Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2007:AZ0396

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
08-06-2007
Datum publicatie
08-06-2007
Zaaknummer
42758
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2007:AZ0396
Rechtsgebieden
Belastingrecht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

baatbelasting binnenstad Roermond, onroerende zaak gebaat door tot stand gebrachte voorzieningen?

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Belastingblad 2007/823
BNB 2007/234 met annotatie van W.J.N.M. SNOIJINK
FED 2007/62 met annotatie van Redactie
V-N 2007/28.28 met annotatie van Redactie
FutD 2007-1063
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Nr. 42.758

8 juni 2007

MvA

gewezen op het beroep in cassatie van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond te Roermond tegen de uitspraak van het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch van 7 oktober 2005, nr. 01/00590, betreffende na te melden aan X N.V. te Z (hierna: belanghebbende) opgelegde aanslag in een baatbelasting van de gemeente Roermond.

1. Aanslag, bezwaar en geding voor het Hof

Aan belanghebbende is ter zake van het genot krachtens eigendom, bezit of beperkt recht van de onroerende zaak a-straat 1 te Q (hierna: de onroerende zaak) een aanslag in de baatbelasting Kloosterwandplein e.o. van de gemeente Roermond opgelegd ten bedrage van ƒ 117.990, welke aanslag, na daartegen gemaakt bezwaar, bij uitspraak van de directeur van de sector bedrijfsmiddelen en organisatie van de gemeente Roermond (hierna: de directeur) is gehandhaafd.

Belanghebbende is tegen die uitspraak in beroep gekomen bij het Hof.

Het Hof heeft het beroep gegrond verklaard en de uitspraak van de directeur alsmede de aanslag vernietigd. De uitspraak van het Hof is aan dit arrest gehecht.

2. Geding in cassatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond (hierna: het college) heeft tegen 's Hofs uitspraak beroep in cassatie ingesteld.

Belanghebbende heeft een verweerschrift ingediend. Zij heeft tevens incidenteel beroep in cassatie ingesteld.

Het beroepschrift in cassatie en het geschrift waarbij incidenteel beroep in cassatie is ingesteld, zijn aan dit arrest gehecht en maken daarvan deel uit.

Het college heeft het incidentele beroep beantwoord.

De Advocaat-Generaal R.E.C.M. Niessen heeft op 14 september 2006 geconcludeerd tot ongegrondverklaring van zowel het principale als het incidentele beroep in cassatie.

Het college heeft schriftelijk op de conclusie gereageerd.

3. Beoordeling van het middel in het principale beroep

Het middel faalt op de gronden uiteengezet in de conclusie van de Advocaat-Generaal onder 5.3, 5.5, 5.7 en 5.8.

4. Het incidentele beroep

Nu het principale beroep niet ertoe leidt dat de vernietiging van de aanslag door het Hof ongedaan wordt gemaakt, en het incidentele beroep slechts voor dat geval is ingesteld, behoeft het incidentele beroep geen behandeling.

5. Proceskosten

Wat betreft het principale cassatieberoep zal het college worden veroordeeld in de proceskosten.

6. Beslissing

De Hoge Raad:

verklaart het principale beroep ongegrond, en

veroordeelt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond in de kosten van het geding in cassatie aan de zijde van belanghebbende, vastgesteld op € 644 voor beroepsmatig verleende rechtsbijstand, en wijst de gemeente Roermond aan als de rechtspersoon die deze kosten moet vergoeden.

Dit arrest is gewezen door de vice-president J.W. van den Berge als voorzitter, en de raadsheren L. Monné, C.J.J. van Maanen, C. Schaap en A.H.T. Heisterkamp, in tegenwoordigheid van de waarnemend griffier A.I. Boussak-Leeksma, en in het openbaar uitgesproken op 8 juni 2007.

Van de gemeente Roermond wordt ter zake van het door het college ingestelde beroep in cassatie een griffierecht geheven van € 428.