Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHSHE:2011:BT1926

Instantie
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Datum uitspraak
16-09-2011
Datum publicatie
19-09-2011
Zaaknummer
20-001189-10
Formele relaties
Eerste aanleg: ECLI:NL:RBSHE:2010:BL6679, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan
Rechtsgebieden
Strafrecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Veroordeling verdachte wegens het plegen van ontucht met een minderjarige, bezit van kinderporno en verkrachting van een persoon die in staat van lichamelijke onmacht verkeert. De benadeelde partij kan niet in haar vordering worden ontvangen nu de benadeelde partij zich heeft gevoegd nadat de officier van justitie requisitoir had gevoerd terwijl op grond van artikel 51b, tweede lid van het Wetboek van Strafvordering de voeging van de benadeelde partij geschiedt door opgave bij de rechter uiterlijk voordat de officier van justitie in de gelegenheid is gesteld het requisitoir te voeren. Uit de bewoordingen van de wetgever valt naar het oordeel van het hof niets anders af te leiden dan dat de vordering van de benadeelde partij aan de orde moet zijn geweest voordat de officier van justitie het woord voert. Ook uit de wetsgeschiedenis valt geen andersluidend standpunt af te leiden. Dat het onderzoek nadat het requisitoir was gevoerd nog is geschorst en hervat waarna opnieuw of aanvullend is gerequireerd doet hieraan niet af. Na de hervatting van het geschorste onderzoek is hoogstens sprake geweest van een extra termijn waarin door de officier van justitie (aanvullend) het woord gevoerd kon worden.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
NJFS 2011/282
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

Sector strafrecht

Parketnummer : 20-001189-10

Uitspraak : 16 september 2011

TEGENSPRAAK

Arrest van de meervoudige kamer voor strafzaken van het gerechtshof

's-Hertogenbosch

gewezen op het hoger beroep, ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank 's-Hertogenbosch van 11 maart 2010 in de in eerste aanleg gevoegde strafzaken, parketnummers 01-825374-08 en 01-851697-08, tegen

[verdachte],

geboren te [geboorteplaats] op [1966],

wonende te [woonplaats], [adres].

Hoger beroep

De verdachte heeft tegen voormeld vonnis hoger beroep ingesteld.

Onderzoek van de zaak

Dit arrest is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting in hoger beroep, alsmede het onderzoek op de terechtzitting in eerste aanleg.

Het hof heeft kennisgenomen van de vordering van de advocaat-generaal en van hetgeen door en namens de verdachte naar voren is gebracht.

De advocaat-generaal heeft gevorderd dat het hof het beroepen vonnis zal vernietigen en te dien aanzien opnieuw rechtdoende de verdachte zal veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met aftrek van het voorarrest, met een proeftijd van 2 jaar en met als bijzondere voorwaarde reclasseringstoezicht, ook als dat inhoudt een COVA-training, en met toewijzing van de vordering van de benadeelde partij [benadeelde], met oplegging van de schadevergoedingsmaatregel.

Vonnis waarvan beroep

Het hof kan zich op onderdelen niet met het beroepen vonnis verenigen. Om redenen van efficiëntie zal het hof evenwel het gehele vonnis vernietigen.

Tenlastelegging

Aan verdachte is ten laste gelegd dat:

Parketnummer 01-825374-08:

1.

hij in de periode van 06 juni 2008 tot en met 08 juni 2008 te Nuenen ontucht heeft gepleegd met een aan zijn zorg toevertrouwde minderjarige, [slachtoffer 2], geboren op [1991], bestaande die ontucht hierin dat hij [slachtoffer 2] aan haar borsten en/of benen en/of buik en/of schaamstreek heeft betast en/of dat hij die [slachtoffer 2]zijn, verdachtes, penis heeft getoond;

Subsidiair, althans indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden:

hij op of omstreeks 08 juni 2008 te Nuenen een of meermalen door giften of beloften van geld of goed of misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht of door misleiding, te weten door het aanzienlijke leeftijdsverschil, een persoon, [slachtoffer 2], geboren op [1991] waarvan verdachte wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat deze de leeftijd van achttien jaren nog niet had bereikt, opzettelijk heeft bewogen ontuchtige handelingen, te weten het betasten van de borsten en/of benen en/of buik en/of schaamstreek van die [slachtoffer 2] en/of het tonen van zijn, verdachtes penis, te plegen of zodanige handelingen van verdachte te dulden;

2.

hij op of omstreeks 08 juni 2008 te Nuenen, in elk geval in Nederland, één of meermalen een afbeelding en/of een gegevensdrager, bevattende één of meer afbeeldingen van seksuele gedragingen, te weten:

Afbeelding [naam].jpg

Op deze afbeelding is het bedekte bovenlijf te zien van een blank prepuberaal meisje met een geschatte leeftijd tussen de 7 en 10 jaar. Het meisje staat/zit met haar lichaam gedraaid naar het voorlijf van een naakte blanke man. Het hoofd van het meisje is ter hoogte van het stijve geslachtsdeel van de man. Het meisje houdt met haar rechter hand het stijve geslachtsdeel van de man vast en kust de eikel van de stijve penis met haar mond.

en/of Afbeelding [naam].jpg

Op deze afbeelding is een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 14 jaar. Het meisje staat en draagt uitsluitend een boxershort. Het meisje is frontaal van de voorzijde gefotografeerd waarbij haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en/of Afbeelding [naam].jpg

Op deze afbeelding is het naakte bovenlijf van een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 13 jaar. Het meisje staat met de voorzijde van haar bovenlijf in de richting van de camera gekeerd. Onder de borsten van het meisje zijn twee blanke handen zichtbaar die de borsten van het meisje omhoog duwen. Het is niet duidelijk of de handen van het meisje zelf zijn of van een ander persoon.

en/of Afbeelding [naam].jpg

Op deze afbeelding is een geheel naakt puberaal meisje met een geschatte leeftijd tussen de 12 en 14 jaar zichtbaar. Het meisje ligt op haar rug op een bank. Tussen de benen is het naakte lichaam, van vermoedelijk, een manspersoon zichtbaar. Deze persoon steunt met een been op de bank en een been op de grond en staat met zijn bovenlijf in de richting van het bovenlijf van het meisje gekeerd. De man is half op de rug en half op zijn rechter zijkant in beeld gebracht. Het meisje is dusdanig in beeld gebracht dat haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en/of Afbeelding [naam].jpg

Op de foto is een prepuberaal licht getint meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 9 en 11 jaar. Het meisje draagt uitsluitend een klein slipje, wat ze met haar beide handen een stukje naar beneden trekt. Het meisje is van de voorzijde gefilmd waardoor haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en/of Film [naam].flv

Het betreft een filmpje met een lengte van ongeveer 4 minuten. Op het filmpje is een blank meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. In het filmpje is te zien dat het meisje zich zelf vaginaal met haar hand bevredigt. Hierbij is haar vagina duidelijk in beeld gebracht. Daarna is te zien dat het meisje een man oraal bevredigt, hierbij is het geslachtsdeel van de man centraal in beeld gebracht en vervolgens de billen van het meisje terwijl ze op handen en knieën de man oraal bevredigt, hierbij is het beeld gecentreerd op de bedekte vagina van het meisje.

en/of Film [naam].flv

Het betreft een filmpje met een lengte van ongeveer 26 minuten. Op het filmpje zijn twee blanke meisjes, een tweeling zichtbaar, met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. De beide meisjes bevredigen oraal een naakte man terwijl hij op zijn rug op bed ligt, hierbij zijn de geslachtsdelen van de man duidelijk in beeld gebracht. De beide meisjes en man zijn vervolgens geheel naakt en staand zichtbaar, hierbij masturberen de beide meisjes de man hierbij zijn de meisjes van voren gefilmd waardoor hun borsten duidelijk zichtbaar zijn. In de volgende setting penetreert de man met zijn penis vaginaal een meisje en penetreert met zijn vingers vaginaal tegelijkertijd het andere meisje. De meisjes liggen hierbij op hun rug op een bank en de man staat voor de bank op de grond. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de meisjes duidelijk in beeld gebracht. Hierna doet de man dezelfde handelingen maar wisselt daarbij van meisje. In het vervolg van het filmpje heeft de man wisselend met het ene meisje en met het andere meisje vaginale seks waarbij hij de meisjes met zijn penis penetreert.

en/of film 3: [naam]

Het betreft hier een film met een lengte van ongeveer 22 minuten. Op het filmpje is een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 14 jaar. In de film wordt het meisje door een man gedeeltelijk ontkleed waarbij de man haar borsten streelt. De borsten worden door de camera duidelijk in beeld gebracht. Ook wordt de onderbroek van het meisje opzij geschoven waarbij opnames worden gemaakt van haar billen en de open gespreide vagina van het meisje. Vervolgens bevredigt het meisje de man oraal. Daarna zijn beiden geheel naakt en liggend gefilmd. Waarbij te zien is dat het meisje de man oraal bevredigt en de man het meisje met zijn vingers vaginaal penetreert. Hierbij is het geslachtsdeel van het meisje duidelijk in beeld gebracht. Vervolgens wordt het meisje vaginaal door de penis van de man, in diverse houdingen gepenetreerd. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de man en het meisje duidelijk in beeld gebracht.

en/of film 4:[naam]

Het betreft hier een film met een lengte van ongeveer 14 minuten. In de film is een blank puberaal meisje in beeld gebracht met een geschatte leeftijd tussen de 12 en 14 jaar. In de film is te zien dat het meisje zich zelf ontkleed waarbij haar borsten en vagina duidelijk in beeld worden gebracht. Daarna is te zien dat het meisje een man oraal bevredigt waarbij de penis van de man zover in haar mond wordt gebracht dat ze het benauwd krijgt en ligt te kokhalzen. Hierna wordt het meisje door de man anaal met zijn penis gepenetreerd. Dit gebeurt vanuit verschillende posities waarbij de vagina van het meisje duidelijk en gespreid in beeld wordt gebracht.

en/of Film 5: [naam]

Het betreft een film met een lengte van ongeveer 5 minuten. In de film is een blank meisje in beeld gebracht met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. Het meisje wordt vaginaal gepenetreerd door de penis van een man. Hierbij zijn de vagina en de penis van de man centraal in beeld gebracht,

bij welke vorenbedoelde afbeelding(en) (telkens) een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken,

(telkens) heeft verspreid en/of vervaardigd en/of ingevoerd en/of uitgevoerd en/of in bezit heeft gehad.

3.

hij op een of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 01 januari 2008 tot en met 01 mei 2008 te Nuenen, gemeente Nuenen Ca, (telkens) door geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en) en/of bedreiging met geweld of (een) andere feitelijkhe(i)d(en)

[slachtoffer 1] heeft gedwongen tot het ondergaan van (een) handeling(en) die (telkens) bestond(en) uit of mede bestond(en) uit het seksueel binnendringen van het lichaam van die [slachtoffer 1], hebbende verdachte (telkens) zijn penis in de vagina en/of anus van die [slachtoffer 1] geduwd/gebracht, en bestaande dat geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) en/of die bedreiging met geweld of die andere feitelijkhe(i)d(en) (telkens) hierin dat verdachte

- het onderlichaam van die [slachtoffer 1], die in bed lag, heeft ontbloot en/of (vervolgens) die [slachtoffer 1] op haar zij heeft gedraaid en/of gelegd en/of (vervolgens) zijn, verdachtes, penis in de vagina van die [slachtoffer 1] heeft geduwd/gebracht, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 1] tengevolge van een terminale ziekte en/of door haar ondergane chemokuren en/of medicijngebruik en/of haar algehele gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten en/of

- (terwijl hij, verdachte, doende was die [slachtoffer 1] te helpen met het douchen) zijn, verdachtes, penis in de anus van die [slachtoffer 1] geduwd/gebracht, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 1] tengevolge van een terminale ziekte en/of door haar ondergane chemokuren en/of medicijngebruik en/of haar algehele gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten

en/of (aldus) (telkens) voor die [slachtoffer 1] een bedreigende situatie heeft doen ontstaan;

Subsidiair, althans indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden:

hij op een of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 01 januari 2008 tot en met

01 mei 2008 te Nuenen, gemeente Nuenen Ca,, (telkens) met [slachtoffer 1], van wie hij, verdachte, (telkens) wist dat die [slachtoffer 1] in staat van bewusteloosheid, verminderd bewustzijn of lichamelijke onmacht verkeerde, dan wel aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van haar geestvermogens leed, dat die [slachtoffer 1] (telkens) niet of onvolkomen in staat was haar wil daaromtrent te bepalen of kenbaar te maken of daartegen weerstand te bieden, een of meer handeling(en) heeft gepleegd, die (telkens) bestond(en) uit of mede bestond(en) uit het seksueel binnendringen van het lichaam van die [slachtoffer 1], hebbende verdachte (telkens)

- het onderlichaam van die [slachtoffer 1], die in bed lag, ontbloot en/of (vervolgens) die [slachtoffer 1] op haar zij gedraaid/gelegd en/of (vervolgens) zijn, verdachtes, penis in de vagina van die [slachtoffer 1] geduwd/gebracht, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 1] tengevolge van een terminale ziekte en/of door haar ondergane chemokuren en/of medicijngebruik en/of haar algehele en/of gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten en/of

- (terwijl hij, verdachte, doende was die [slachtoffer 1] te helpen met het douchen) zijn, penis in de anus van die [slachtoffer 1] geduwd/gebracht, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 1] tengevolge van een terminale ziekte en/of door haar ondergane chemokuren en/of medicijngebruik en/of haar algehele en/of gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten.

Parketnummer 01-851697-08 (gevoegd):

hij op of omstreeks 18 juni 2008 te 's-Hertogenbosch met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen een fles eau de toilette, in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan [benadeelde 2], in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte.

Voor zover in de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten of omissies voorkomen, zijn deze

verbeterd. De verdachte is daardoor niet geschaad in de verdediging.

Vrijspraak

A1

Het hof heeft uit het onderzoek ter terechtzitting niet door de inhoud van wettige bewijsmiddelen de overtuiging bekomen dat verdachte het in de zaak met parketnummer 01-825374-08 onder 3 primair ten laste gelegde heeft begaan, zodat verdachte daarvan behoort te worden vrijgesproken.

A2

Het hof overweegt hiertoe dat op grond van het dossier weliswaar kan worden vastgesteld dat verdachte in de ten laste gelegde periode meerdere keren geslachtsgemeenschap heeft gehad met het slachtoffer, doch onvoldoende kan worden vastgesteld dat verdachte door middel van geweld, een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid het slachtoffer heeft gedwongen tot het ondergaan van deze geslachtsgemeenschap, zodat niet tot bewezenverklaring van het onder 3 primair ten laste gelegde kan worden gekomen.

A3

Het hof zal verdachte tevens vrijspreken van hetgeen onder 3 subsidiair onder het tweede gedachtestreepje ten laste is gelegd, nu het bewijs van de handelingen die door verdachte zouden zijn gepleegd onder de douche, zoals in dit onderdeel ten laste gelegd, onvoldoende steun vinden in de overige bewijsmiddelen in het dossier.

Bewezenverklaring

Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte het in de zaak met parketnummer 01-825374-08 onder 1 primair, onder 2 en onder 3 subsidiair en in de zaak met parketnummer 01-851697-08 onder 1 ten laste gelegde heeft begaan, met dien verstande, dat:

Parketnummer 01-825374-08:

1.

hij in de periode van 06 juni 2008 tot 08 juni 2008 te Nuenen ontucht heeft gepleegd met een aan zijn zorg toevertrouwde minderjarige, [slachtoffer 2], geboren op [1991], bestaande die ontucht hierin dat hij [slachtoffer 2] aan haar borsten en benen en buik heeft betast en dat hij die [slachtoffer 2] zijn, verdachtes, penis heeft getoond;

2.

hij op 08 juni 2008 te Nuenen, een gegevensdrager, bevattende afbeeldingen van seksuele gedragingen, te weten:

Afbeelding [naam].jpg

Op deze afbeelding is het bedekte bovenlijf te zien van een blank prepuberaal meisje met een geschatte leeftijd tussen de 7 en 10 jaar. Het meisje staat/zit met haar lichaam gedraaid naar het voorlijf van een naakte blanke man. Het hoofd van het meisje is ter hoogte van het stijve geslachtsdeel van de man. Het meisje houdt met haar rechter hand het stijve geslachtsdeel van de man vast en kust de eikel van de stijve penis met haar mond.

en Afbeelding [naam].jpg

Op deze afbeelding is een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 14 jaar. Het meisje staat en draagt uitsluitend een boxershort. Het meisje is frontaal van de voorzijde gefotografeerd waarbij haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en Afbeelding [naam].jpg

Op deze afbeelding is het naakte bovenlijf van een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 13 jaar. Het meisje staat met de voorzijde van haar bovenlijf in de richting van de camera gekeerd. Onder de borsten van het meisje zijn twee blanke handen zichtbaar die de borsten van het meisje omhoog duwen. Het is niet duidelijk of de handen van het meisje zelf zijn of van een ander persoon.

en Afbeelding [naam].jpg

Op deze afbeelding is een geheel naakt puberaal meisje met een geschatte leeftijd tussen de 12 en 14 jaar zichtbaar. Het meisje ligt op haar rug op een bank. Tussen de benen is het naakte lichaam, van vermoedelijk, een manspersoon zichtbaar. Deze persoon steunt met een been op de bank en een been op de grond en staat met zijn bovenlijf in de richting van het bovenlijf van het meisje gekeerd. De man is half op de rug en half op zijn rechter zijkant in beeld gebracht. Het meisje is dusdanig in beeld gebracht dat haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en Afbeelding [naam].jpg

Op de foto is een prepuberaal licht getint meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 9 en 11 jaar. Het meisje draagt uitsluitend een klein slipje, wat ze met haar beide handen een stukje naar beneden trekt. Het meisje is van de voorzijde gefilmd waardoor haar borsten duidelijk zichtbaar zijn.

en Film [naam].flv

Het betreft een filmpje met een lengte van ongeveer 4 minuten. Op het filmpje is een blank meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de

18 jaar. In het filmpje is te zien dat het meisje zich zelf vaginaal met haar hand bevredigt. Hierbij is haar vagina duidelijk in beeld gebracht. Daarna is te zien dat het meisje een man oraal bevredigt, hierbij is het geslachtsdeel van de man centraal in beeld gebracht en vervolgens de billen van het meisje terwijl ze op handen en knieën de man oraal bevredigt, hierbij is het beeld gecentreerd op de bedekte vagina van het meisje.

en Film [naam].flv

Het betreft een filmpje met een lengte van ongeveer 26 minuten. Op het filmpje zijn twee blanke meisjes, een tweeling zichtbaar, met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. De beide meisjes bevredigen oraal een naakte man terwijl hij op zijn rug op bed ligt, hierbij zijn de geslachtsdelen van de man duidelijk in beeld gebracht. De beide meisjes en man zijn vervolgens geheel naakt en staand zichtbaar, hierbij masturberen de beide meisjes de man hierbij zijn de meisjes van voren gefilmd waardoor hun borsten duidelijk zichtbaar zijn. In de volgende setting penetreert de man met zijn penis vaginaal een meisje en penetreert met zijn vingers vaginaal tegelijkertijd het andere meisje. De meisjes liggen hierbij op hun rug op een bank en de man staat voor de bank op de grond. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de meisjes duidelijk in beeld gebracht. Hierna doet de man dezelfde handelingen maar wisselt daarbij van meisje. In het vervolg van het filmpje heeft de man wisselend met het ene meisje en met het andere meisje vaginale seks waarbij hij de meisjes met zijn penis penetreert.

en film 3: [naam]

Het betreft hier een film met een lengte van ongeveer 22 minuten. Op het filmpje is een blank puberaal meisje zichtbaar met een geschatte leeftijd tussen de 11 en 14 jaar. In de film wordt het meisje door een man gedeeltelijk ontkleed waarbij de man haar borsten streelt. De borsten worden door de camera duidelijk in beeld gebracht. Ook wordt de onderbroek van het meisje opzij geschoven waarbij opnames worden gemaakt van haar billen en de open gespreide vagina van het meisje. Vervolgens bevredigt het meisje de man oraal. Daarna zijn beiden geheel naakt en liggend gefilmd. Waarbij te zien is dat het meisje de man oraal bevredigt en de man het meisje met zijn vingers vaginaal penetreert. Hierbij is het geslachtsdeel van het meisje duidelijk in beeld gebracht. Vervolgens wordt het meisje vaginaal door de penis van de man, in diverse houdingen gepenetreerd. Hierbij zijn de geslachtsdelen van de man en het meisje duidelijk in beeld gebracht.

en Film 4:[naam]

Het betreft hier een film met een lengte van ongeveer 14 minuten. In de film is een blank puberaal meisje in beeld gebracht met een geschatte leeftijd tussen de 12 en 14 jaar. In de film is te zien dat het meisje zich zelf ontkleed waarbij haar borsten en vagina duidelijk in beeld worden gebracht. Daarna is te zien dat het meisje een man oraal bevredigt waarbij de penis van de man zover in haar mond wordt gebracht dat ze het benauwd krijgt en ligt te kokhalzen. Hierna wordt het meisje door de man anaal met zijn penis gepenetreerd. Dit gebeurt vanuit verschillende posities waarbij de vagina van het meisje duidelijk en gespreid in beeld wordt gebracht.

en Film 5: [naam]

Het betreft een film met een lengte van ongeveer 5 minuten. In de film is een blank meisje in beeld gebracht met een geschatte leeftijd tussen de 14 en 17 jaar in ieder geval onder de 18 jaar. Het meisje wordt vaginaal gepenetreerd door de penis van een man. Hierbij zijn de vagina en de penis van de man centraal in beeld gebracht,

bij welke vorenbedoelde afbeeldingen telkens een persoon die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet had bereikt, was betrokken of schijnbaar was betrokken, in bezit heeft gehad.

3., subsidiair:

hij op tijdstippen in de periode van 01 januari 2008 tot en met 01 mei 2008 te Nuenen, telkens met [slachtoffer 1], van wie hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 1] in staat van lichamelijke onmacht verkeerde, handelingen heeft gepleegd, die mede bestonden uit het seksueel binnendringen van het lichaam van die [slachtoffer 1], hebbende verdachte het onderlichaam van die [slachtoffer 1], die in bed lag, ontbloot en vervolgens die [slachtoffer 1] op haar zij gedraaid en vervolgens zijn, verdachtes, penis in de vagina van die [slachtoffer 1] geduwd, zulks terwijl hij, verdachte, wist dat die [slachtoffer 1] ten gevolge van een terminale ziekte en door haar ondergane chemokuren en medicijngebruik en haar algehele gezondheidstoestand onmachtig was zich daartegen te verzetten.

Parketnummer 01-851697-08 (gevoegd):

hij op of omstreeks 18 juni 2008 te 's-Hertogenbosch met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening heeft weggenomen een fles eau de toilette, in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan [benadeelde 2], in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte.

Het hof acht niet bewezen hetgeen verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven is bewezen verklaard, zodat deze daarvan behoort te worden vrijgesproken.

Door het hof gebruikte bewijsmiddelen

Indien tegen dit verkort arrest beroep in cassatie wordt ingesteld, worden de door het hof gebruikte bewijsmiddelen die redengevend zijn voor de bewezenverklaring opgenomen in een aanvulling op het verkort arrest. Deze aanvulling wordt dan aan het verkort arrest gehecht.

Bijzondere overwegingen omtrent het bewijs

B1

De beslissing dat het bewezen verklaarde door de verdachte is begaan, berust op de feiten en omstandigheden als vervat in de hierboven bedoelde bewijsmiddelen, in onderlinge samenhang beschouwd.

B2

Elk bewijsmiddel wordt - ook in zijn onderdelen - slechts gebruikt tot bewijs van dat bewezen verklaarde feit, of die bewezen verklaarde feiten, waarop het, blijkens zijn inhoud, betrekking heeft.

B3

De raadsman heeft bepleit verdachte vrij te spreken van het onder 3, subsidiair ten laste gelegde nu het dossier onvoldoende bewijs bevat om tot bewezenverklaring te komen. Hij heeft hiertoe – kort samengevat – aangevoerd dat naast de verklaring van het slachtoffer onvoldoende steunbewijs voorhanden is in het dossier.

Daarnaast blijkt uit het dossier – aldus de raadsman – dat er verschillende momenten zijn geweest waarop het slachtoffer zich fysiek beter voelde en tot meer in staat was dan alleen in bed liggen. Men dient zich af te vragen of het slachtoffer zich op die momenten niet had kunnen verzetten. Daarbij speelt ook nog de vraag of, indien het slachtoffer zich al had willen verzetten, dit dan wel kenbaar was voor verdachte.

Het hof overweegt hieromtrent het volgende.

Het hof stelt op grond van het dossier alsmede het verhandelde ter terechtzitting in hoger beroep het volgende vast.

B4.1

Op 12 juni 2008 doet [slachtoffer 1] aangifte van verkrachting, gepleegd door verdachte. Zij verklaarde – zakelijk weergegeven – onder meer het volgende:

[(....)]

B4.2

Op 12 januari 2010 is [getuige 3] gehoord door de rechter-commissaris in ’s-Hertogenbosch. Zij was in de periode januari 2008 tot en met juli 2008 betrokken bij de (thuis)verzorging van [slachtoffer 1]. Zij verklaarde hierover onder meer – zakelijk weergegeven – het volgende.

[(....)]

B4.3

De getuige [getuige 1] verklaarde – zakelijk weergegeven – onder meer het volgende:

[(....)]

B4.4

De getuige [getuige 2] heeft onder meer – zakelijk weergegeven – het volgende verklaard:

[(....)]

B4.5

Verdachte verklaarde – zakelijk weergegeven – onder meer het volgende:

[(....)]

B5

Op grond van het onderzoek ter terechtzitting en in het bijzonder gelet op de verklaringen uit het dossier, zoals hiervoor onder B4 weergegeven, is het hof – anders dan de verdediging – van oordeel dat voor de verklaring van mevrouw [slachtoffer 1], zoals deels weergegeven onder B4.1, voldoende ondersteunend bewijs voorhanden is. In het bijzonder de verklaring van mevrouw [getuige 3] ondersteunt in sterke mate het verhaal van mevrouw [slachtoffer 1]. Het hof heeft geen enkele aanleiding te veronderstellen dat deze getuige niet de waarheid heeft verklaard over hetgeen mevrouw [slachtoffer 1] aan haar heeft verteld wanneer zij haar verzorgde. Het hof heeft evenmin aanleiding te veronderstellen dat mevrouw [slachtoffer 1] niet de waarheid heeft gesproken tegen [getuige 3].

Het vorenstaande wordt bovendien ondersteund door de verklaringen van de overige getuigen zoals weergegeven onder B4.3 tot en met B4.5 zodat het hof wettig en overtuigend bewezen acht dat verdachte in de periode januari 2008 tot juni 2008 in ieder geval twee maal geslachtsgemeenschap heeft gehad met [slachtoffer 1], terwijl [slachtoffer 1] lichamelijk onmachtig was zich daartegen te verzetten, zoals onder 3 subsidiair bewezen verklaard.

Dat het voor verdachte niet kenbaar zou zijn geweest dat [slachtoffer 1] geen gemeenschap wilde, acht het hof op geen enkele wijze aannemelijk geworden, in het bijzonder niet gelet op hetgeen [slachtoffer 1] hier zelf over heeft verklaard, welke verklaring eveneens wordt ondersteund door de verklaring van [getuige 3]. Of er al dan niet momenten of perioden zijn geweest waarin [slachtoffer 1] fysiek beter was en lichamelijk tot meer in staat dan alleen in bed liggen, doet evenmin af aan bewezenverklaring van het ten laste gelegde. Uit het vorenstaande blijkt immers dat de in de tenlastelegging bedoelde seksuele handelingen in ieder geval niet hebben plaatsgevonden op die momenten.

Het hof verwerpt het verweer in al zijn onderdelen.

Strafbaarheid van het bewezen verklaarde

Ten aanzien van parketnummer 01-825374-08:

C1

Het onder 1 primair bewezen verklaarde is voorzien en strafbaar gesteld bij artikel 249, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht, zoals dit luidde ten tijde van het bewezen verklaarde en levert op:

Ontucht plegen met een aan zijn zorg toevertrouwde minderjarige.

C2

Het onder 2 bewezen verklaarde is voorzien en strafbaar gesteld bij artikel 240b, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht, zoals dit artikel luidde ten tijde van het bewezen verklaarde, en levert op:

Een gegevensdrager bevattende een afbeelding van een seksuele gedraging, waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van achttien jaar nog niet heeft bereikt, is betrokken of schijnbaar is betrokken, in bezit hebben.

C3

Het onder 3 bewezen verklaarde is voorzien en strafbaar gesteld bij artikel 243 van het Wetboek van Strafrecht zoals dit artikel luidde ten tijde van het bewezen verklaarde, en levert op:

Met iemand van wie hij weet dat hij in staat van lichamelijke onmacht verkeert, handelingen plegen die mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam.

Ten aanzien van parketnummer 01-851697-08:

C4

Het bewezen verklaarde is voorzien en strafbaar gesteld bij artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht, zoals dit artikel luidde ten tijde van het bewezen verklaarde, en levert op:

Diefstal.

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de feiten uitsluiten.

Strafbaarheid van de verdachte

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluiten.

De verdachte is daarom strafbaar voor het hiervoor bewezen verklaarde.

Op te leggen straf

D1

Bij de bepaling van de op te leggen straf is gelet op de aard en de ernst van hetgeen bewezen is verklaard, op de omstandigheden waaronder het bewezen verklaarde is begaan en op de persoon van de verdachte, zoals een en ander bij het onderzoek ter terechtzitting naar voren is gekomen.

D2.1

Naar het oordeel van het hof kan gelet op de ernst van het bewezen verklaarde in de verhouding tot andere strafbare feiten, zoals onder meer tot uitdrukking komt in het hierop gestelde wettelijk strafmaximum en in de straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd niet worden volstaan met een andere of lichtere sanctie dan een straf die onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming voor de hierna te vermelden duur met zich brengt.

D2.2

Het hof heeft daarbij in het bijzonder nog gelet op de volgende omstandigheden:

Ten aanzien van het onder 1 bewezen verklaarde

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het plegen van ontuchtige handelingen met een aan zijn zorg toevertrouwd minderjarig meisje. Verdachte heeft aldus de lichamelijke en geestelijke integriteit van dit meisje op zeer ernstige wijze geschonden. Het is algemeen bekend dat jeugdige slachtoffers van dergelijke delicten daarvan later ernstige nadelige psychische gevolgen kunnen ondervinden. Door zijn handelwijze heeft verdachte bovendien misbruik gemaakt van het vertrou¬wen dat in hem als degene die op dat moment de zorg droeg voor het meisje, mocht worden gesteld. Verdachte heeft aldus volledig miskend dat kinderen juist bescherming behoeven tegen seksuele benaderingen door volwassen en moeten kunnen rekenen op die bescherming. Ver¬dachte heeft zich daarvan geen enkele rekenschap gegeven en zich kennelijk slechts bekommerd om zijn eigen lustgevoe¬lens.

Ten aanzien van het onder 2 bewezen verklaarde

Verdachte heeft zich beziggehouden met het verzamelen van digitale foto- en filmbestanden, bevattende onder meer afbeeldingen van kinderporno, via het internet. Onder verdachte is een enorme hoeveelheid pornografisch materiaal aangetroffen, waaronder een aantal digitale foto- en filmbestanden bevattende afbeeldingen van seksuele handelingen waarbij vaak jonge kinderen zijn betrokken. Door aldus te handelen heeft verdachte indirect het vervaardigen van kinderporno, waarbij jonge kinderen door volwassenen aan vaak zeer verregaande seksuele handelingen worden onderworpen, bevorderd. Dergelijk seksueel misbruik kan - zoals algemeen bekend - leiden tot ernstige lichamelijke en psychische schade aan de slachtoffers. Mede om die reden dient het seksueel misbruik van jeugdigen en de exploitatie daarvan te worden tegengegaan. Verdachte heeft zich van het vorenstaande kennelijk geen rekenschap gegeven en zich slechts laten leiden door zijn eigen seksuele verlangens.

Ten aanzien van het onder 3 bewezen verklaarde:

Verdachte heeft de lichamelijke en geestelijke integriteit van zijn echtgenote, terwijl zij in de laatste fase van haar leven was, op ernstige wijze geschonden. De seksuele handelingen hebben plaatsgevonden in de echtelijke woning in het bed waar zijn echtgenote veelal aan gekluisterd was in verband met haar ziekte. Juist op deze plek in haar eigen woning, had zij de rust en veiligheid moeten krijgen om de laatste fase van haar leven door te kunnen komen. Verdachte heeft haar deze waarborgen ontnomen en heeft zich kennelijk geen enkele rekenschap gegeven van de belangen van zijn echtgenote maar zich slechts bekommerd om de bevrediging van zijn eigen lustgevoelens.

D3

Gelet op de hiervoor weergegeven omstandigheden komt hof tot een straf die hoger is dan door de advocaat-generaal gevorderd, omdat naar het oordeel van het hof hierin deze omstandigheden onvoldoende tot uitdrukking komen.

D4

Het hof heeft voorts rekening gehouden met hetgeen verdachte en zijn raadsman ter terechtzitting naar voren hebben gebracht omtrent de persoonlijke omstandigheden van verdachte, alsmede de inhoud van het omtrent verdachte opgemaakte rapport psychologisch onderzoek d.d. 15 augustus 2008 door [psycholoog] onder meer inhoudende als conclusie– zakelijk weergegeven – dat het bewezen verklaarde in licht verminderende mate aan verdachte kan worden toegerekend.

D5

In het vorenstaande, alsmede het feit dat verdachte niet eerder ter zake zedendelicten is veroordeeld, ziet het hof aanleiding om een gedeelte van de gevangenisstraf voorwaardelijk op te leggen. Gelet op het belang van begeleiding van verdachte zal het hof aan de voorwaardelijke straf de bijzondere voorwaarde van reclasseringstoezicht verbinden.

D6

Met oplegging van een voorwaardelijke straf wordt enerzijds de ernst van het bewezen verklaarde tot uitdrukking gebracht en wordt anderzijds de strafoplegging dienstbaar gemaakt aan het voorkomen van nieuwe strafbare feiten.

Vordering van de benadeelde partij [benadeelde]

E1

De benadeelde partij [benadeelde] heeft in eerste aanleg een vordering ingesteld, strekkende tot schadevergoeding tot een bedrag van EUR 1.050,00. Deze vordering is bij vonnis waarvan beroep toegewezen.

E2

De raadsman van verdachte heeft bepleit dat de benadeelde partij niet-ontvankelijk is in haar vordering, nu zij zich te laat, dat wil zeggen nadat de officier van justitie het requisitoir had gevoerd, heeft gevoegd.

Het hof overweegt het volgende.

E3

De rechtbank heeft op 3 december 2009 (nadat het requisitoir en pleidooi waren gevoerd) het onderzoek gesloten en op 17 december 2009 een tussenvonnis gewezen waarbij het onderzoek is heropend in verband met het alsnog horen van een getuige. De vordering van de benadeelde partij dateert van 22 februari 2010. Op 25 februari 2010 is het onderzoek hervat en heeft de advocaat-generaal aanvullende gerequireerd en de raadsman aanvullend gepleit, waarna het onderzoek opnieuw is gesloten door de rechtbank en waarna op 11 maart 2010 uitspraak is gedaan.

E4.1

Op grond van artikel 51b, tweede lid van het Wetboek van Strafvordering (thans 51g, derde lid Sv) geschiedt de voeging van de benadeelde partij door opgave bij de rechter uiterlijk voordat de officier van justitie in de gelegenheid is gesteld het requisitoir te voeren.

Uit de bewoordingen van de wetgever valt naar het oordeel van het hof niets anders af te leiden dan dat de vordering van de benadeelde partij aan de orde moet zijn geweest voordat de officier van justitie het woord voert. Ook uit de wetgeschiedenis valt geen andersluidend standpunt af te leiden.

Integendeel, het hof leidt hieruit juist af dat de wetgever bewust heeft gekozen voor dit moment in het proces, welk moment ook door de wetgever in de per 1 januari 2011 gewijzigde wet (ter versterking van de positie van het slachtoffer) is opgenomen.

E4.2

Nu de officier van justitie op 3 december 2009 het requisitoir heeft gevoerd en de benadeelde partij [benadeelde] zich op 22 februari 2010 heeft gevoegd, heeft de benadeelde partij zich in de onderhavige zaak derhalve na het in artikel 51b Sv gestelde uiterste moment gevoegd. De rechtbank had de benadeelde partij [benadeelde] dan ook niet in haar vordering mogen ontvangen.

Dat het onderzoek nadat het requisitoir was gevoerd nog is geschorst en op 25 februari 2010 hervat waarna opnieuw of aanvullend is gerequireerd doet hieraan niet af. Het moment waarop door de officier van justitie het requisitoir is gevoerd blijft in dat geval gelegen op 3 december 2009. Na de hervatting van het geschorste onderzoek op 25 februari 2010 is hoogstens sprake geweest van een extra termijn waarin door de officier van justitie (aanvullend) het woord gevoerd kon worden.

De benadeelde partij kan daarom thans in haar vordering niet worden ontvangen en kan haar vordering slechts bij de burgerlijke rechter aanbrengen.

Toepasselijke wettelijke voorschriften

De beslissing is gegrond op de artikelen 14a, 14b, 14c, 57, 240b, 243, 249 en 310 van het Wetboek van Strafrecht, zoals deze luidden ten tijde van het bewezen verklaarde.

BESLISSING

Het hof:

Vernietigt het vonnis waarvan beroep en doet opnieuw recht:

Verklaart niet bewezen dat de verdachte het in de zaak met parketnummer 01-825374-08 onder 3 primair ten laste gelegde heeft begaan en spreekt verdachte daarvan vrij.

Verklaart zoals hiervoor overwogen bewezen dat de verdachte het in de zaak met parketnummer 01-825374-08 onder 1 primair, 2 en 3 subsidiair en in de zaak met parketnummer 01-851697-08 onder 1 ten laste gelegde heeft begaan.

Verklaart niet bewezen hetgeen de verdachte in de zaak met parketnummer 01-825374-08 onder 1 primair, 2 en 3 subsidiair en in de zaak met parketnummer 01-851697-08 onder 1 meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven is bewezen verklaard en spreekt de verdachte daarvan vrij.

Verklaart het in de zaak met parketnummer 01-825374-08 onder 1 primair, 2 en 3 subsidiair en in de zaak met parketnummer 01-851697-08 onder 1 bewezen verklaarde strafbaar, kwalificeert dit als hiervoor vermeld en verklaart de verdachte strafbaar.

Veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 36 (zesendertig) maanden.

Bepaalt dat een gedeelte van de gevangenisstraf, groot 8 (acht) maanden, niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten omdat de verdachte zich voor het einde van een proeftijd van 2 (twee) jaren aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt dan wel de hierna te noemen bijzondere voorwaarde(n) niet heeft nageleefd.

Stelt als bijzondere voorwaarde dat de verdachte zich gedurende de proeftijd stelt onder het toezicht van Stichting Reclassering Nederland (Leger des Heils) te Eindhoven en zich zal gedragen naar de voorschriften en aanwijzingen, door of namens deze instelling te geven, ook als dat inhoudt het volgen van een cognitieve vaardigheidstraining (CoVa).

Geeft eerstgenoemde instelling opdracht de verdachte bij de naleving van de opgelegde voorwaarden hulp en steun te verlenen.

Beveelt dat de tijd die door de verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in enige in artikel 27, eerste lid, van het Wetboek van Strafrecht bedoelde vorm van voorarrest is doorgebracht, bij de uitvoering van de opgelegde gevangenisstraf in mindering zal worden gebracht, voor zover die tijd niet reeds op een andere straf in mindering is gebracht.

Vordering van de benadeelde partij [benadeelde]

Verklaart de benadeelde partij, [benadeelde], in haar vordering tot schadevergoeding niet-ontvankelijk en bepaalt dat zij haar vordering slechts bij de burgerlijke rechter kan aanbrengen.

Verwijst de benadeelde partij in de door verdachte gemaakte en ten behoeve van de tenuitvoerlegging nog te maken kosten, tot aan de datum van deze uitspraak begroot op nihil.

Aldus gewezen door

mr. H. Harmsen, voorzitter,

mr. K. van der Meijde en mr. T.A. de Roos, raadsheren,

in tegenwoordigheid van mr. C.A. Blokx- van Roosmalen, griffier,

en op 16 september 2011 ter openbare terechtzitting uitgesproken.