Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2005:AT8184

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
24-06-2005
Datum publicatie
24-06-2005
Zaaknummer
40782
Rechtsgebieden
Belastingrecht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

Nr. 40.782 24 juni 2005 Za gewezen op het beroep in cassatie van X te Z tegen de uitspraak van het Gerechtshof te 's-Gravenhage van 13 april 2004, nr. BK-03/01100, op het verzet van belanghebbende tegen na te melden uitspraak van het Hof betreffende na te melden aanslag in de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en na te melden boetebeschikking...

Wetsverwijzingen
Algemene wet bestuursrecht 8:55
Algemene wet bestuursrecht 7:2
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
BNB 2005/307
Belastingadvies 2005/16.1
FutD 2005-1232
NTFR 2005/886 met annotatie van Mr. R.A.V. Boxem
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Nr. 40.782

24 juni 2005

Za

gewezen op het beroep in cassatie van X te Z tegen de uitspraak van het Gerechtshof te 's-Gravenhage van 13 april 2004, nr. BK-03/01100, op het verzet van belanghebbende tegen na te melden uitspraak van het Hof betreffende na te melden aanslag in de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en na te melden boetebeschikking.

1. Aanslag, beschikking, bezwaar en geding voor het Hof

Aan belanghebbende is voor het jaar 2001 een aanslag in de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen opgelegd, alsmede een boete. De aanslag en de boetebeschikking zijn, na daartegen gemaakt bezwaar, bij uitspraak van de Inspecteur gehandhaafd.

Belanghebbende is tegen die uitspraak in beroep gekomen bij het Hof. Het Hof heeft bij uitspraak van 12 september 2003 wegens overschrijding van de beroepstermijn het beroep niet-ontvankelijk verklaard. Belanghebbende heeft daartegen verzet gedaan. Het Hof heeft bij zijn in cassatie bestreden uitspraak het verzet ongegrond verklaard. De uitspraak van het Hof is aan dit arrest gehecht.

2. Geding in cassatie

Belanghebbende heeft tegen de uitspraak van het Hof op het verzet beroep in cassatie ingesteld. Het beroepschrift in cassatie is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

De Staatssecretaris van Financiën heeft een verweerschrift ingediend.

Belanghebbende heeft een conclusie van repliek ingediend.

3. Beoordeling van de klachten

Belanghebbendes klachten strekken onder meer ten betoge dat het Hof niet tot ongegrondverklaring van het door hem gedane verzet had mogen overgaan alvorens hem in de gelegenheid te stellen te worden gehoord. De klachten slagen in zoverre. Indien aan een belanghebbende een bestuurlijke boete is opgelegd, zoals hier het geval is, gaat het gerechtshof niet tot het doen van een uitspraak tot ongegrondverklaring van het verzet over dan na de belanghebbende in de gelegenheid te hebben gesteld te worden gehoord (vgl. HR 2 december 1992, nr. 28630, BNB 1993/64). De uitspraak van het Hof kan niet in stand blijven. Verwijzing moet volgen, waarbij het verwijzingshof belanghebbende in de gelegenheid zal dienen te stellen op het verzet te worden gehoord, en dit hof - ingeval het verzet gegrond wordt bevonden - de zaak alsnog in behandeling zal dienen te nemen. De klachten behoeven verder geen behandeling.

4. Proceskosten

De Hoge Raad acht geen termen aanwezig voor een veroordeling in de proceskosten.

5. Beslissing

De Hoge Raad:

verklaart het beroep gegrond,

vernietigt de uitspraak van het Hof,

verwijst het geding naar het Gerechtshof te Amsterdam ter verdere behandeling en beslissing van de zaak met inachtneming van dit arrest, en

gelast dat de Staat aan belanghebbende vergoedt het door deze ter zake van de behandeling van het beroep in cassatie verschuldigd geworden griffierecht ten bedrage van € 102.

Dit arrest is gewezen door de raadsheer L. Monné als voorzitter, en de raadsheren P.J. van Amersfoort en C.J.J. van Maanen, in tegenwoordigheid van de waarnemend griffier A.I. Boussak-Leeksma, en in het openbaar uitgesproken op 24 juni 2005.