Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2004:AN7320

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
09-01-2004
Datum publicatie
09-01-2004
Zaaknummer
C02/192HR
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2004:AN7320
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

9 januari 2004 Eerste Kamer Nr. C02/192HR JMH Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: de vennootschap naar Engels recht AMERICAN EXPRESS SERVICES EUROPE LIMITED, gevestigd te London, Engeland, EISERES tot cassatie, advocaat: mr. R.T.R.F. Carli, t e g e n 1. de vennootschap onder firma JASMINE GARDEN V.O.F., 2. [verweerder 1], 3. [verweerder 3], en 4. [verweerder 4], allen gevestigd, resp. wonende te [plaats], VERWEERDERS in cassatie, niet verschenen. 1. Het geding in feitelijke instanties...

Wetsverwijzingen
Wet op de rechterlijke organisatie 81
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
JOL 2004, 7
JWB 2004/1
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

9 januari 2004

Eerste Kamer

Nr. C02/192HR

JMH

Hoge Raad der Nederlanden

Arrest

in de zaak van:

de vennootschap naar Engels recht AMERICAN EXPRESS SERVICES EUROPE LIMITED,

gevestigd te London, Engeland,

EISERES tot cassatie,

advocaat: mr. R.T.R.F. Carli,

t e g e n

1. de vennootschap onder firma JASMINE GARDEN V.O.F.,

2. [verweerder 2],

3. [verweerder 3], en

4. [verweerder 4],

allen gevestigd, resp. wonende te [plaats],

VERWEERDERS in cassatie,

niet verschenen.

1. Het geding in feitelijke instanties

Eiseres tot cassatie - verder te noemen: American Express - heeft bij exploot van 20 mei 1999 verweerders in cassatie - tezamen verder te noemen: Jasmine Garden - gedagvaard voor de rechtbank te Zutphen en gevorderd bij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad voor zover de wet toelaat, Jasmine Garden te veroordelen tegen behoorlijk bewijs van kwijting aan American Express te betalen een bedrag van ƒ 17.193,39, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf de dag der dagvaarding tot aan de dag der algehele voldoening, met veroordeling van Jasmine Garden in de kosten van het geding, die van het beslag daaronder begrepen.

Jasmine Garden heeft de vordering bestreden.

De rechtbank heeft bij tussenvonnis van 23 december 1999 een comparitie van partijen gelast, bij tussenvonnis van 27 januari 2000 de zaak naar de rol verwezen teneinde partijen in de gelegenheid te stellen zich uit te laten over het genoemde in rov. 5.5., en bij tussenvonnis van 13 april 2000 American Expresse tot bewijslevering toegelaten. Na enquête heeft de rechtbank bij eindvonnis van 23 november 2000 de vordering afgewezen.

Tegen het eindvonnis heeft American Express hoger beroep ingesteld bij het gerechtshof te Arnhem.

Bij tussenarrest van 31 juli 2001 heeft het hof de zaak naar de rol verwezen voor het vragen van een akte door American Express zoals vermeld in rov. 4.3 en bij eindarrest van 19 februari 2002 het vonnis van de rechtbank te Zutphen van 23 november 2000 bekrachtigd.

Beide arresten van het hof zijn aan dit arrest gehecht.

2. Het geding in cassatie

Tegen het eindarrest van het hof heeft American Express beroep in cassatie ingesteld. De cassatiedagvaarding is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

Tegen de niet verschenen Jasmine Garden en vennoten is verstek verleend.

American Express heeft de zaak doen toelichten door haar advocaat.

De conclusie van de Advocaat-Generaal D.W.F. Verkade strekt tot verwerping van het beroep.

3. Beoordeling van de middelen

De in de middelen aangevoerde klachten kunnen niet tot cassatie leiden. Zulks behoeft, gezien artikel 81 RO, geen nadere motivering nu de klachten niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

4. Beslissing

De Hoge Raad:

verwerpt het beroep;

veroordeelt American Express in de kosten van het geding in cassatie, tot op deze uitspraak aan de zijde van Jasmine Garden begroot op nihil.

Dit arrest is gewezen door de raadsheren J.B. Fleers, als voorzitter, P.C. Kop en E.J. Numann, en in het openbaar uitgesproken door de raadsheer F.B. Bakels op 9 januari 2004.