Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2005:AR6187

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
04-02-2005
Datum publicatie
04-02-2005
Zaaknummer
C04/007HR
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2005:AR6187
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

4 februari 2005 Eerste Kamer Nr. C04/007HR RM/JMH Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: de vennootschap naar Frans recht ISOCAB FRANCE S.A., gevestigd te Duinkerken, Frankrijk, EISERES tot cassatie, advocaat: mr. R.F. Thunnissen, t e g e n INDUS PROJEKTBOUW B.V., gevestigd te Heesbeen, gemeente Heusden, VERWEERSTER in cassatie, advocaat: mr. M.H. van der Woude. 1. Het geding in feitelijke instanties...

Wetsverwijzingen
Wet op de rechterlijke organisatie 81
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
JOL 2005, 75
JWB 2005/48
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

4 februari 2005

Eerste Kamer

Nr. C04/007HR

RM/JMH

Hoge Raad der Nederlanden

Arrest

in de zaak van:

de vennootschap naar Frans recht ISOCAB FRANCE S.A.,

gevestigd te Duinkerken, Frankrijk,

EISERES tot cassatie,

advocaat: mr. R.F. Thunnissen,

t e g e n

INDUS PROJEKTBOUW B.V.,

gevestigd te Heesbeen, gemeente Heusden,

VERWEERSTER in cassatie,

advocaat: mr. M.H. van der Woude.

1. Het geding in feitelijke instanties

Champignonkultuur [A] B.V. - verder te noemen: [A] - heeft bij exploot van 11 december 1996 verweerster in cassatie - verder te noemen: Indus - en N.V. Isocab S.A. te België - verder te noemen: Isocab België - gedagvaard voor de rechtbank te 's-Hertogenbosch en gevorderd Indus en Isocab België hoofdelijk te veroordelen aan haar te voldoen een schadevergoeding, nader op te maken bij staat en te vereffenen volgens de wet, te vermeerderen met de wettelijke rente.

Bij exploot van 2 februari 1999 heeft Indus, nadat de rechtbank te 's-Hertogenbosch bij vonnis van 8 januari 1999 haar verzoek hiertoe had toegewezen, eiseres tot cassatie - verder te noemen: Isocab France - in vrijwaring gedagvaard voor de rechtbank en gevorderd Isocab France in vrijwaring gelijktijdig te veroordelen aan Indus te betalen al datgene, waartoe zij mocht worden veroordeeld in de hiervoor genoemde procedure in de hoofdzaak, althans Isocab France te veroordelen aan Indus te voldoen een schadevergoeding nader op te maken bij staat en te vereffenen volgens de wet.

Isocab France heeft bij conclusie van antwoord primair geconcludeerd tot onbevoegdverklaring van de rechtbank en subsidiair tot behandeling van de zaak volgens Frans recht.

Na een tussenvonnis van 17 november 2000 en getuigenverhoor heeft de rechtbank bij eindvonnis van 1 mei 2002 - voor zover in cassatie van belang - in de hoofdzaak, Indus veroordeeld aan [A] te voldoen een schadevergoeding nader op te maken bij staat en te vereffenen volgens de wet, en heeft zij in de vrijwaringszaak Isocab France veroordeeld aan Indus te voldoen een schadevergoeding nader op te maken bij staat, in zoverre Indus daartoe is veroordeeld jegens [A], te vermeerderen met de wettelijke rente en kosten.

Tegen zowel het tussenvonnis als het eindvonnis van de rechtbank heeft Isocab France hoger beroep ingesteld bij het gerechtshof te 's-Hertogenbosch.

Bij arrest van 16 september 2003 heeft het hof de vonnissen waarvan beroep bekrachtigd.

Het arrest van het hof is aan dit arrest gehecht.

2. Het geding in cassatie

Tegen het arrest van het hof heeft Isocab France beroep in cassatie ingesteld. De cassatiedagvaarding is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

Indus heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.

De zaak is voor partijen toegelicht door hun advocaten.

De conclusie van de Procureur-Generaal strekt tot verwerping van het beroep.

De advocaat van Isocab France heeft bij brief van 2 december 2004 op die conclusie gereageerd.

3. Beoordeling van het middel

De in het middel aangevoerde klachten kunnen niet tot cassatie leiden. Zulks behoeft, gezien artikel 81 RO, geen nadere motivering nu de klachten niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

4. Beslissing

De Hoge Raad:

verwerpt het beroep;

veroordeelt Isocab France in de kosten van het geding in cassatie, tot op deze uitspraak aan de zijde van Indus begroot op € 316,34 aan verschotten en € 2.200,-- voor salaris.

Dit arrest is gewezen door de vice-president J.B. Fleers als voorzitter en de raadsheren D.H. Beukenhorst, O. de Savornin Lohman, W.A.M. van Schendel en F.B. Bakels, en in het openbaar uitgesproken door de vice-president P. Neleman op 4 februari 2005.