Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2003:AF7904

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
11-07-2003
Datum publicatie
11-07-2003
Zaaknummer
R02/016HR
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2003:AF7904
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

11 juli 2003 Eerste Kamer Nr. R02/016HR MD Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: de vennootschap naar Nederlands-Antilliaans recht H.D. SECRET N.V., gevestigd op Curaçao, Nederlandse Antillen, EISERES tot cassatie,

advocaat: mr. J.W.H. van Wijk, t e g e n de vennootschap naar Nederlands-Antilliaans recht FATUM/DE NEDERLANDEN VAN 1845 SCHADEVERZEKERING N.V., gevestigd op Curaçao, Nederlandse Antillen, VERWEERSTER in cassatie, advocaat: mr. P. van Schilfgaarde. 1. Het geding in feitelijke instanties...

Wetsverwijzingen
Wet op de rechterlijke organisatie 81
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
JOL 2003, 375
JWB 2003/286
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

11 juli 2003

Eerste Kamer

Nr. R02/016HR

MD

Hoge Raad der Nederlanden

Arrest

in de zaak van:

de vennootschap naar Nederlands-Antilliaans recht H.D. SECRET N.V.,

gevestigd op Curaçao, Nederlandse Antillen,

EISERES tot cassatie,

advocaat: mr. J.W.H. van Wijk,

t e g e n

de vennootschap naar Nederlands-Antilliaans recht FATUM/DE NEDERLANDEN VAN 1845 SCHADEVERZEKERING N.V.,

gevestigd op Curaçao, Nederlandse Antillen,

VERWEERSTER in cassatie,

advocaat: mr. P. van Schilfgaarde.

1. Het geding in feitelijke instanties

Met een op 3 december 1998 ter griffie van het Gerecht in Eerste Aanleg van de Nederlandse Antillen, zittingsplaats Curaçao, hierna: het Gerecht, ingediend verzoekschrift heeft eiseres tot cassatie - verder te noemen: Secret - zich gewend tot dat Gerecht en - na wijziging van eis bij pleidooi - gevorderd verweerster in cassatie - verder te noemen: Fatum - te veroordelen om aan Secret te betalen een bedrag van ƒ 50.000,--, te vermeerderen met 20% aan kosten van buitengerechtelijke juridische bijstand ter verkrijging van betaling in der minne, althans 15% als gemeenlijk gehanteerd en volgens plaatselijk gebruik, alsmede met de wettelijke rente vanaf 9 september 1998 tot aan de dag der algehele voldoening, kosten rechtens.

Fatum heeft de vordering bestreden.

Het Gerecht heeft bij tussenvonnis van 9 augustus 1999 Secret bewijs opgedragen. Na enquête en contra-enquête heeft het Gerecht bij vonnis van 12 februari 2001 de vordering afgewezen en bij herstelvonnis van 5 maart 2001 het dictum omtrent de proceskosten verbeterd.

Tegen het eindvonnis van 12 februari 2001 heeft Secret hoger beroep ingesteld bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba, hierna: het Hof.

Bij vonnis van 6 november 2001 heeft het Hof het bestreden vonnis bevestigd en de vordering afgewezen.

Het vonnis van het Hof is aan dit arrest gehecht.

2. Het geding in cassatie

Tegen het vonnis van het Hof heeft Secret beroep in cassatie ingesteld. Het cassatierekest is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

Fatum heeft verzocht het beroep te verwerpen.

De zaak is voor partijen toegelicht door hun advocaten, alsmede voor Secret door mr. A.L. Kruijmer en voor Fatum door mr. F.M. Schlatmann, beiden advocaat bij de Hoge Raad.

De conclusie van de Advocaat-Generaal J. Spier strekt tot verwerping van het beroep.

3. Beoordeling van het middel

De in het middel aangevoerde klachten kunnen niet tot cassatie leiden. Zulks behoeft, gezien artikel 81 RO, geen nadere motivering nu de klachten niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

4. Beslissing

De Hoge Raad:

verwerpt het beroep;

veroordeelt Secret in de kosten van het geding in cassatie, tot op deze uitspraak aan de zijde van Fatum begroot op € 661,34 aan verschotten en € 1.365,-- voor salaris.

Dit arrest is gewezen door de raadsheren J.B. Fleers, als voorzitter, P.C. Kop en F.B. Bakels, en in het openbaar uitgesproken door de raadsheer A. Hammerstein op 11 juli 2003.