Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2003:AJ3246

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
24-10-2003
Datum publicatie
24-10-2003
Zaaknummer
R02/048HR
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2003:AJ3246
Rechtsgebieden
Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

24 oktober 2003 Eerste Kamer Rek.nr. R02/048HR JMH/AS Hoge Raad der Nederlanden Beschikking in de zaak van: [de vrouw], wonende te [woonplaats], VERZOEKSTER tot cassatie, advocaat: mr. J. van Duijvendijk-Brand, t e g e n [de man], wonende te [woonplaats], VERWEERDER in cassatie, advocaat: mr. E. Grabandt. 1. Het geding in feitelijke instanties...

Wetsverwijzingen
Wet op de rechterlijke organisatie 81
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
JOL 2003, 528
JWB 2003/394
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

24 oktober 2003

Eerste Kamer

Rek.nr. R02/048HR

JMH/AS

Hoge Raad der Nederlanden

Beschikking

in de zaak van:

[de vrouw], wonende te [woonplaats],

VERZOEKSTER tot cassatie,

advocaat: mr. J. van Duijvendijk-Brand,

t e g e n

[de man], wonende te [woonplaats],

VERWEERDER in cassatie,

advocaat: mr. E. Grabandt.

1. Het geding in feitelijke instanties

Met een in 1998 ter griffie van de rechtbank te Utrecht ingediend verzoekschrift heeft verweerder in cassatie - verder te noemen: de man - zich gewend tot die rechtbank en verzocht echtscheiding tussen hem en verzoekster tot cassatie - verder te noemen: de vrouw - uit te spreken, met bepaling dat het gezag over de drie kinderen van partijen zal worden uitgeoefend door de vrouw en met veroordeling van de vrouw om mee te werken aan scheiding en deling van de na het huwelijk aan hen opgekomen zaken.

De vrouw heeft - voorzover in cassatie nog van belang - zelfstandig verzocht bij beschikking, uitvoerbaar bij voorraad:

1. het bedrag waarmee de man in het levensonderhoud van de vrouw zal moeten bijdragen vast te stellen op ƒ 10.000,-- per maand, en

2. het bedrag waarmee de man ter bestrijding van de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen dient bij te dragen vast te stellen op ƒ 750,-- per kind per maand.

De man heeft het zelfstandig verzoek van de vrouw bestreden.

Bij beschikking van 6 december 2000 heeft de rechtbank de door de man aan vrouw voor haar levensonderhoud te betalen bijdrage vastgesteld op ƒ 9.583,-- per maand en de bijdrage voor de drie kinderen op ƒ 750,-- per kind per maand.

Tegen de beschikking van 6 december 2000 heeft de man hoger beroep ingesteld bij het gerechtshof te Amsterdam.

Bij beschikking van 4 april 2002 heeft het hof de beschikking waarvan beroep bekrachtigd voorzover daarbij de door de man te betalen bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van de drie kinderen is bepaald, die beschikking voor het overige vernietigd en de uitkering tot het levensonderhoud van de vrouw bepaald op € 2.270,-- per maand met ingang van de datum van inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand.

De beschikking van het hof is aan deze beschikking gehecht.

2. Het geding in cassatie

Tegen de beschikking van het hof heeft de vrouw beroep in cassatie ingesteld. Het cassatierekest is aan deze beschikking gehecht en maakt daarvan deel uit.

De man heeft verzocht het beroep te verwerpen.

De conclusie van de Advocaat-Generaal C.L. de Vries Lentsch-Kostense strekt tot verwerping van het beroep.

3. Beoordeling van het middel

De in het middel aangevoerde klachten kunnen niet tot cassatie leiden. Zulks behoeft, gezien artikel 81 RO, geen nadere motivering nu de klachten niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

4. Beslissing

De Hoge Raad verwerpt het beroep.

Deze beschikking is gegeven door de raadsheren J.B. Fleers, als voorzitter, A. Hammerstein en F.B. Bakels, en in het openbaar uitgesproken door de raadsheer F.B. Bakels op 24 oktober 2003.