Feedback

Gevonden zoektermen

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:HR:2003:AF7540

Instantie
Hoge Raad
Datum uitspraak
11-07-2003
Datum publicatie
11-07-2003
Zaaknummer
R02/011HR
Formele relaties
Conclusie: ECLI:NL:PHR:2003:AF7540
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Cassatie
Inhoudsindicatie

11 juli 2003 Eerste Kamer Nr. R02/011HR JMH Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: de vennootschap naar Nederlands Antilliaans recht ORCO BANK N.V., gevestigd op Curaçao, Nederlandse Antillen, EISERES tot cassatie,

advocaat: mr. R.S. Meijer, t e g e n [Verweerster], gevestigd op [vestigingsplaats], VERWEERSTER in cassatie, advocaat: mr. J.W.H. van Wijk. 1. Het geding in feitelijke instanties...

Wetsverwijzingen
Wet op de rechterlijke organisatie 81
Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
JOL 2003, 374
JWB 2003/284
JBPR 2003/71 met annotatie van mr. E. Gras
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

11 juli 2003

Eerste Kamer

Nr. R02/011HR

JMH

Hoge Raad der Nederlanden

Arrest

in de zaak van:

de vennootschap naar Nederlands Antilliaans recht ORCO BANK N.V.,

gevestigd op Curaçao, Nederlandse Antillen,

EISERES tot cassatie,

advocaat: mr. R.S. Meijer,

t e g e n

[Verweerster],

gevestigd op [vestigingsplaats],

VERWEERSTER in cassatie,

advocaat: mr. J.W.H. van Wijk.

1. Het geding in feitelijke instanties

Met een op 29 november 2000 ter griffie van het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba, hierna: het Gerecht, ingekomen verzoekschrift heeft verweerster tot cassatie - verder te noemen: [verweerster] - zich in kort geding gewend tot dat Gerecht en gevorderd bij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad, eiseres tot cassatie - verder te noemen: Orco Bank - te veroordelen om aan [verweerster] (bij wege van voorschot) te betalen een bedrag van Afl. 16.133.000,-- tegen overdracht van al haar aandelen (49%) van Aruba Bank aan Orco Bank en ten gunste van [verweerster] bij de overdracht een pandrecht te vestigen ter zekerheid van betaling van de door Orco Bank aan [verweerster] te betalen meerprijs voor die aandelen, onder verbeurte van een dwangsom van Afl. 15.000.000,-- bij niet nakoming van dit bevel tot vestiging van pandrecht.

Orco Bank heeft de vordering bestreden.

Het Gerecht heeft bij vonnis van 11 januari 2001 de vordering afgewezen.

Tegen dit vonnis heeft [verweerster] hoger beroep ingesteld bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba, hierna: het Hof.

Bij vonnis van 18 december 2001 heeft het Hof het bestreden vonnis van het Gerecht vernietigd en, opnieuw rechtdoende, Orco Bank veroordeeld tot betaling (bij wijze van voorschot) aan [verweerster] van Afl. 16.133.000,-- tegen onbezwaarde overdracht door [verweerster] van al haar aandelen Aruba Bank N.V. (49%) aan Orco Bank, binnen 30 dagen na betekening van dit vonnis, en dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaard.

Het vonnis van het Hof is aan dit arrest gehecht.

2. Het geding in cassatie

Tegen het vonnis van het Hof heeft Orco Bank beroep in cassatie ingesteld. Het cassatierekest is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.

[Verweerster] heeft verzocht het beroep te verwerpen.

De zaak is voor partijen toegelicht door hun advocaten en voor [verweerster] mede door mr. M.W. Scheltema, advocaat bij de Hoge Raad.

De conclusie van de Advocaat-Generaal J.L.R.A. Huydecoper strekt tot verwerping van het beroep.

3. Beoordeling van het middel

De in het middel aangevoerde klachten kunnen niet tot cassatie leiden. Zulks behoeft, gezien artikel 81 RO, geen nadere motivering nu de klachten niet nopen tot beantwoording van rechtsvragen in het belang van de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling.

4. Beslissing

De Hoge Raad:

verwerpt het beroep;

veroordeelt Orco Bank in de kosten van het geding in cassatie, tot op deze uitspraak aan de zijde van [verweerster] begroot op € 4.607,34 aan verschotten en € 1.365,-- voor salaris.

Dit arrest is gewezen door de vice-president R. Herrmann als voorzitter en de raadsheren D.H. Beukenhorst en O. de Savornin Lohman, en in het openbaar uitgesproken door de raadsheer A. Hammerstein op 11 juli 2003.