bankrekeningen van Nederlandse ingezetenen bij buitenlandse banken, met name KBLux, een "Draaiboek Rekeningenproject" geschreven en zijn tien interne nieuwsbrieven verschenen. Die stukken zijn deels - op grond van de relatieve uitzonderingsgronden van de WOB - niet openbaar gemaakt. De belanghebbende wordt ervan verdacht zijn KBLux-rekening verzwegen te hebben in zijn aangiften. De Inspecteur heeft nagevorderd met 100% verhoging zonder kwijtschelding.

De belanghebbende heeft om overlegging van de niet-openbare passages van draaiboek en nieuwsbrieven gevraagd. De Inspecteur heeft "gewichtige redenen" ex art. 8:29 Awb aangevoerd om die stukken niet aan de belanghebbende over te leggen. De vierde meervoudige kamer van het Hof heeft het beroep op art. 8:29 verwezen naar de derde meervoudige kamer van dat Hof. Die kamer heeft het beroep gedeeltelijk ongegrond verklaard en de Inspecteur opgedragen een deel van de geheime passages aan de belanghebbende over te leggen. Tegen die beslissing heeft de belanghebbende cassatieberoep aangetekend.

Uit de bijlage bij deze conclusie blijkt dat het bestuursprocesrecht, inclusief het belastingprocesrecht, in afwijking van het burgerlijke procesrecht geen tussenuitspraken kent, alsmede dat tegen tussenbeslissingen zoals een beslissing ex art. 8:29, lid 3, Awb over geheimhouding, geen separaat cassatieberoep open staat maar moet worden opgekomen in het cassatieberoep tegen de uitspraak waarin de zaak in haar geheel wordt afgedaan.

Conclusie: niet-ontvankelijk.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Uitspraak wordt niet gepubliceerd.