Feedback

Zoekresultaat - inzien document

ECLI:NL:GHSHE:2007:BB3466

Instantie
Gerechtshof 's-Hertogenbosch
Datum uitspraak
04-09-2007
Datum publicatie
13-09-2007
Zaaknummer
C0501759HE
Rechtsgebieden
Civiel recht
Bijzondere kenmerken
Hoger beroep
Inhoudsindicatie

Voorafgaand aan de beoordeling van de grieven wenst het hof van partijen opheldering te verkrijgen [...].Noch in de stukken van partijen, noch in het eindvonnis van 23 november 2005 wordt gewag gemaakt van het vonnis van 13 april 2005, zij het dat het vonnis wel in de inventarislijst van [appellante] is opgenomen. Evenmin is, naar het hof ambtshalve bekend is, van dit vonnis hoger beroep ingesteld, zodat het ook niet door het hof is beoordeeld, laat staan is vernietigd. [...]Tevens dienen partijen zich uit te laten over de consequenties, indien moet worden aangenomen dat het vonnis van 13 april 2005 niet rechtsgeldig is vernietigd. De zaak zal daartoe naar de rol worden verwezen voor akte aan de zijde van beide partijen. Iedere verdere beslissing zal worden aangehouden.

Vindplaatsen
Rechtspraak.nl
NJF 2007, 538
Verrijkte uitspraak

Uitspraak

typ. JD

rolnr. C0501759/HE

ARREST VAN HET GERECHTSHOF 's-HERTOGENBOSCH,

sector civiel recht,

eerste kamer, van 4 september 2007,

gewezen in de zaak van:

de besloten vennootschap [APPELLANTE],

gevestigd te [plaats],

appellante bij exploot van dagvaarding van 2 december 2005,

procureur: mr. J.A.Th.M. van Zinnicq Bergmann,

tegen:

[GEÏNTIMEERDE],

wonende te [plaats], [gemeente],

geïntimeerde bij gemeld exploot,

procureur: mr. L.R.G.M. Spronken,

op het hoger beroep van de door de rechtbank 's-Hertogenbosch gewezen vonnissen van 29 december 2004 en 23 november 2005 tussen appellante - [appellante] - als gedaagde en geïntimeerde - [geïntimeerde] - als eiser.

1. Het geding in eerste aanleg (zaaknr. 113744/HA ZA 04-1690)

Voor het geding in eerste aanleg verwijst het hof naar voormelde vonnissen. Het hof komt hierop hierna bij de beoordeling nog terug.

2. Het geding in hoger beroep

Bij memorie van grieven heeft [appellante] zeven grieven aangevoerd en geconcludeerd tot vernietiging van de vonnissen waarvan beroep en, kort gezegd, tot als in die memorie omschreven.

Bij memorie van antwoord heeft [geïntimeerde] de grieven bestreden.

[appellante] heeft een akte genomen.

[geïntimeerde] heeft een antwoordakte genomen.

Partijen hebben daarna de stukken overgelegd en uitspraak gevraagd.

3. De gronden van het hoger beroep

Voor de grieven verwijst het hof naar de memorie van grieven.

4. De beoordeling

4.1.1. Voorafgaand aan de beoordeling van de grieven wenst het hof van partijen opheldering te verkrijgen over het navolgende.

4.1.2. In eerste aanleg is op 29 december 2004 een tussenvonnis gewezen. In dit tussenvonnis is aan [geïntimeerde] een bewijsopdracht verstrekt. Op 23 maart 2005 heeft het getuigenverhoor aan de zijde van [geïntimeerde] plaatsgevonden.

4.1.3. In het door [appellante] gefourneerde dossier trof het hof vervolgens een fotokopie van een grosse van een eindvonnis van de rechtbank 's-Hertogenbosch aan, gedateerd 13 april 2005. In dit eindvonnis wordt in r.o. 1 (het verdere verloop van de procedure) vermeld dat na het getuigenverhoor aan de zijde van [geïntimeerde] van 23 maart 2005, een "verzoek om vonnis" is gedaan. In r.o. 2.3. staat vermeld dat [appellante] heeft afgezien van het doen horen van getuigen in contra-enquête. In het dictum van dit vonnis wordt de vordering van [geïntimeerde] toegewezen. De overgelegde (fotokopie)grosse is blijkens de tekst daarvan op 13 april 2005 in het openbaar uitgesproken, en is voorzien van een stempel van de rechtbank en een handtekening van de rolrechter. Met balpen is op het voorblad van deze fotokopie "VERNIETIGD" geschreven.

4.1.4. In het dossier van [geïntimeerde] is dit vonnis niet aangetroffen.

4.1.5. Na dit vonnis heeft in eerste aanleg een contra-enquête plaatsgevonden, en zijn nog stukken gewisseld. Vervolgens heeft de rechtbank op 23 november 2005 het thans beroepen eindvonnis gewezen.

4.1.6. Noch in de stukken van partijen, noch in het eindvonnis van 23 november 2005 wordt gewag gemaakt van het vonnis van 13 april 2005, zij het dat het vonnis wel in de inventarislijst van [appellante] is opgenomen. Evenmin is, naar het hof ambtshalve bekend is, van dit vonnis hoger beroep ingesteld, zodat het ook niet door het hof is beoordeeld, laat staan is vernietigd.

4.1.7. Het hof wenst, zoals gezegd, van partijen opheldering over het hiervoor weergegevene. Tevens dienen partijen zich uit te laten over de consequenties, indien moet worden aangenomen dat het vonnis van 13 april 2005 niet rechtsgeldig is vernietigd. De zaak zal daartoe naar de rol worden verwezen voor akte aan de zijde van beide partijen.

Iedere verdere beslissing zal worden aangehouden.

5. De uitspraak

Het hof:

verwijst de zaak naar de rol van 18 september 2007 voor akte aan de zijde van beide partijen, teneinde het hof te informeren als hiervoor vermeld;

houdt iedere verdere beslissing aan.

Dit arrest is gewezen door mrs. Begheyn, Hendriks-Jansen en Fikkers en uitgesproken door de rolraadsheer ter openbare terechtzitting van dit hof op 4 september 2007.