Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHSHE:2008:BG3755

Instantie
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Datum uitspraak
30-09-2008
Datum publicatie
07-11-2008
Zaaknummer
HV 200.003.092/01
Rechtsgebieden
Insolventierecht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Rechtbank heeft schuldenaar in verzoek tot toelating tot schuldsaneringsregeling niet ontvankelijk verklaard.

In artikel 360 Faillissementswet (Fw) is, voor zover thans van belang, bepaald dat tegen de beslissingen van de rechter ingevolge de bepalingen van titel III Fw, Schuldsaneringsregeling natuurlijke personen, geen hogere voorziening openstaat, behalve in de gevallen waarin het tegendeel is bepaald. Krachtens het bepaalde in artikel 292 lid 3 Fw kan de schuldenaar tegen de uitspraak tot afwijzing van het verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling in hoger beroep komen. In dit geval is het verzoek van de schuldenaar tot toepassing van de schuldsanerings¬regeling niet afgewezen, maar is de schuldenaar niet-ontvankelijk verklaard in zijn verzoek. Dit brengt mee dat hiertegen geen hoger beroep openstaat, zodat schuldenaar niet ontvankelijk wordt verklaard in het hoger beroep.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

30 september 2008

Sector civiel recht

Zaaknummer 200.003.092/01

Zaaknummer eerste aanleg 84085/FT RK 08.2

GERECHTSHOF ’s-HERTOGENBOSCH

Arrest

in de zaak in hoger beroep van:

[X.],

wonende te [woonplaats],

appellant,

hierna te noemen: [X.],

advocaat: mr. Ph.C.M. van der Ven.

1. Het geding in eerste aanleg

Het hof verwijst naar het vonnis van de rechtbank Roermond van 4 maart 2008, waarvan de inhoud bij [X.] bekend is.

2. Het geding in hoger beroep

2.1. Bij beroepschrift, ingekomen ter griffie op 11 maart 2008, heeft [X.] verzocht voormeld vonnis te vernietigen en opnieuw rechtdoende te bepalen dat hij alsnog ontvankelijk zal worden verklaard in zijn verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling.

2.2. De mondelinge behandeling heeft plaatsgevonden op 15 september 2008. Bij die gelegenheid is [X.] gehoord, bijgestaan door mr. J.P. Geertsema.

2.3. Het hof heeft voorts kennisgenomen van de inhoud van:

- de producties, overgelegd bij het beroepschrift;

- de processen-verbaal van de mondelinge behandeling in eerste aanleg op 8 januari 2008, 22 januari 2008 en 4 maart 2008.

3. De gronden van het hoger beroep

Het hof verwijst naar de inhoud van het beroepschrift.

4. De beoordeling

4.1. Bij het vonnis waarvan beroep heeft de rechtbank Roermond [X.] niet-ontvankelijk verklaard in zijn verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling.

4.2. In artikel 360 Faillissementswet (Fw) is, voor zover thans van belang, bepaald dat tegen de beslissingen van de rechter ingevolge de bepalingen van titel III Fw, Schuldsaneringsregeling natuurlijke personen, geen hogere voorziening openstaat, behalve in de gevallen waarin het tegendeel is bepaald. Krachtens het bepaalde in artikel 292 lid 3 Fw kan de schuldenaar tegen de uitspraak tot afwijzing van het verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling in hoger beroep komen.

In dit geval is het verzoek van [X.] tot toepassing van de schuldsaneringsregeling niet afgewezen, maar is [X.] niet-ontvankelijk verklaard in zijn verzoek. Dit brengt mee dat tegen voormeld vonnis van de rechtbank geen hoger beroep openstaat. Het hof zal [X.] daarom niet-ontvankelijk verklaren in het door hem ingestelde hoger beroep tegen voormeld vonnis.

5. De uitspraak

Het hof:

verklaart [X.] niet-ontvankelijk in het door hem ingestelde hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Roermond van 4 maart 2008.

Dit arrest is gewezen door mrs. Kranenburg, Gründemann en Pouw en in het openbaar uitgesproken op 30 september 2008.