Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHSHE:2020:1898

Instantie
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Datum uitspraak
18-06-2020
Datum publicatie
23-06-2020
Zaaknummer
000428-20
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Raadkamer
Beschikking
Inhoudsindicatie

Het hoger beroep is ingesteld tegen de gevangenhouding van verdachte. Het dossier bevat voldoende ernstige bezwaren jegens verdachte ter zake hetgeen hem wordt verweten. Hetgeen verdachte wordt verweten betreft een strafbaar feit waar naar de wettelijke omschrijving 12 jaar of meer gevangenisstraf op staat en waardoor de rechtsorde ernstig is geschokt. Het hof stemt ook in met het gevaar voor herhaling. Het hoger beroep wordt afgewezen.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH

Afdeling strafrecht

Raadkamerappelnummer: [nummer]

Parketnummer 1e aanleg: [nummer]

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft gezien de akte van de griffier van de rechtbank [locatie] van [datum] , waarbij namens:

[naam verdachte]

geboren [datum] te [plaats]

wonende te [adres]

thans verblijvende in de [detentieplaats]

hoger beroep is ingesteld tegen de beschikking van de rechtbank [locatie] van [datum] , bij welke beschikking de gevangenhouding van [naam verdachte] werd bevolen.

Het hof heeft gezien de beschikking waarvan beroep.

Het hof heeft gehoord de advocaat-generaal en verdachte, bijgestaan door zijn raadsman

mr. P.W. Szymkowiak.

Het hof heeft kennis genomen van het dossier.

Uit het dossier blijkt dat verdachte wordt verweten poging doodslag, subsidiair poging tot zware mishandeling, meer subsidiair verkeersongeluk met letsel of dood door schuld.

Naar het oordeel van het hof bevat het dossier voldoende ernstige bezwaren jegens verdachte ter zake hetgeen hem wordt verweten. Het hof verwijst daartoe onder meer naar de verklaring van verdachte, de verklaring van [het slachtoffer (1)] , naar het proces verbaal van bevindingen met betrekking tot de schade aan het voertuig waarmee verdachte reed, naar de verklaringen van getuigen die de aanrijding hebben zien gebeuren en naar het medisch dossier van [het slachtoffer (2)] .

Hetgeen verdachte wordt verweten betreft een strafbaar feit waar naar de wettelijke omschrijving 12 jaar of meer gevangenisstraf op staat en waardoor de rechtsorde ernstig is geschokt. Het zou voor de samenleving immers niet te begrijpen zijn en het zou door die samenleving ook niet geaccepteerd worden wanneer degene die zeer waarschijnlijk met hoge snelheid op één of meer personen inrijdt en daarbij een persoon aanrijdt waardoor die ernstig gewond raakt, niet onverwijld in voorarrest zou worden genomen en voorlopig gehouden. Dat zou tot maatschappelijke onrust kunnen leiden.

Het hof stemt ook in met het gevaar voor herhaling. Verdachte zou, omdat iemand die hem maande snelheid te minderen naar zijn auto zou hebben gespuugd, zijn omgedraaid om verhaal te halen. Daarbij zou hij op de verkeerde weghelft met hoge snelheid hebben gereden en vervolgens één van de zich aldaar bevindende personen hebben aangereden. Dat getuigt van een mentaliteit waarbij weinig of geen plaats is voor respect voor andermans lichamelijke integriteit. Verdachte is eerder met politie en justitie in aanraking gekomen, voor overtredingen [andere strafbare feiten] [Verdachte is hiervoor ook in het buitenland veroordeeld] Ook daaruit blijkt dat verdachte hardnekkig niet veel op heeft met de gezondheid van derden. Dat doet ernstig vrezen voor herhaling.

Het hof wijst af het beroep.

BESCHIKKENDE IN HOGER BEROEP:

Wijst af het hoger beroep.

Bevestigt de beschikking waarvan beroep.

Aldus gedaan op [datum]

door mr. R.A.T.M. Dekkers, voorzitter, mr. G.P.M.F. Mols en mr. E.G.M. Smit, raadsheren, in tegenwoordigheid van mw. B. Yazi-Kocyilmaz, griffier.

De advocaat-generaal bij dit Gerechtshof brengt vorenstaande beschikking ter kennis van verdachte.

's-Hertogenbosch, [datum]

Gezien d.d.

De directeur van [detentieplaats]